ERÜ HASTANELERİNDE İLAVE ÜCRETLE MESAİ DIŞI ÖĞRETİM ÜYESİ MUAYENESİ BAŞLADI

zİçerisinde Tam Gün Yasasına yönelik düzenlemeleri de içeren 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18 Ocak 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde öğretim üyelerinin özel hasta muayenesi uygulaması başladı. 4 Şubat 2014 tarihinden itibaren başlayan uygulama ile birlikte vatandaşlar, bizzat hastaneye gelerek veya ‘207 66 66’ numaralı telefondan veya hastanenin ‘http://hastaneler.erciyes.edu.tr/anasayfa.htm’ web sitesinden randevu alarak, mesai saati dışında saat 16.00’dan sonra uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine özel muayene olabilecek.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret DOĞRU, yaptığı açıklamada, 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından öğretim üyelerine özel hasta muayenesinin yolunun açıldığına dikkat çekerek, yeni yasayla birlikte tıp fakültesi öğretim üyelerinin çalıştığı hastane içerisinde mesai saati dışında belirli ücret karşılığında özel hasta muayene etmeye başladıklarını kaydetti.

Başhekim DOĞRU, “6514 sayılı kanun kapsamında Tıp Fakültesi Hastanelerinde çalışan öğretim üyelerine mesai saati dışında özel hasta muayenesi imkanının tanınmasının ardından hastalardan özel muayene için talepler gelmeye başladı. Biz de bu çerçevede hastanemizde özel muayene uygulamasını başlattık. Bilindiği gibi 5947 sayılı “Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2010 yılında yürürlüğe girmesinin ardından üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin özel hasta muayenesine yasak getirilmişti ve o yıldan itibaren üniversite hastanelerinde öğretim üyelerine özel muayene olmak isteyen hastalar büyük sıkıntı çekiyordu. 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin kabul edilip 18 Ocak 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanmasının ardından tıp fakültesi hastanelerinde öğretim üyelerine yeniden özel muayene yapmanın yolu açıldı. Vatandaşlar gönüllü olarak öğretim üyelerine mesai saati dışında saat 16.00’dan sonra, uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine belirli ücret karşılığı özel muayene olabilecek. Bu ücretler ise kanunda öngörüldüğü gibi özel muayenede Sağlık Uygulama Tebliği’nce (SUT) belirlenen muayene rakamının 2 katı, ameliyatta ise 1 katı olarak belirlenmiştir. Yani hasta kendi isteği ile hastanede mesai saati dışında belirli ücret karşılığında uygulamaya katılan istediği öğretim üyesine muayene ve ameliyat olabilecek. Uygulama yeni olduğu için hastanelerimizde uygulamadan kaynaklanan bir takım aksaklıklar mutlaka yaşanacaktır. Fakat bu aksaklıklar en kısa zamanda giderilerek özel muayenede yeni sistem sorunsuz şekilde yürütülecektir” dedi.

Öğretim Üyeleri mesai saati içerisinde de hastalara hizmet verecek

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde özel muayene uygulamasının başlamasının öğretim üyelerinin mesai saati içerisinde hasta bakmayacağı anlamına gelmediğinin de altını çizen Başhekim DOĞRU, “Öğretim üyeleri mesai saati içerisinde de hasta muayenesi ve ameliyat yapacaklar. Öğretim üyelerinin mesai saatinde verdiği sağlık hizmetinin aksaması söz konusu değil. Bu uygulama gönüllük esasına dayalı,  maddi durumu iyi olup ta öğretim üyesine özel muayene olmak isteyen hastaları ilgilendirmekte. Öğretim üyelerinin mesai saatinde hasta bakmaması diye bir durum söz konusu olmayacak. Zaten hastane yönetimi olarak bizler de, hastalara verilen sağlık hizmetinin tamamen ücretsiz olmasından yanayız” diye konuştu.

18 Nisan’da hastanede kalan ve giden öğretim üyeleri belli olacak

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret DOĞRU, 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin kanunlaşıp yürürlüğe girmesinin ardından hastane dışındaki öğretim üyelerinin özel muayenehanelerine yasak getirildiğini de hatırlatırken, “Yeni kanunla hastane dışarısında özel muayenehaneleri olan öğretim üyeleri, 18 Nisan 2014 tarihine kadar özel muayenehanelerini kapatmaları gerekiyor. Bu tarihten sonra gerek özel hastanelerde çalışan öğretim üyeleri, gerek hastanede dışarısında özel muayenehanesi bulunan öğretim üyelerinin hepsi hastaneye dönmüş olacak. Hastane dışarısında özel muayenehanecilik yapmaya, ya da özel hastanede çalışmaya devam etmek isteyen öğretim üyeleri ise tıp fakültesinden istifa etmek zorunda kalacak. 18 Nisan 2014 tarihinden sonra tıp fakültesi hastanelerinde öğretim üyelerinin durumları şekillenmiş olacak” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın