ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi kendini savundu

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Alkan, Kayseri’de yayın yapan yerel bir gazetede yayınlanan “EÜ Diş Hekimliği Fakültesinde 80’li Yıllar Zihniyeti” isimli köşe yazısına hem tepki gösterdi hemde  kendilerini savundu.  Prof. Dr.  Alper Alkan, hem Kurumu hem de Dekan olarak şahsını hedef alan, haksız, mesnetsiz ve gazetecilik mesleği ile bağdaşmadığını iddia ettiği yazı ile ilgili şu açıklamayı yaptı.
Kamuoyunun bilgilendirilmesi, yanlış anlamaların ortadan kaldırılması, yazıda yer alan ifadelere açıklık getirmek ve cevap-düzeltme hakkımı da kullanabilmek amacıyla aşağıda kaleme alınan metnin gazetenizde yayınlanması konusunda ilgilerinizi beklerim.
İlgili yazıda özetle; “Kurum olarak korku imparatorluğu yarattığımız, insan hak ve hürriyetlerine uygun davranmadığımız, Fakültemize tedavi amacıyla müracaat eden hastalarımıza randevu vermeyip erken gelerek kapıda bulunan kağıda isimlerini yazdırmaları gerektiği yönünde onları yönlendirdiğimiz, hükümetin yaptığı sağlık reformlarından rahatsız olduğumuz, vatandaşa çile çektirmeyi sevdiğimiz, toplumumuzu çürüten zihniyetin bu uygulamalar olduğu..” gibi ifadeler kullanılmıştır.
Sebebini bilemediğimiz bir öfke ile kaleme alınmış ve Kurumumuzu ve başta şahsım olmak üzere Fakültemiz yöneticilerini hedef alarak hakaret dolu ifadeler içeren bu yazı, en hafif ifadesiyle akıl tutulmasıdır. Gerçek bir gazetecilik bilinci ile haber yazılmak istense idi, herkese açık ve Yüce Devletimize ait olan Dekanlık Makamı ile bizzat görüşme talep edilebilirdi. Oysa ki ilgili gazeteci, haber yapma maksadıyla saatlerini ayırdığını belirttiği konunun bizzat tarafı olan bizlere yarım saatini dahi ayırmamış, tehdit içeren bir söylem ile yazıyı köşesinde yayımlayacağını sekreterimi telefon ile arayarak şahsıma iletmekle yetinmiştir.
İlgili konuya açıklık getirmeden önce, tüm yerel ve ulusal kamuoyunun Fakültemiz hakkında bildiği, ancak ilgili köşe yazısı ile Kurumumuz hakkında bilgisizliği açığa çıkan gazeteciye soruyorum.
1. Tüm Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere ülkemizde de son 4 yıl içerisinde en fazla hasta kabul ve tedavi hizmeti üreten ve bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumuna en fazla fatura kesen Diş Hekimliği Fakültesi hangisidir?
2. Tüm Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere ülkemizde en geniş fiziki mekanlara ve yüksek teknolojik cihazlara sahip Diş Hekimliği Fakültesi hangisidir ?
3. Son 5 yıl içerisinde ülkemizde TUBİTAK’a en fazla bilimsel araştırma projesi sunan ve projesi kabul edilen Diş Hekimliği Fakültesi hangisidir?
4. Son 5 yıl içerisinde kişi başına düşen uluslararası yayın sıralamasında ilk üçe giren Fakülteler hangileridir?
5. Avrupa Diş Hekimliği Eğitimi Birliği (Association for Dental Education in Europe) denetiminden başarıyla geçen kaç diş hekimliği fakültesi bulunmaktadır?
6. Ülkemizin Diş Hekimliği alanındaki ilk branş hastanesini (Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastanesi) hangi Üniversite ve Fakülte kurmuştur?
7. Ülkemizde en fazla zihinsel engelli bireyin genel anestezi altında diş tedavilerinin gerçekleştirildiği ve en fazla çene ameliyatlarının yapıldığı Fakülte hangisidir?
8. Ülkemizde ilk Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS) hangi fakülte tarafından kurulmuştur?
9. Başvuran öğrencilerinin tamamına yakınına burs sağlayan ve klinikte kullandıkları tüm sarf ve demirbaş malzemeleri ücretsiz kendilerine temin eden tek fakülte hangisidir ?
10. Doktora öğrencilerine (asistan) hizmet alımı yolu ile döner sermayeden maaş veren ülkemizdeki ilk fakülte hangisidir?
11. Beş yıldır ilimizdeki tüm şehit aileleri ile gazilerimize doğrudan randevu alarak bekletmeksizin onlara hizmet etmekten şeref duyan ve bu uygulamayı ilk başlatan Fakülte hangisidir?
12. Beş yıldır ilimizdeki binlerce ilköğretim çağındaki çocuğa her hafta düzenli olarak ulaşıp dişlerine flor uygulaması, eğitim verilmesi, diş fırçası, macun dağıtılması gibi koruyucu diş hekimliği uygulamasını gönüllü olarak yürüten Kurum hangisidir?
13. Ülkemizde en geniş kapsamlı araştırma laboratuarı hangi Fakülte bünyesinde bulunmaktadır ?
14. Ülkemizdeki en büyük yapay hasta kliniği (simülasyon lab.) hangi fakültededir?
15. Tüm akademik personelin bilimsel toplantı giderlerini finanse ederek olası firma-hekim ilişkisini önleyen tek fakülte hangisidir ?
16. Öğrenciler açısından ülkemizde en masrafsız Diş hekimliği Fakültesi hangisidir?
17. Yakın gelecekte Çocuk Diş Hastanesi ve Diş Hekimliği Müzesi projesi bulunan başka bir Fakülte var mıdır?
18. Ülkemizde hizmet alımı yolu ile en geniş kapsamlı ilk merkezi sterilizasyon ünitesini kuran fakülte hangisidir?
19. Ülkemizde kendi bünyesinde ilk diş protez laboratuarını kuran ve başarı ile bir yıldır yürüten fakülte hangisidir?
20. Özel hastanelerin dahi örnek aldığı ülkemizin en temiz ve modern klinikleri hangi fakültede bulunmaktadır?
21. Ülkemizde elde ettiği döner sermaye gelirinden en fazla hizmet alımı yolu ile personel çalıştıran ve istihdam yaratan fakülte hangisidir?
22. Bir yıl içerisinde birbirinden başarılı 4 adet efsane sempozyum (çalıştay) düzenlemeyi başarmış başka fakülte var mıdır?
23. Tarafsız ve objektif yapılan anketlerde yüzde doksanlara varan hasta memnuniyet oranına sahip başkaca bir fakülte var mıdır?
24. Hizmet kalitesini artırmaya yönelik olarak denetimlerde gönüllü gizli hasta uygulaması başlatan / tebdili kıyafet ile hastalarımızla hasta gibi iletişim kuran / her hafta düzenli olarak hasta şikayet ve öneri kutularının tamamını okuyarak gerekli tedbirleri alan Kurum ve yöneticileri kimlerdir? Bu uygulamalar diğer fakültelerde de bulunmakta mıdır?
25. Ankara ve İstanbul da dahil olmak üzere ülkemizdeki birçok Diş Hekimliği Fakültesinden transfer teklifi almalarına rağmen Kayseriye hizmet etmeyi tercih eden Yöneticiler kimlerdir?
26. Kurum menfaatleri için Ülkemizde en yüksek miktarda ve farklı kişilerden bağış toplayan Fakülte hangisidir ?
27. Her yıl mezun ettiği öğrenci sayısı kadar ağaç diken, yetiştirme yurdundaki çocukların diş tedavilerini gerçekleştiren, düzenli TV ve radyo programları yaparak halkı bilinçlendiren, Şehrimizin en büyük ve ihtişamlı Türk Bayrağını göndere çeken vb. sosyal sorumluluk projelerine imza atan Fakülte hangisidir?
28. Kayseri Valiliği, Belediye Başkanlıkları, Diş Hekimleri Odası, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve diğer Kurum ve Kuruluşların hepsi ile uyum içerisinde yıllardır projeler gerçekleştiren Fakülte hangisidir?
29. En kısa süre içerisinde büyüyerek kurumsallaşan Ülkemizin en gözde Fakültesi hangisidir?
30. Ülkemizin ilk Diş Hekimliği Yerleşkesi projesine sahip Fakülte hangisidir?
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yok hizmetleriniz beni ilgilendirmiyor, ben gördüğümü yazarım diyorsanız ona da diyeceğim birkaç sözüm olacak merak etmeyin. Zat-ı Aliniz işinize geldiği gibi köşenizde magazin türü haber yazarak, bu kurumda çalışan tüm akademik ve idari personelin hakkını yediniz bilesiniz.
Hastalarımıza korku imparatorluğu kurarak görüşlerini bizimle paylaşamadıklarını iddia etmişsiniz ya, bilmelisiniz ki ne sizin gibi gazetecilerden korkarız, ne de vatandaşlarımıza korku salarız. Hastalarımızın görüşlerini bize ulaştırmaları için tüm iletişim kanallarımız açıktır. Vatandaşlarımız, e-posta, telefon, kliniklerdeki görüş ve şikayet kutuları, hasta iletişim birimi veya bizzat şahsımla yüzyüze görüşerek gerek sözlü, gerekse yazılı her şekilde görüşünü bizimle paylaşabilmektedir. Hasta görüşleri bizim için son derece önem arz ettiğinden bugün hasta memnuniyetinde %90’lara varan bir başarıya sahibiz.
Hastalarımızı sabahın erken saatlerinde sıra almaları için yönlendirdiğimiz iddiası da gerçek dışıdır. Kapasitemizin son derece üzerinde olan hasta yoğunluğundan dolayı dolgu ve kanal tedavisi hizmeti talep eden her hastaya süratle cevap vermemiz mümkün değildir. Bu sebeple bugüne kadar çeşitli randevu verme sistemleri denenmiş ancak talep yoğunluğu sebebiyle istediğimiz sonuca ulaşılamamıştır. İlk önceleri, her gelen hastaya randevu verilmiş, ancak 2 yıla varan randevular sebebiyle bu uygulamadan vazgeçilmiş ve yıl içerisinde belirlenen günlerde telefonla randevu verilmek suretiyle dört aylık periyotlarla yılda üç defa ilgili kliniklere hasta kabul edilmiştir. Ancak telefonlara ulaşmada sıkıntı yaşanınca bu uygulama da sonlandırılmıştır. İnternet üzerinden randevu verilmesi uygulaması da kısa süre denenmiş ancak 1 hafta içerisinde 1 yıllık randevular dolunca bu uygulamadan da vazgeçilmiştir. Daha sonraları aylık, 3 aylık veya 6 aylık randevu sistemleri denenmiş ancak randevuların verileceği hafta klinik önlerinde bina dışına taşan sıralar olunca bu uygulamaya da son verilmiştir. En son denediğimiz ve Zat-ı Alinizin de acımasızca eleştirdiği uygulama ise günlük hasta alımı uygulamasıdır. Bahsi geçen kliniklerimizde azami sayıdaki günlük gelen hastalarımız sabah 7:30 da açılan sıramatik ile kabul edilmektedir. Öncelikli hasta gruplarına da aynı zamanda erken randevu verilerek müdahale edilmektedir. Fakültemizin hiçbir kliniğinde saat 08.00’den önce hasta kabul edilmemektedir. Ancak “herkesten önce ben gidip sıra alayım” anlayışında olan bazı vatandaşlarımız, sadece bizim fakültemizde değil, Türkiye’de sınırlı sayıda günlük hasta kabul eden tıp ve diş hekimliği fakültelerinin önlerinde hoş olmayan görüntülere neden olmaktadır. Özellikle, kendi oluşturdukları sırayı sabah 7:30 de açılan sıramatiği kapatarak sekreterlerimize dayatan, erken gelen diğer vatandaşlarımız ve güvenlik personelimiz arasında kaos yaratan bazı uyanık vatandaşlarımız yüzünden malesef bu uygulamaya da son verilmiştir. Merak etmeyin çözüm yine bizdedir. Doğru bir gazetecilik anlayışınız olsaydı, uyanık bazı vatandaşlar yüzünden diğer vatandaşların hakkının nasıl gasp edildiğini de yazardınız. Araştırmacı bir gazetecilik anlayışınız olsaydı, Üniversite hastanelerinin sadece hasta tedavi hizmeti sunmak üzere kurulmadıklarını, eğitim ve araştırma gibi daha önemli işlevleri de olduğunu yazardınız. Sosyal bir Devlet olmanın gereği olarak vatandaşlarımıza ücretsiz tedavi hizmeti sunma görevinin başlıca Sağlık Bakanlığında olduğunu, 11 yıldır sağlık alanında reformlar yapılırken diş tedavilerinin reform dışında kalarak unutulduğunu da yazardınız. Özel hastanelerde yapılan tıbbi uygulamaların tamamına yakını SGK tarafından ödenirken, diş tedavilerinde neden bu uygulamanın yapılmadığını sorgulasaydınız, randevu almaya çalışan bu insan yığınlarının neden oluştuğunu anlardınız.
Kayseri gibi büyükşehire ait Sağlık Bakanlığı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin hala neden büyüyemediğinin ve hekim sayısının yeterince artmadığının sebeplerini ve Kamuda yapılan diş tedavilerinin süre ve kalitelerini karşılaştıran bir araştırma yapsaydınız neden Fakültemiz önünde randevu kuyrukları oluştuğunu da anlayabilirdiniz.
Gazeteci, toplum menfaatlerini gözeterek, olayları bireysellikten uzak objektif olarak iletişimci yeminine bağlı kalarak kaleme almalıdır. Araştırmadan, sorgulamadan ve hakkında en ufak bilgi sahibi olmadığınız konu hakkında ve birkaç saatinizi harcayarak gözlemlediğiniz olaylar üzerine inşaa ettiğiniz yazınızı esefle kınamak z orunda kaldığım için üzgünüm..
Yazınızda “Ya imkân yok deyip hasta kabul etmeyeceksin ya da kabul ettiğin hastaya insanca muamele edeceksin” demişsiniz ya, bu zihniyetinizle davransaydık, halimiz nice olurdu? Asıl bizi çürüten ve bilim toplumu olmamıza engel olan bu zihniyettir.
Halka hizmeti Hakka hizmet sayan Kurumumuz ve personeline gölge etmeyin yeter.

Bir yanıt yazın