Erciyes’ Saygı Tırmanışı

ZKayseri Büyükşehir Belediyesi’nce Erciyes Dağı’na uygulanan Turizm Master Planı’nda, koruma önlemleri almadan uygulanan yapılaşma sonucu, Erciyes dağının biyoçeşitliliği büyük kayıba uğramıştır. National Grographıc dergisi Tehdit altındaki bitkiler yayınında Erciyes dağında 4 bitkinin yok olmak üzere (Cr) kırmızı nokta sınırında olduğunu ve iki bitkinin de hiç görülmez olduğunu yayınladı. Erciyes Dağına uygulanan master plan geregi yapılan, “Kayak pistleri, düzenleme çalışmaları” nedeniyle, yüzlerce kilometrelik alanda erozyon oluştu. Erciyes dağında oluşan bu erezyon dağın doğal dokusunu yok ettiği gibi, telesiyej ve mekanik tesisleri de tehdit etmeye başladı. Bu sene başında karların erimesi sonucu oluşan büyük erezyon alanları, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ya da taşeron firmaların iş makinalarıyla toprak doldurularak üzerleri kapatıldı. Bu bir sorunu çözme ya da koruma önlemi değildir; olamazda. Erciyes dağında bugüne kadar yapılan çalışmalarda erozyon önlemleri alınmadığı gibi ÇED raporunda bulunan kriterler de uygulanmamıştır.

Oysaki Erciyes dağında yaklaşık 1174 adet bitki bulunmaktadır. Bu bitki türlerinden 16 adedi adını Erciyes dağından almakta ve yalnızca Erciyes dağında bulunmaktadır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nce Erciyes Dağı’na uygulanan master plan şimdiden Erciyes dağında yüzlerce km alanda erozyon cukurları yarattı. Erciyes dağına yapılması planlanan 170 Km. kayak pistleri ve düzenleme çalışması Erciyes dağında binlerce kilometrelik alanda erozyon yaratacaktır. Master planda Erciyes dağının doğal dokusunu tehdit eden diğer uygulamalar şunlardır. Sayısı belli olmayan golf sahaları, 10 adet Futbol sahası, tartan yürüyüş yolları da bulunmaktadır. Bu uygulamalar Kayseri‘nin tepesinde fiziki, biyolojik ve kimyasal kirlilik oluşmasına neden olacaktır. Oluşan bu kirlilik Kayseri‘nin içme suyuna ve sulama sularına karışarak başta Kayseri de yaşayan insanları olmak üzere, sebze ve tarım alanlarını da tehdit edecektir. Master Plan bünyesinde yapılan diğer bir uygulamada Erciyes dağının 2200 metre yüksekliğinde bulunan Dedeman otelin yıkılması ve yıkılan bu binanın inşaat harfiyatının Mirada otel karşısında Kabak tepe mevkide bir çukura gömüldü. Harfiyat kansorejen etki taşıyan yalıtım malzemeleri ve asbest içermektedir. Erciyes‘in 2200 metresine gömülmesi Erciyes dağı eteklerinde yaşayan tüm canlıları tehdit etmektedir.

Yol yapım çalışmaları sonucu sökülen eski asvaltlar da 2000 metre yükseklikte çukurlara gömüldü. Yine 2200 metre yüksekliğe yapılan, Erciyes Master Plan Yönetim Binası, yapılan master planın kriterlerine uymamaktadır. Binaların 2 katlı ve Erciyes‘in doğal dokusuna uygun olacağı ibaresi bulunurken bina 8 katlı ve dokuya uygun olmayan bicimde yapıldı. Hem yönetim binasının hem de binanın yanında bulunan caminin, kansorejen etki taşıyan inşaat ve yalıtım atıkları 2200 metrede bulunan cami’nin etrafına gömüldü. Sonuç olarak daha önce 5 defa yapılan, Erciyes dağının doğal dokusuna verilen zararlara dikkat çekmek ve bir an önce önlemler alınması yapılan yanlış uygulamaların durdurularak düzeltilmesi için 07.09.2013 tarihinde Erciyes dağı zirvesine Erciyes dağına saygı duyulması için çıkacağız. Tırmanışa Kayseri, İstanbul, Ankara, Bursa, Konya ilerinden katılım olacaktır.

Bir yanıt yazın