Ekonomi haberleri (07.02.2020)

PUMA Replicat-X 1.8 Pirelli, hız ile konforu buluşturuyor

 Spor ve günlük yaşam ürünleri şirketi PUMA, motor sporları tarihinin en ikonik turbo motorlarından birinin ilham verdiği hızlı bağcık sistemli yeni “Replicat-X 1.8 Pirelli” spor ayakkabısıyla pistleri sokağa getiriyor.

Pirelli’nin motor sporları mirasından ilham alan, modern bir süper otomobilin gücünü ve şeklini yansıtan Replicat-X 1.8 Pirelli, koleksiyondaki en hızlı ayakkabı olarak öne çıkıyor.

Maksimum tutuş için Pirelli’nin ‘CINTURATO Blue’ sırt deseni kullanıldı

Replicat-X 1.8 Pirelli, botu çağrıştıran parçalı üst yüz yapısıyla pistte konforlu bir tur atmanızı sağlıyor. Ayakkabının tam kauçuk ve kenarlara dönen dış tabanı, Pirelli’nin ıslak zemindeki yarışlarda maksimum tutuş elde etmek için kullandığı benzersiz CINTURATO Blue sırt desenini taşıyor. Bu sayede dikkat çekici, yarış esintili bir görünüm yaratılırken ayakkabının yere sağlam basması ve kalıplı iç astarla daha fazla konfor hissi vermesi sağlanıyor.

Yeni ‘hızlı bağcık sistemi’ ile ayakkabı bağlamak artık çok daha kolay

“Replicat-X 1.8 Pirelli” de kullanılan hızlı bağcık sistemi, ayakkabılarınızı bağlamayı düşünmenize gerek kalmadan güne daha çabuk başlamanıza yardımcı oluyor. Bir süper otomobil kadar hızlı ayakkabının üst yüzü, delikli file parçalar ve nefes alabilirlik için yanlarda file paneller içeriyor ve yolları fethetmek için mükemmel kalıbı sunuyor.

TAYVANLI YC INOX’UN DEV YATIRIMINDAKİ MİMARİ PARTNERİ IGLO ARCHITECTS

 Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen Türkiye, yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tayvanlı çelik devi YC Inox’un Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçireceği 80 milyon dolarlık dev yatırımın mimari tasarım sürecini uluslararası ödülleriyle dikkat çeken Iglo Architects yürütecek.

Türkiye, küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük beş çelik üreticinden biri olan Tayvanlı YC Inox firması, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde aldığı 35.000 ve 20.000 metrekarelik arazilere kuracağı fabrika yapılarının tasarım sürecini, Türkiye’de konunun en yetkin mimarlık ve tasarım ofislerinden biri olan Iglo Architects ile yürütecek.

Türkiye’de sıfırdan yapılacak ilk Tayvan yatırımı olması nedeni ile farklı sektörlerdeki Tayvanlı firmaların da dikkatle izlediği bu değerli yatırıma ev sahipliği yapmak ülkemiz için yeni pazarlar oluşturmak adına da önemli fırsatlar sunuyor. İç pazarla birlikte ihracatı da hedefleyen 80 milyon dolarlık yatırımla 300 kişiye istihdam sağlanacak.

Tasarım süreci Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar Karoğlu ortaklığındaki Iglo Architects tarafından yürütülecek olan fabrikaların birinde paslanmaz çelik boru imalatı yapılması planlanırken, “Service Center” olarak adlandırılan diğer fabrikada ise şerit ve sac levha yüzey işlemleri yapılacak. İki buçuk ay gibi kısa bir sürede ruhsat alma aşamasına getirilen bu iki fabrika binası eş zamanlı olarak inşa edilecek.

Tasarım ve inşaat süreleri toplamda 18 ay olarak belirlenen projelerin, 2020 yılının ilk çeyreğinde inşaatına başlanması ve gelecek yılın başlarında da deneme üretimlerine geçilmesi hedefleniyor.

RLC günleri #SınırlarınÖtesinde mottosuyla başlıyor

Üniversite öğrencilerinin merakla beklediği Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci kulübünün çalışmalarıyla düzenlenen RLC Günleri, #SınırlarınÖtesinde mottosuyla 16. kez kapılarını açmak için gün sayıyor. 11-13 Şubat tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan RLC Günleri;  sektörün dev firmalarını, STK’ları, alanında uzman kişileri ve sürpriz konukları öğrencilerle buluşturmayı amaçlıyor.

Gelişen dünya trendlerini takip eden teknik ve kariyer odaklı oturumları ve son teknolojik ürünlerin sergileneceği stantlarıyla, öğrencilere henüz mezun olmadan sektörü yakından tanıma fırsatı sunan ve bu yıl 16.kez düzenlenecek olan RLC Günleri, #SınırlarınÖtesinde mottosuyla kapılarını açmaya hazırlanıyor. Kariyer odaklı oturum ve panellerle öğrencileri sektör profesyonelleriyle bir araya getirecek olan RLC Günleri, elektrik, elektronik, otomasyon, aydınlatma, enerji ve otomotiv sektörlerinden dev firmaları, STK’ları ve sürpriz konukları öğrencilerle buluşturmayı amaçlıyor.

11-13 Şubat 2020 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek 16. RLC Günleri; “5G ve Ötesi”, “Değişen Dünyada Gelişen Endüstri”, “Otomotiv Sektörünün Dönüşümü,” “Enerjinin Geleceği ve Dijital Dönüşüm”, “Yönetimin Liderleri”, “Akıllı Şehirler için Akıllı Gelecek Tasarımı”, ve “Robotik Otomasyon ve Yapay Zeka” adlı panelleriyle de sektör profesyonellerini ve öğrencilerini bir araya getirecek. Yanı sıra elektrik, elektronik, otomasyon, aydınlatma, enerji, otomotiv sektörlerinin dev firmalarının yetkilileri, konuşmalarıyla gençlere gelecek fikirleri verecek.  Ayrıca etkinlik boyunca fuar alanında bulunacak interaktif oyunlarla, sürpriz çekilişlerle ve ödüllerle konuklarına unutulmaz bir etkinlik yaşanacak.

  1. RLC Günleri’ne sürpriz isimler de damga vuracak

Etkinlikte Fanuc Robot Teknik Müdürü Murat Kısa, Chint Pazarlama Müdürü Serkan Doğan, EAE Elektrik Pazarlama Müdürü Ender Demiray, Sönmez Trafo Ar-ge Direktörü Aytuğ Font, Nordex Enerji Genel Müdürü Habib Babacan, ABB Teknik ve Tasarım Uzmanı Mehmet Karakaya, AVL Otonom Sürüş ve Araç Kontrolleri Ekip Lideri Kadir Haspalamutgil gibi isimler konuşmacı olarak yer alacak. Alanında uzman isimlerin yanı sıra ünlü sanatçılar Ziynet Sali, Kolpa Grubu’ndan Barış Yurtçu ile Bora Yeter ve Tuna Velibaşoğlu sürprizleriyle 16.  RLC Günleri’ne damgasını vuracak.

UTİB, GİRİŞİMCİLERLE SANAYİCİLERİ BULUŞTURMAYI SÜRDÜRÜYOR.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından; Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ortaklığı ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Organizasyon Ortaklığı, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ve TÜBİTAK iş birliği ile 22-23 Ekim 2019 tarihlerinde Bursa’da düzenlenen TechXtile Start-Up Challenge’ın ardından, girişimciler sanayicilerle buluşmaya devam ediyor.

UTİB, Bursa’da girişimcilik ekosistemini daha da sağlam bir zemine oturtmak için düzenlediği TechXtile Start-Up Challenge yarışmasının sonrasında da faaliyetlerini sürdürüyor. Bu çerçevede düzenlenen Akıl-Fikir Buluşmaları’nın birincisi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) ev sahipliğinde yapıldı. Programda finale kalan proje sahipleri, etkinliğe katılan sanayicilere projelerini anlattılar.

DOSABSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı; UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Kutlualp, DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve UTİB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Ersan Özsoy’un açılış konuşmaları ile başladı. Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Melek Yatırımcı Muzaffer Öztan’ın “Nasıl Melek Yatırımcı Olunur?” başlıklı konuşmasının ardından, Ventures & Mentors League CEO’su ve Proje Koordinatörü Ufuk Batum moderatörlüğünde  girişimciler projelerini sanayiciye aktarma fırsatı buldular.

“TechXtile Start-Up Challenge uzun soluklu ve yaşayan bir süreç”

Etkinlikte konuşan UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin: “TechXtile Start-Up Challenge’a katılan tüm girişimcilerimize mentörlük desteği vererek fikirlerini geliştirmelerine katkı sağladığımız bu etkinlik uzun soluklu ve yaşayan bir süreç. Bu çalışmamızın sonuçlarının diğer sektörlere de örnek olacağını düşünüyorum. Global start-up ekosistemine baktığımızda ilk 5 sırada Silikon Vadisi, New York City, Londra, Pekin ve Boston’u görüyoruz. Bu bilgi ve yenilik merkezleri her gün yeni bir ürün ve hizmet ortaya koyuyorlar. Benzer bir ekosistemi bizler de kurabilmeliyiz, kurmak zorundayız. Küreselleşen dünyada Türkiye’nin her alanda olduğu gibi tekstil ve konfeksiyon sektöründe de rakipleriyle mücadele edebilmesinin en önemli basamaklarından biri de budur” diye konuştu.

“Yetenek, yeni fikirlerle buluşursa katma değere dönüşebilir”

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Kutlualp de: “15 milyar doları aşan ihracatıyla küresel ticarette ülkelerle yarışan Bursa’mızın bugünkü güçlü konuma ulaşmasında büyük bir paya sahip olan DOSAB’da, çok değerli müteşebbislerin sayesinde 500’den fazla üretim tesisinde 45 bin istihdamla 5 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bu anlamda Bursa iş fikirleri geliştirme vizyonuna ve güçlü bir iradeye sahiptir. Hepinizin bildiği gibi sermaye, iş yapmayı kolaylaştırır ancak başarıyı garanti etmez. Ancak yetenek, yeni fikirlerle buluşursa katma değere dönüşebilir. Bizler de gençlerimizin melek yatırımcılarla buluşmasını çok önemsiyor ve böyle etkinliklerde paydaş olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve UTİB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Ersan Özsoy da Bölge ile ilgili bilgiler verdi. Özsoy şunları söyledi: “Bölgemiz, Bursa’nın ikinci büyük sanayi bölgesi. Tekstil sektörünün ağırlıklı olduğu bir bölgeyiz. Yeniliklerle, çevreyle ve sosyal sorumluluklarla ilgili sanayicilerimize büyük destekler veriyoruz. Bu gibi önemli organizasyonların da Bölgemiz ’de olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.”

Programda ayrıca Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Melek Yatırımcı Muzaffer Öztan tarafından, melek yatırımcılık ile ilgili sunum yapıldı. Ventures & Mentors League CEO’su ve Proje Koordinatörü Ufuk Batum da, girişimcilik yarışmalarından sonra girişimcilerle bağların genelde koptuğunu ancak TechXtile Start-Up Challenge’dan sonra girişimcilerle olan bu bağların artarak devam ettiğini vurguladı.

Konuşmaların sonrasında finale kalan proje sahipleri, sanayicilere sunumlarını yaptı. Sunumlar sonrasında soru cevap bölümüyle devam eden programın devamının önümüzdeki aylarda yapılması planlanıyor.

Çin’e ihracat düştü, maden sektörü Eximbank’tan destek bekliyor

 2019 yılında Çin pazarına 1,34 milyar dolarlık maden ihracatı gerçekleştiren sektör, sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya. Sadece Şubat ayının ilk dört gününde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 oranında Çin’e ihracatta düşüş yaşayan maden sektörü, Eximbank kredileri başta olmak üzere bankacılık işlemlerinde ödeme sıkıntılarından doğacak sorunları ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmasını istiyor. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer,

Corona virüsünün maden sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin gerekli önlemler alınmadığı taktirde yılın geri kalanına da yansıyacağı söyledi.

Tüm dünyayı sarsan Corona virüsü, Türkiye-Çin arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkiledi. Toplam 4,3 milyar dolarlık ihracatının 1,34 milyarını Çin’e gerçekleştiren Türk maden sektöründe Şubat ayının ilk 4 gününde geçen yıla göre %61’lik düşüş yaşandı. Ekonomi kulislerinde Çin’e ihracattaki düşüşün maden sektöründe kriz yaratmaması ve doğrudan 150 bin, dolaylı olarak 2 milyon kişiyi istihdam eden sektörü zayıflatmaması için birtakım yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliği konuşuluyor.

 İhracata yeniden güç kazandırmak için vadeler uzatılmalı

Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Corona virüsünün ekonomi üzerindeki negatif etkileri nedeniyle Çin ile ithalat ve ihracat ilişkilerimizde sıkıntı yaşıyoruz. Süreç tüm dünyayı etkisi altına aldığı gibi bizi de etkiledi. İhracat yapan firmalardan gelen öneriler ve talepler Eximbank kredi vadelerinin uzatılması yönünde. Toplam maden ihracatımızın yüzde 31’ini Çin’e gerçekleştiriyoruz. Virüs ile bu pazarımız 2020 için büyük oranda tehlikede. Ödeme dengelerini tamamen alt üst eden konunun etkisini minimize etmek son derece önemli. Süratle konunun gündem haline getirilip birtakım tedbirlerin alınması gerekiyor. Maden sektörü doğrudan 150 bin, dolaylı olarak da 2 milyon insanın istihdamını sağlanmakta. Ekonomik tedbirlerin alınmaması sektörde ciddi daralmaların yaşanmasına neden olacak. Sicili bozuk olmayan firmaların ihracatta herhangi bir aksaklık yaşamamaları ve tabii ki genel olarak sektörün gelişimi açısından vadelerin uzaması kritik değer arz ediyor. Öte yandan teminat olarak kabul edilmeyen maden ruhsatlarının kabul edilmesine yönelik yasal düzenlenmelerin de acilen yapılması gerekiyor. Düzenlemelerin yapılması ile birlikte bu karamsar tablonun değişeceğine inanıyoruz” dedi.

AstraZeneca, dünya genelinde yürüttüğü Genç Sağlığı Programı kapsamında UNICEF’le iş birliği kuruyor
AstraZeneca ve UNICEF, önümüzdeki 6 yılda 5 milyon gençte farkındalık yaratmak için küresel bir iş birliği başlatıyor.
AstraZeneca, Genç Sağlığı Programı’yla gençlerde bulaşıcı olmayan hastalıkların riskleri ve etkilerine yönelik farkındalık yaratmak için UNICEF ve diğer iş ortaklarıyla çalışmak üzere dünya çapında bir iş birliği başlatıyor. Önümüzdeki altı yılda beş milyondan fazla gence ulaşması planlanan programla 1000 gencin eğitilmesi hedefleniyor. AstraZeneca, bu iş birliği kapsamında Genç Sağlığı Programı’na 2025 yılına kadar sağlayacağı fon miktarını üç katından fazla artıracak.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bulaşıcı olmayan hastalıkların dünya çapında bir numaralı ölüm sebebi olduğunu belirtiyor[1] ve bunlardan kaynaklı erken ölümlerin yüzde 70’inin ilk olarak ergenlikte ortaya çıkan davranış ve alışkanlıklarla alakalı olduğunun altını çiziyor.[2] Aynı şekilde Dünya Ekonomik Forumu, yayınladığı rapora göre bulaşıcı olmayan hastalıkların 2030’a kadar, iş gücü kaybı nedeniyle dünya ekonomisine 47 trilyon dolardan fazla etkisi olacağını öngörüyor.[3] AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, konuyla ilgili şunları söyledi: “Gençlerin, bugün tüm dünyada karşılaştığımız hastalıkların yarattığı yükü azaltacak güce sahip olduğuna inanıyoruz. Toplumun ve gelecek nesillerin sağlığını iyileştirmek için çalışmak, güçlü sağlık sistemlerini oluşturmanın en önemli adımlarından birisi.”
UNICEF Özel Bağış Toplama ve İş Ortaklığı Direktörü Gary Stahl da “UNICEF olarak şu anda bir numaralı ölüm sebebi olan bulaşıcı olmayan hastalıklara dikkat çekmek için, AstraZeneca’nın desteğiyle bu alana odaklanmış iş ortaklarından oluşan bir topluluğa katıldığımız için çok mutluyum. Sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmek amacıyla, doğru bağlantılar aracılığıyla doğru mesajı iletmek için yapmamız gereken çok şey var” dedi.

Bir yanıt yazın