Düzenli Jinekolojik Muayene ile Yumurtalık Kistlerine Karşı Önlem Alabilirsiniz

Yumurtalıklar pelvis boşluğu içine yerleşmiş organlar olup doğumsal anomalilerden kansere kadar değişen çok çeşitli hastalıklara sahiptir. Yumurtalıkları büyüten birçok sebep vardır. Bunların bir kısmı doku çoğalmasına bağlı iken bir kısmı da adet döngüsü sırasında görülen, çoğunlukla kendiliğinden iyileşen fonksiyonel ve kistik yapılardır. Bu nedenle yumurtalıklarda görülen her kistik yapı ameliyat gerektirmez, ancak ayrım yapmak zordur.

Yumurtalık kistleri konusunda açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş şunları söyledi:” Yumurtalıklar yerleşim yerleri dolayısıyla patolojik durumlarda az belirti veren ve ayrıca klinik olarak değerlendirilmeleri nispeten zor olan organlardır. Bu nedenle malign (kanser) hastalıklarda tanı konduğu zaman hastalık genellikle ilerlemiş olmaktadır. Hastalar daha çok karşımıza ileri evredeki tümörlerle gelmektedir. Halen yumurtalık hastalıkları için kullanılabilecek geçerli ve güvenli bir tarama yöntemi de yoktur. Bugün için en geçerli yöntem periyodik jinekolojik muayenedir. Yumurtalık patolojilerinin kendini yumurtalık büyümesi şeklinde gösterdiği düşünülürse jinekolojik muayene ile bu hastalıkların önemli bir bölümünün tanınabileceği ortaya çıkar. Özellikle üreme ile ilgili olan fonksiyonlarının, sorunlarının bittiğini düşünen ve bu nedenle jinekoloğa pek başvurmayan ileri yaşlardaki kadınlarda periyodik jinekolojik muayene oldukça önemlidir. Kadınların hiç yakınması olmasa dahi yılda bir kez muayene edilmesi yararlı olacaktır.

Yumurtalık Kisti Çeşitleri

Normal olarak yumurtalıklar 3,5 x 2,5 x 1 cm. boyutlarında organlardır. Yumurtlamaya bağlı olarak üstünde 2 cm. civarında foliküller gelişebilir, bunlar da ultrasonda kistik boşluklar olarak görülür. Daha sonra bunlar yumurtlama sonrası aynı çapta yumuyumurtalık kisti [640x480]rtalık kisti kalıntısına dönüşürler. Yumurtlama nedeniyle meydana gelen kistlere fonksiyonel kistler denir. Bunların hormon üreten ve üretmeyen türleri vardır.

Yumurtalık kistleri klinik muayene dışında ultrasonografi ile tespit edilir. Pelvik kitlenin yumurtalığa ait olduğu sonucuna varıldığında ameliyata gerek olup olmadığı yanında en önemli konu oluşumun iyi huylu veya kötü huylu olduğunun tespitidir. Çünkü bu durum operasyon tekniği açısından yaklaşım farkı oluşturur. Habis, selim ayrımı genellikle ultrasonografi ile konulabilmektedir. Tüm yumurtalık kistlerinde ve solid (kitle) oluşumlarında karşılaşılabilecek önemli sorunlardan biri yumurtalığın kendi etrafında dönmesidir. Yumurtalığın kendi etrafında birkaç defa dönmesi ile yumurtalığı besleyen damarlar gangrene uğrar yumurtalık nekrozu gerçekleşir. Erken tanı konulamaz ve ameliyat yapılmaz ise yumurtalık kaybedilebilir.

Yumurtalık kistlerinde görülebilecek bir diğer sorun kistin rüptürü (yırtılması) dür. Kistin yırtılması sonucu iç kanama tablosu da görülebilir. Kanamanın kendiliğinden durma ihtimali de vardır; ancak vakaların bir kısmında operasyon gerekli olabilmektedir. İşte bu yüzden jinekolojik muayeneyi yılda 1 kez mutlaka öneriyoruz. ”

 

Bir yanıt yazın