DOĞALTAŞ İHRACATINDA BLOK İHRACATINA SINIRLAMA GELİYOR

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Türkiye’nin önemli doğaltaş merkezlerindeki üyeleriyle bir araya gelmeye devam ediyor. Nisan ayında Mevlüt Kaya Başkanlığı’nda işbaşı yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Afyonkarahisar’dan sonra ikinci buluşmasını bej mermerin başkenti olarak tanımlanan Burdur’da gerçekleştirdi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Ağustos ayı Yönetim Kurulu Toplantısı’nı Burdur’da gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Toplantısı sonrasında Burdur’da doğaltaş sektöründe faaliyet gösteren 300 civarındaki firma yöneticileri ile akşam yemeğinde bir araya gelindi.
Burdur Mermer ve Madenciler Derneği ile işbirliğinde düzenlenen akşam yemeğinde konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ekonomi Bakanlığı’nın doğaltaş ihracatında yeni bir düzenleme hazırlığı içerisinde olduğunu, firmalara ihracatta yüzde 25-30 işlenmiş ürün ihraç etme zorunluluğu getirme düşüncesi içinde olduğunu kaydetti. Kaya, “Ekonomi Bakanlığı, doğaltaş ihracatında işlenmiş ürün satışını arttırmak istiyor. Bu konuda bir hazırlıkları var. Doğaltaşın yüzde 25-30’unun işlenmiş satılmasını istiyorlar. Bu konuda sektör mensuplarımızın görüşlerini alarak Ekonomi Bakanlığı’na görüşümüzü sunacağız. Sektör mensupları görüşlerini bizimle paylaşsın, bazı şeylerin eyvahı keşkesi olmaz. Sektör olarak aklımızı birleştirelim sinerjiye dönüştürelim” diye konuştu.
Burdur’daki toplantıda göreve geldikten sonra geçen 4 aylık dönemde sonuçlandırdıkları projeler hakkında da bilgi veren EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, Çin’in Yunfu şehrinde düzenlenecek olan Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu zorlu bir sürecin sonrasında üstlendiklerini anlattı. Kaya, 19 firma ile 18-21 Ekim 2014 tarihleri arasında Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılacaklarını kaydetti.
XİAMEN FUARI’NDA YÜZDE 35 YER ARTIŞI SAĞLADIK
Çin’in Xiamen şehrinde düzenlenen ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu Ege İhracatçı Birlikleri’nin uzun yıllardır gerçekleştirdiği Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’ye ayrılan 2300 metrekarelik alanın Türk ihracatçılarının ihtiyacına cevap vermediğini anlatan Kaya, “Xiamen Fuarı’nda yer sıkıntısı vardı. Önceki Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımızın da alanın büyütülmesi konusunda çalışmaları vardı. 22 Ağustos’ta Xiamen’den gelen üst düzey heyeti İzmir’de ağırladık ve Xiamen Fuarı’nda Türkiye standının yüzde 35 büyütüleceği sözünü aldık. 8-11 Eylül 2014 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk’ün aralarında bulunduğu bir heyetle Xiamen Yatırım ve Ticaret Fuarı’nı ziyaret edeceğiz. O ziyaret sırasında Türkiye standının yüzde 35 büyütülmesine son noktayı koyacağız. Bu sayede yeni başlamak isteyen firmalara stand yeri verebileceğimiz gibi standını büyütmek isteyen ihracatçılarımızın taleplerine cevap verebileceğiz” diye konuştu.
İzmir’de Gaziemir’de yapılan yeni fuar alanında gerçekleştirilecek olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda firmaların stand yerlerinin tespitinde son aşamaya gelindiği bilgisini veren EMİB Başkanı Mevlüt Kaya şöyle devam etti: “Kesinlikle hakkaniyetli bir seçim olacağına söz verdik bunu da gerçekleştiriyoruz. Yeni fuar alanında edineceğimiz yerler bizlerden çocuklarımıza, onlarda da torunlarımıza kalacak o nedenle çok önemli. 156 metrekarelik çok sınırlı sayıda standlar var. 35-125 metrekare arası çoğunlukta olacak.”
Burdur’un bej mermer üretiminde Türkiye’nin Başkenti olduğunu belirten Burdur Mermerciler ve Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Arslan, Burdur’dan yıllık 7 milyon metrekare doğaltaş ihracatı yapıldığını ve Türkiye’ye 250 milyon dolar civarında döviz kazandırdıklarını kaydetti.
Burdur Mermerciler ve Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmet Bektaş ise, doğaltaş üretimi sırasında doğal malzemenin yüzde 2 ile 6’sının blok mermer olarak üretilip ekonomiye kazandırıldığını yüzde 90 ile 98’inin atık malzeme olarak kaldığına dikkati çekti.
Karbonat kökenli kireçtaşı olan geri kalan malzemenin çimento üretiminde, sönmemiş kireç üretiminde, çok ince öğütülürse deterjan, boya ve plastik üretiminde önemli bir dolgu malzemesi olarak kullanılabiceğini, inşaat harcı ve sıvalarda bağlayıcı, şeker sanayinde melas ayrıştırılmasında ve ağartıcı olarak, soda sanayi ve  gübre üretimi gibi yüzlerce kullanım alanı bulunduğuna dikkati çeken Bektaş, “Hazır durumdaki bu yarımamul hammadde değerlendirilmeyi beklemektedir. Başarının yolu araştırma ve geliştirmeden geçer. İlk önce mermerci kuruluşlar ve üniversitelerin birlikte oluşturacağı bir AR-GE birimi projelerin üzerine çalışıp fizibiliteleri hazırlamalı” şeklinde konuştu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Burdur Mermerciler ve Madenciler Derneği işbirliğinde düzenlenen akşam yemeğine Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Belediye Başkanı Orkun Ercengiz, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik’in aralarında bulunduğu 300 davetli katıldı.
Burdur Valisi Hasan Kürklü ise; Burdur’da son 10 yılda mermerciliğin büyük gelişim gösterdiğine dikkati çekti. Kürklü,  “Burdur mermerciliğinin hakikaten ileri seviyelere geldiğini görmekten mutluluk duymaktayım. Fakat, blok satışlarımızdan daha çok işlenmiş mermer olarak üretim yapılmasının ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından çok kıymetli olacağı kanaatindeyim. Tabii ki en büyük konu, doğanın kirletilmemesidir. Kullanamadığımız yüzde 96’lık kısımlar için projeler ve yatırımların yapılması gerekmektedir. Bu yöndeki çalışmalara da hız vermeyi düşünüyoruz” dedi.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri, Burdur temasları sırasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mühendis-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Salman’ı da ziyaret etti.
Ziyaret sırasında konuşan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mühendis-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Salman, amaçlarının Burdur ve çevresine hizmet etmek olduğunu, TSE’den mobil bir laboratuarı Burdur’a kazandırdıklarını mermer sektörüne hizmet etmek istediklerini bu konuda Ege Maden İhracatçıları Birliği ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, üniversite-sanayi işbirliğine hayati önem verdiklerini, Burdur merkezli bir projede üniversite ile doğaltaş sektörünün ortak yürütebileceği bir projede birlikte çalışmaktan mutlu olacaklarını ifade etti.

Bir yanıt yazın