Dilovası Belediyesi Szentgotthárd Belediyesi Kardeş Şehir oldu

Kardeş Şehir protokol 1748- 1779 yıllarında mimar Franz Anton Pilgram’ın tasarladığı Barok Sitilindeki kilise olarak inşa edilen günümüzde binanın bir kısmı Szentgotthárd Belediye çalışma ofisi olarak da kullanılan Başkanlık makamında imzalandı.

İmza törenine Szentgotthárd Belediye Başkanı Huszár Gábor,  Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar adına Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Akbulut, Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz ile birlikte Szentgotthárd şehri protokolü ve kalabalık medya mensubu hazır bulundu.

İmza töreni sonrasında konuşma yapan Szentgotthárd Belediye Başkanı Huszár Gábor, ” Batı’dan karşeş şehirlerimiz vardı. Şimdi de doğudan güçlü ve istikrarlı ekonomisi olan dost ve kardeş Türkiye Kocaeli’den Dilovası ile kardeş kent oluyoruz. Bizler sadece kağıt üzerinde bir kardeşlik değil, işleyen, organizasyonlar yapan, projeler üretip çalışan kardeşliklere imza atıyoruz. Şimdi attığımız imzamızda böyle olacaktır. Önümüzdeki ekim ayında Belediye Başkanlık seçimlerimiz olacak. Sonrasında seçilmem durumunda Dilovası’na heyetimle birlikte resmi ziyarette bulunmak isterim” dedi.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Akbulut konuşmasında, ” Günümüzde işbirliklerinin gelişmesinde, dinine, milliyetine ve ırkına bakmıyoruz. Üretmiş olduğu değerlere bakıyor ona göre değerlendiriyoruz. Ben Dilovası’nda doğdum ne doğduğum yeri ben seçtim, ne de annemi ve babamı ben seçtim. Ancak bugün yapmakta olduğum işleri kendi iradem ile yapmaktayım. Sizin kardeş kentleriniz bundan böyle Dilovası’nın da kardeşleridir. Biraz evvel kardeş kent olmak için attığımız imzamızın hayırlara vesile olmasını Allah’dan diliyorum. Sizleri de en kısa zamanda Dilovası ilçemize bekliyoruz” dedi.

İmza töreni sonrasında ulusal ve yerel birçok televizyon kanallarının ciddi ilgi duyarak röportaj talebinde bulunduğu Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise konuşmasında, ” Geçtiğimiz yıl şubat ayında Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cuhmurbaşkanı Adayımız Budapeşte’yi ziyaretlerinde Macaristan Başbakanı Sayın Orban Viktor ile dış ticaretimizle ilgili bir hedef koydular.

Bizler Sayın Başbakanımızın vizyonu ve çizmiş olduğu ufuk doğrultusunda yolumuza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yurt dışında bulunan her Türk vatandaşı Türkiye’mizin Büyükelçisidir. Bizlerde bu düşünce ile Dilovası ve Szentgotthárd kentlerinin kardeş şehir olmalarına katkıda bulunmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Ticari ve ekonomi işbirliğimizi artırmanın yanında sosyal ve kültürel ilişkilerimize de destek vermeye gayret ediyoruz.

Daha önce de bir çok kardeş kent oluşumunda katkımız olmuştu. Her iki ülkeyi de çok yakından tanıyoruz. Bundan sonra da bu tür katkıları vermeye devam edeceğiz. 350 Yıl öncenin savaşından, günümüzün barış, sevgi, hoşgörü ve işbirliklerinin oluşması bizleri ziyadesi ile mutlu etmektedir. Karşılıklı olarak atılan bu dostluk köprüsünün kısa süre içerisinde karşılıklı yatırımlara  dönüşmesini ümüt ediyorum. Burada bugün bir tohum ekilmiştir. Bir müddet sonra bu tohum mutlak surette bizlere meyve alarak geri dönecektir” dedi.

Karşılıklı olarak imza altına alınan protokollerin imzalanmasının ardından tören karşılıklı hediyeleşme ile devam etti.

Heyet ertesi gün Budapeşte ziyaretleri sonrasında Türkiye’ye geri döndü.

Macaristan’dan Dilovası’na Yeni Bir Kardeş Şehir Daha; Szentgotthárd, Macaristan’ın en batısında Budapeşte’ye 278 km. mesafede, 68 km2. yüzölçümü, 11 000 kişinin ikamet ettiği, Macaristan’daki Sloven azınlığın en çok yaşadığı, Slovenya’nın Konsolosluğunun bulunduğu, Almanya, Romanya, Fransa, Slovenye, İtalya’dan kardeş kentleri bulunan 1183 yılında kurulmuş küçük şirin bir şehir.

Macaristan’daki bir çok otomobil fabrikasından birisi olan Opel marka araçların üç farklı segmentinin üretilminin yapıldığı Szentgotthárd’da İtalyan, Alman, Sloven, Fransız ve Avusturya’lı ciddi yatırımlar bulunuyor. Macaristan’il 1896 yılında kurulmuş ilk saat fabrikası, tütün ve sigara fabrikası, ipek dokuma fabrikası, tarım aletleri fabrikası ve termal sularının bolca bulunduğu Avusturya ve Slovenya’nın sınırındaki sanayi şehri.

Kardeş şehir protokolü ile birlikte üç gün festival, etkinlik, şenlik, yarışlar ve eğlendirici ve eğitici gösteriler yapıldı.

Festival kapsamında Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in katkıları Mehteran Bölüğü Başkanı Taşkın Kardeş’in öncülüğünde 21 kişiden oluşan Mehter Takımı iki gün katılımcılara unutamayacakları askeri marşlardan gösteriler sundu.

Festival’de 1664 yılındaki Szentgotthárd şehrinde Avusturya, Haçlı Ordusu ve Osmanlı arasındaki St. Gotthard savaşının 350. yılı dolayısıyla Türkiye onur konuğu olarak misafir edildi. Savaş olduğu aynı yıl Vasvas şehrinden adını alan anlaşma imzalandı. Günümüzde ise 350. yılın anısına Türkler ile birlikte festival ve bayram yapılıyor. Avusturya, Solvenya kültürlerinin yanına Türkiye’de ortak olarak katılıyor.

Bir yanıt yazın