Deprem gerçeği…(Köşe yazısı 26.01.2020 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bir büyük depremi daha geride bıraktık ama artçıları ve yenileri devam ediyor.

Türkiye deprem ülkesi. Herkes bunu kabul ediyor ancak, deprem olacakmış gibi yaşamıyor.

Hala belediyeler ve iktidar bu konuda önlemleri açıklasa da uygulama da hırslarına yenik düşüyor.

Kayseri güya 4-5 kuşak deprem bölgesinde. O nedenle isteyen istediği gibi binalarda büyütme, yanlarını genişletmeye ‘gecekondu’ şeklinde değil de ‘gündüz kondu’ şeklinde devam ediyor.

***

Türkiye, Elazığ merkezli Kayseri dahil çevre il ve ülkelerle 150 milyonu etkileyen depremde bu kez bence çok iyi bir sınav verdi.

Özellikle arama ve kurtarma, sağlık, enkaz ekiplerinin zamanında karadan, havadan deprem bölgelerine ulaştırılması, güvenlik önlemlerinin zamanında alınması, siyasilerin tek yumruk olması bile yetti.

Elbette sosyal paylaşım siteleri üzerinden algı yaratmaya çalışan ahlaksızlar, yardım toplamak için böylesi günü kendi fırsatçılıklarına çevirmeye kalkanlarda ayrı bir insanlık ayıbı sınavı verdi. Bu kez, hırsızlık, yankesicilik, cinsel suçlar, organ mafyası, kayıp kadın-kız-çocuklar olayını fazla duymadık. Bu da alınan önlemlerin önemini gösterdi.

***

Hurafelerin, cemaatlerin ön plana çıktığı böylesi günlerde eğitimin, ilim ve bilimin, fen ve matematiğin nasıl önemli olduğu da kendini gösterdi.

Bilim adamları uyarsa da, bazı makam-koltuk sanatında olanların inadı, betonlaşmayı, çarpık şehirleşmeyi, yerleşim merkezlerini yaşanmaz hale getiriyor.

Tarım alanları, ormanlar, meralar, parklar, bahçeler, yeşil alanlar azalıyor, sulak alanlar, bataklıklar kurutuluyor, denizler dolduruluyor, dağlar, tepeler binalaşıyor, şehirler çukurlaşıyor.

Biz hala eğitimde bıyıklılar, bıyıksızlar, sakallılar sakalsızlar, türbanlılar, tesettürlüler, çarşaflılar, başı açıklar gibi olmadık ilginç algılarla mücadele ederken ‘ah-vah’larımız artıyor.

Bu deprem bile, bilimin, fen ve matematiğin eğitimde ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

Ama televizyona şeytan icadı diyenlerin ellerinde akıllı telefonlarla her haltı yemeleri, son model araçlara binerek, güzel görünmek için her türlü makyajı, estetiği yaptırmaları ayrı bir konu.

Şeytan bile onlardan utanır hale geldi.

***

Ben bir kez daha Kayseri’nin birinci derece volkanik deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak, şehri çukurlaştıran, betonlaştıranlara halkı bu konuda eğitmeye çağırıyorum.

Volkanik depremde ne yapılacak, nerede toplanılacak, böylesi sarsıntı ve depremlerde nasıl hareket edilecek, yangınlara, doğalgaz patlamalarına, volkanik depremin zehirli gazlarına karşı nasıl hareket edilecek bu konularda iyi bilgiler verilmesini öneriyorum.

Ayrıca, herkesin ilk ve acil yardım eğitimi almasını, gönüllü arama-kurtarma ekiplerinde görev almalarını, güvenlik güçlerine ve görevlilere de ellerinden geldiğince yardım etmelerini de.

Depremin, sarsıntının şiddetini, gücünü gören, yaşayan, hisseden herkese geçmiş olsun, ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına da sabırlar diliyorum.

***

Hep deriz ama deprem çantasında neler olmalı ve nasıl hazırlanmalı?

Çadır: (Aracınız yoksa çok işinize yarayacaktır).. Deprem sonrası eve girmeye çekinirseniz çadır kurtarıcınız olacaktır. Arabanız varsa çadıra ihtiyacınız olmayabilir.

Battaniye: Kış mevsiminde gerçekleşebilecek bir deprem, sizi pijamalarınızla yakalar ise dışarıda sizi sıcak tutacak bir şeyler gerekir.

Giysi: Bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi pijamalarınız ile yakalanırsanız, üzerinize kalın bir şeyler giymeniz gerekebilir.

Bolca Su: Hava sıcak veya soğuk olsun sizi hayatta tutabilecek en önemli şey, sudur.

İlaç: Özellikle sürekli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka yedek kutuları çantanızda bulundurmalısınız.

Konserve: En kötü durumu düşünmeli, yemek bulamadığınız bir anda aç kalmamanız için konserve yiyecekleri mutlaka çantanızda bulundurmalısınız.

Çakmak: Ateş yakmanız, veya farklı sebeplerden ötürü ateşe ihtiyaç duyarsanız çakmak veya kibrit mutlaka çantanızda olsun.

Düdük: Sesinizi duyurmak için, sesinizin yetmediği anlarda düdük size çok yardımcı olacaktır.

Yağmurluk: Kötü hava koşullarını düşünürsek, şemsiye veya yağmurluk mutlaka çantanızda olmalıdır.

Islak Mendil: Hijyenik ıslak mendiller, sizi bir süre boyunca suyun yerine geçerek idare edecektir.

Kıymetli Evraklar: Tapu, sigorta, kimlik vs. gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka çantanızda bulunmalı.

Çok Amaçlı Çakı: Her türlü işinize yarayabilecek, açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan bir çok amaçlı çakı yanınızda olmazsa olmazlarda.

El Feneri: Elektriklerin kesilme ihtimalini göz önünde bulundurursak fener derdinize derman olacaktır.

Pil: Fenerin pilleri bittiğinde tekrar çalışır hale getirebilmek için yedek pil bulundurmalısınız.

Tuvalet Kağıdı: Yanınızda kuru bir peçete veya tuvalet kağıdı ihtiyaçlarınız için çok faydalı olacaktır.

İlk Yardım Çantası: Ufak tefek yaralanmalara karşı yanınızda mutlaka bulundurmalısınız.

Para: İhtiyaçlarınız anında yardım bulamadığınız takdirde yanınızda para bulunması gerekecektir.

Ayakabbı: Evden telaşla çıplak ayak çıkarsanız çantanızda yedek ayakkabı bulundurmak çok işinize yarayabilir.

Bir yanıt yazın