Çin’e giden uçağımız ve Sağlık Bakanından açıklama

Çin’in Vuhan kentindeki Türk vatandaşlarını yurda getirmek üzere öğle saatlerinde Ankara’dan havalanan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait dev kargo uçağı Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a vardı. Buradaki yakıt ikmalinin ardından yeniden havalanan askeri uçağın gece yarısı civarında Vuhan’a ulaşması bekleniyor.

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı Çin’in Vuhan kentindeki Türk vatandaşlarını Türkiye’ye getirmek üzere ambulansa dönüştürülen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait  A 400M askeri kargo uçağı öğle saatlerinde Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan Çin’e hareket etti.

Hayata geçirilen büyük tahliye operasyonu kapsamında, “uçan kale” olarak nitelendirilen A 400M tipi nakliye uçağı önceki gün Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından havalanarak Ankara’daki 11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’na gelmişti.

Koruyucu kıyafetler, maskeler, dezenfektan malzemelerle TİKA ve Sağlık Bakanlığı tarafından Çin’e gönderilmek üzere hazırlanan tıbbi malzemelerini taşıyan askeri uçak, alınan izinlerin ardından saat 12.05’te havalandı.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da yakıt ikmali sonrasında yeniden havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait uçağın gece yarısı Vuhan’a ulaşması bekleniyor.

2 enfeksiyon uzmanı, 4 enfeksiyon kontrol hemşiresi ve sağlık ekibinin de yer aldığı uçak, salgının yaşandığı Vuhan’da yaşayan ve dönme taleplerini ileten Türk vatandaşı ile dost ülke vatandaşlarını Türkiye’ye getirecek.

Bakan Koca, Havalimanında Koronavirüs Önlemlerini İnceledi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İstanbul Havalimanı’nda Koronavirüs salgını için alınan önlemleri yerinde inceledi. Bakan Koca, incelemelerinin ardından açıklama yaptı.

Bakan Koca, ilk olarak koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında havalimanında oluşturulan karantina müşahede odası ile bu ülkeden gelen tarifeli uçakların yolcularının kontrolden geçirildiği, termal kameraların bulunduğu alanda incelemelerde bulundu.

Bakan Koca, müşahede odasının ardından, odanın önündeki alanda bekletilen, özel cihazlarla ve negatif basınçlı sedye ile donatılmış 112 ambulansını inceledi.

Koca, burada yaptığı açıklamada, Çin kaynaklı bir koronavirüs türünün sebep olduğu hastalıkla ilgili aldıkları tedbirleri yerinde görmek için havaalanına geldiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Türkiye için uygulanmasının erken olduğunu söylediği dönemde bile termal kamera sistemleri ve maske uygulamasını devreye soktuklarını dile getiren Koca, şöyle konuştu:

“Bu dönemde Çin’den gelen toplam 11 bin kişi bu kameralardan tarandı. Bu kişilerden herhangi bir pozitif vaka olmadı. Karantina odalarımızı, devamında negatif basınçlı sedyelerimizi ve ambulans sistemimi bu dönemde hızla devreye soktuk” şeklinde konuştu.

Koca, Bilim Kurulu’nun hızla şekillendirdiği bir rehberin yayınlandığının altını çizerek, “Şüpheli vakaların nasıl değerlendirilmesi gerektiği, tanı, teşhis ve tedavi safhasında nelerin yapılması gerektiğini adım adım anlatan bir rehber yayınlandı. Türkiye çapında sağlık kuruluşlarımıza müracaat edildiğinde bu rehber doğrultusunda yaklaşım gösterilmesi standardize edildi. Özellikle bu dönemde çok tedirgin olunmaması gerektiğinin altını çiziyorum” ifadesini kullandı.

Bakanlık olarak Bilim Kurulunun yönlendirmesiyle bir takım bilgilendirmeler yapacaklarını aktaran Fahrettin Koca, şöyle devam etti:

“Bakanlığımızın uyarıları ve bilgilendirmeleri dışında yanlış ve maksatlı bilgilendirmelere itibar edilmemesinin altını çizmek istiyorum. Sosyal medyada bu anlamda hem dünyada hem ülkemizde çok yanlış bilgilerin olduğunu, özellikle Bakanlığın bilgilendirilmelerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyorum.”

“Bugüne kadar görülen vakaların yüzde 99’unun Çin kaynaklı”

Bakan Koca, bugüne kadar görülen vakaların yüzde 99’unun Çin kaynaklı olduğuna vurgu yaparak, “O yüzden Çin’le ilgili olan veya Çin’e giden insanlarla temas sonrası ateş, bulantı kusma ishal gibi bir belirti olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli” dedi.

Koca, DSÖ’nün seyahat kısıtlaması olmadığına yönelik bilgilendirmesinin anımsatılması üzerine, “Seyahat kısıtlaması yok ama mümkün mertebe, zorunlu olmadıkça bu enfeksiyonun kaynağı olan bölgeye ve bölgelere seyahatin yapılmamasının altını çizdi” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Koca Başkanlığında Toplandı

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında Ankara’da bir araya geldi. Bakan Koca,  Koronavirüs hakkında Bakanlığın aldığı tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.

Bugüne kadar 23 ülkede toplam 9 bin 810 vakanın görüldüğünü belirten Koca, “Hayatını kaybeden vakaların büyük çoğunluğu bizim risk grubu değimiz kronik hastalığı olan 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük kişilerdi. Bu sayının yüzde 99’u Çin’de” şeklinde konuştu.

Bakanlıkta ivedilikle Bilim Kurulu oluşturduklarını söyleyen Koca, yeni tip koronavirüse karşı havalimanlarında alınan tedbirlere ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Havalimanlarında 365 gün 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin’den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerini devreye soktuk. Havayolu şirketleri, tur operatörleri ve turizm şirketlerine yönelik bilgilendirmelerimizi yaptık. Çin’den gelen uçuşlarla ülkemize giriş yapan yolcuları, uçaktan inişte termal kameralarla tarıyoruz.”

“11 bin yolcu tarandı”

Bakan Koca, şu ana kadar 11 bin yolcunun tarandığını ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadığını dile getirdi. Koca, “Ayrıca karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz, koruyucu ekipman ve malzemelerimiz tüm illerimizde ihtiyaç halinde kullanılmaya hazır olduğunun altını çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de Koronavirisü tanısı olan hasta yok”

Farklı illerden şüpheli görünen 68 kişiden numune alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarında analiz edildiğini hatırlatan Bakan Koca, “Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak “koronavirüsü” tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı. Eğer olursa tüm hazırlıklarımızın tamam olduğunu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Biz vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadık”

Türk Hava Yolları’nın (THY) sorumlu bir adım atarak 9 Şubat’a kadar Çin uçuşlarını durdurduğuna dikkat çeken Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık bırakmamaya da kararlıyız. Bugüne kadar binlerce vatandaşımızı ülkemize getirdiğimizi biliyorsunuz. Wuhan kentinde ikamet eden ve hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan vatandaşlarımız var. Biz tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız. Harekete geçip gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanması ardından TSK’ya ait A400M tipi uçağı ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Uçakta 21 enfeksiyon uzmanı hocamız da hazır halde bulunacak.

“Uçak indiğinde ekiplerimiz de dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak”

Türk vatandaşlarının yanı sıra dost ve kardeş ülkelerden gelen taleple onların da vatandaşlarını tahliye edeceklerine dikkati çeken Koca, şunları kaydetti:

“Toplamda 34 Türk vatandaşımız, 7 Azeri, 7 Gürcü ve 1 Arnavut vatandaşı, sağlık kontrollerinin ardından uçağa alınacak. Vatandaşlarımızın hiçbirinde ve diğer vatandaşlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok. Buna rağmen en uç ihtimalleri de düşünerek, yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz. Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak.”

“Gelen yolcular hastanede gözetim altında tutulacak”

Bakan Koca, Çin’den getirilen bu kişiler için şu an kullanılmayan bir hastaneyi tekrar kullanır hale getirdiklerini ifade etti.

Sadece birkaç ülkenin hastanelerde belli bölgeler ayırdığını aktaran Koca, kendilerinin ise hastane ortamında, daha sonra kullanılmayacak, hastalarla temas olmayacak bir ortamı özellikle tercih ettiklerini, bu konuda bütün hazırlıkları yaptıklarını ve 14 gün boyunca buranın karantina altına alınacağını vurguladı.

“İlk günden itibaren denetimleri sıkı olarak uyguladık”

Gözetim altına alınan 70 vakadan pozitif olan bir vakanın çıkmadığını söyleyen Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Neden hiç çıkmadı sorulabilir çünkü biz özellikle ilk günden itibaren denetimleri sıkı olarak uyguladık. Çok hassas bir şekilde konuya yaklaştığımız için numune aldığımız hasta sayısı fazlaydı.”

Alınan tedbirlerin yeterliliğine değinen Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün dün duyurduğu tedbirleri biz 20 gün önceden uygulamaya başladık. Özellikle Çin’den gelen ya da Çin’den gelen biriyle teması halinde en ufak halsizlik dahil yakınmada gözetim altına aldık. Yine bilim kurulunun ortaya tedbirleri rehber haline getirdik. Bu anlamda eksik değil fazla yapılan bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın