“Burger” hastalığına yakalanarak, 2 bacağını kaybeden Mesut Kayıkçıoğlu, yaşadıklarını öğrencilerle paylaştı.

Kayseri’de 6 yaşında içmeye başladığı sigara nedeniyle “Burger” hastalığına yakalanarak, 2 bacağını kaybeden Mesut Kayıkçıoğlu, yaşadıklarını öğrencilerle paylaştı.

Yeşilay Şube Başkanı Mehmet Adıgüzel, Yeşilay Haftası dolayısıyla Şehir Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, sigara üreticilerinin ve uyuşturucu tacirlerinin hedefinde gençlerin olduğunu öne sürdü. Sigaraya başlama yaşının 10, alkole başlama yaşının 11, uyuşturucuya başlama yaşının ise 12’ye düştüğünü belirten Adıgüzel, şöyle devam etti:

“Gençler, bunları kullanmıyor olmanız yetmez. Yeşilay’ın yanında yer alarak mücadelemize destek olmanızı bekliyoruz. Çünkü, madde satıcılarının hedefinde kiminizin kardeşi, kiminizin ablası, kiminizin ise kuzeni var. Giderek yaygınlaşan sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının önüne geçmezsek, gelecekte daha karanlık günler bizi bekliyor demektir.”

-“Eyvah dememek için bu illete hiç başlamamak gerekiyor”-

Adıgüzel’in konuşmasının ardından koltuk değnekleriyle sahneye çıkan Tromboanjitis Obliterans (Burger) hastası 48 yaşındaki Mesut Kayıkçıoğlu, yaşadıklarını öğrencilere anlattı. Protez bacaklarını çıkararak kendisini dinleyen öğrencilere gösteren Kayıkçıoğlu, 6 yaşında sigaraya başladığını söyledi.

Gençliğinde spor da yapmasına rağmen sigara nedeniyle bacaklarının kesildiğini ifade eden Kayıkçıoğlu, şunları kaydetti:

“Sigara öyle bir illet ki bırakamadım. 16 yıl oldu, bacaklarım parça parça kesildi. Göbeğimden aşağısına yapay damar takıldı. Buna rağmen sigaradan kurtulamadım. Sonunda benim gibi ‘eyvah’ dememek için bu illete hiç başlamamak gerekiyor. Bir iki sigarayla bir şey olmaz demeyin. Birincisi zevk olur, ikincisi sefa olur, üçüncüsü çile olur. 48 yaşındayım, 16 yıldır bu hastalıkla uğraşıyorum, tam 26 defa ameliyat oldum. İki bacağımı kaybettim ama hala sigaram cebimde. İçmediğimde evde çocuklarla kavga ediyorum. Bundan sonra hayattan bir beklentim yok. 3 çocuğum var, onları iyi yetiştirmeye çalışıyorum.”

Kayıkçıoğlu, bir öğrencinin yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen hala neden sigarayı bırakmadığını sorması üzerine “Önemli olan hiç başlamamak. Bağımlı hale gelince sigarayı bırakmanız çok zor. Her şey beyinde bitiyor ama bırakamıyorum. İnşallah Yeşilay ailesi söz verdi, bu illeti bırakmam için bana yardımcı olacaklar” dedi.

Yeşilay Gönüllü Eğitimcisi Mustafa Kurban da halk arasında nargilenin sigara kadar zararlı olmadığının sanıldığına dikkati çekerek, yaklaşık bir saat içilen nargilenin zararının 100 sigaraya eşdeğer olduğunu anlattı.

Bir yanıt yazın