Bir başarı hikâyesi Vali hanımın çileği

Muğla, tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerinin yanı sıra coğrafi konumu, uygun iklim yapısı, bereketli toprakları ile tarımsal tüm özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Yüzölçümünün %68’ini oluşturan ormanlık alanları sayesinde, ülkemizin en çok yağış alan illerinden biri olan Muğla’da tarım güçlü bir sektördür. Muğla, tarımsal ürün çeşitliliği ve miktarı ile dikkat çekmektedir ve bu yönüyle birçok üründe söz sahibi konumundadır. Muğla’da tarım sektöründeki potansiyelinin farkındalığı ile yeni üretim modelleri uygulamaya konulmakta; destek ve hiberlerle tarımsal üretim desteklenmektedir.
Proje Üreticinin, Üretici de Tükecinin Yüzünü Güldürdü
Muğla’da yeni bir tarımsal ürün olarak, Muğla Valisi Esengül Civelek’in daha önce Vali olarak görev yaptığı Yalova ve Kırklareli illerinde başlattığı bir başarı hikâyesi olarak adlandırılan ve halk arasında Vali Hanım Çileği olarak bilinen San Andreas türü çilek üretimi 2018 yılından itibaren Muğla’da hayata geçirilmiştir. Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Kordinasyon Başkanlığının finansal desteğiyle Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Vali Hanım Çileği Projesi ile kırsal kalkınmada kadınlarımızın sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi, köyden kente göçün engellenebilmesi, ailelerin gelir ve refah seviyesinin yükseltilerek, yaşam şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır.
Kadınlar Üretiyor, Herkes Gönül Rahatlığı İle Tüketiyor
Küçük ve parçalı arazilerin bulunduğu Muğla’da proje uygulamaya konulmuş, birim alandan çok uzun ve süre verim alınması, katma değeri yüksek bir ürün olması, özellikle kadın üreticilerin aradığı üretim modeli olmasına bağlı olarak yetiştiriciler, Vali Hanım Çileğine yöneltmişlerdir. Bunda çileğin sağlığa faydalı bir meyve olması yanında, çilekten yapılan reçel, pasta vb. ürünlerin özellikle çocuklar tarafından severek tüketilmesinin de önemi vardır. Vali Hanım Çileği, kadın çiftçiler tarafından üretilen, anneler tarafından tercih edilen güvenilir bir marka haline gelmiştir.
Vali Hanım Çileği kokusu, aroması, verimliliği, lezzeti ile kendine kolaylıkla pazar bulmuş; pazarda da kalitesi ile aranan bir ürün olmuştur. Buna bağlı olarak proje büyüyerek devam etmektedir.
Proje Muğla Ekonomisine Büyük Katkı Sundu
Muğla’da 2018 yılında başlayan projeye, bugün gelinen noktada Seydikemer, Kavaklıdere, Yatağan, Milas ilçeleri başta olmak üzere 10 ilçede 300 dekardan fazla alanda yapılan üretimle devam edilmektedir. Bu süre zarfında üreticiye fide, malç, sulama sistemi ve üretim desteği yanında eğitim desteği de verilmiş; hibe olarak 1.550.000 çiçek fidanı dağıtılmış ve bu sayede Muğla ekonomisine 20.000.000 TL katkı sağlanmıştır.
Proje Kadın İstihdamını Arttırdı
Kadın üreticiler, kendileriyle yapılan görüşmelerde Vali Hanım Çileğinden duydukları memnuniyeti dile getirmişler, hem kendilerine hem de çevrelerinde bulunan insanlara iş sahası oluşturduklarını, istihdam sağladıklarını, onlarca insana iş kapısı, aş kapısı olduklarını, Vali Hanım Çileğinin veriminden oldukça memnun olduklarını ve hiç Pazar sıkıntısı yaşamadıklarını hatta taleplere yetişemediklerini ifade ederlerken mevcut üretim alanlarını arttıracaklarını dile getirmişlerdir. Bu durum Vali Hanım Çileği Projesinin tam da amacını yansıtmakta ve projenin hedefe ulaştığını göstermektedir. (Kaynak: İçişleri Bakanlığı)

Bir yanıt yazın