Başkasının kimliği ile Şirket Kurma Dönemi Sona Eriyor

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı 2010’dan bu yana üzerinde çalıştığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ni (MERSİS) tamamlayarak ülke genelindeki 238 ticaret sicili müdürlüğünün tamamını birbirine bağladı.

“MAĞDURİYET ORTADAN KzALKIYOR”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MERSİS’in, şirket işlemlerine ilişkin vatandaşların yaşadığı birçok sıkıntıyı ortadan kaldırıp çözümler getireceğini söyledi. Artık kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı gibi kimliklerle şirket kuruluşu yapılamayacağını ifade eden Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Maalesef bugüne kadar başkalarının kimlik bilgilerini çeşitli yollarla ele geçiren kimseler, haberleri olmadan onların adına şirket veya ticari işletme kurmaktaydı. Vatandaşlarımız ise bu durumu öğrendiklerinde bu şirketin ya da ticari işletmenin kendisine ait olmadığını kanıtlamak için yasal yollara başvurmakta ancak uzun süren dava süreçleri sonuçlanıncaya kadar birçok mağduriyet yaşanmaktaydı.”

KİMLİKLE ŞİRKET KURMA DÖNEMİ SONA ERİYOR

Yazıcı’nın verdiği bilgilere göre nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportunun kaybolduğunu ya da çalındığını fark eden vatandaşlar herhangi bir ticaret sicili müdürlüğüne bir dilekçe ve kimlik bilgileri ile müracaat edecek. Müracaatla birlikte anında T.C. Kimlik numarası ve adı-soyadı bilgileri MERSİS’teki ‘kısıtlılar’ listesine dahil edilecek. Bu listede kayıt olduğu sürece bu vatandaşlar adına yeni bir şirket ya da ticari işletme kurulamayacak. Vatandaşlar yeni kimlik çıkardıktan sonra yeni bir dilekçe ile talep etmesi durumunda bu listedeki kaydı silinecek. Böylece isterlerse kendi şirket ya da ticari işletmelerini kurabilecekler.

BANKA ÇEKİ DE ALAMAYACAKLAR

Ye­ni sis­tem sa­ye­sin­de şir­ket­le­re ait gün­cel bil­gi­ler in­ter­net üze­rin­den her yer­den her­kes ta­ra­fın­dan gö­rü­le­bi­le­cek. Ye­ni sistem­le, gün­cel ol­ma­yan si­cil tas­dik­na­me­le­ri ile ban­ka­lar­dan çek kar­ne­si çı­ka­rıl­ma­sı da im­kan­sız ha­le ge­le­cek. Ti­ca­ri ha­yat­ta gü­ve­ni kö­tü­ye kul­la­nıp mü­ker­rer uy­gu­la­ma ya­pan­lar da bu sis­tem­le anın­da gö­rü­le­cek, bu ki­şi­le­rin da­ha son­ra­ki iş­lem­le­ri ta­kip edi­le­rek ge­rek­ti­ğin­de kı­sıt­la­ma ya­pı­la­bi­le­cek.

Bir yanıt yazın