Baki Ersoy, ilçelerin problemlerini sıraladı

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz hakkı alarak; Kayseri İlçelerinin problemlerini tek tek dile getirdi.

Konuşmasında özellikle de Akkışla, Bünyan, Tomarza, Pınarbaşı, Sarız, Develi, Özvatan, Felahiye, Yeşilhisar, Yahyalı ilçelerinin tarımsal problemine değinen Ersoy, Çin’den ithal edilen kabak çekirdeğini eleştirerek; “Bakın, Tomarza ilçemiz Türkiye’deki en kaliteli kabak çekirdeğinin üretildiği ilçedir. Oysa biz ne yapıyoruz? Çin’den ithal kabak çekirdeği getirtiyoruz. Oysaki Tomarzalı çiftçilerimize destek versek, ilçede çerezlik kabak çekirdeği eleme ve paketleme tesisi kursak, hem ithalattan kurtulacağız hem de çiftçilerimiz ürünlerini değerinde piyasaya sürebilecekler. Böylece Kayserili çiftçimiz kazanacak, Türkiye kazanacaktır. “ dedi.

Akkışla ilçesinin koyunu ile meşhur bir ilçe olduğunu söyleyen Ersoy; “ Akkışla ilçemiz Orta Anadolu’nun en çok süt üreten ilçelerinden bir tanesi olmasına rağmen maalesef bir üretim tesisi yoktur.” Diyerek bölgeye et ve süt kombinası kurulmasını talep etti.

Tarımla ilgili bir diğer problemin ise sulama olduğunu belirterek; Bahçelik, Yamula, Gümüşören Barajlarının sulama kanalları projeleri ve Develi 2’nci Merhale Sulama Projesi ödenek yetersizliği gerekçesiyle hala tamamlanamadığını, Pınarbaşı, Bünyan, Sarıoğlan, Tomarza, Develi ve Ağırnas’taki çiftçilerin bu projelerin bir an önce bitmesini ümit etmekte olduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra sağlık sektöründeki eksiklere de değinerek, konuşmasında ilçelerdeki uzman doktor ve ambulans eksikliklerine değinerek sağlık alanındaki görevlendirmelerden kaynaklı mağduriyetlerin altını çizdi.

Son olarak; yaşanan depremlerden sonra daha hassas davranmamız gerektiğini vurgulayarak; “Bünyan ilçemizdeki hükümet konağı olarak kullanılan binanın fiziksel yapısının kullanıma elverişli olmadığının altını çizmek isterim. Bu binanın “oturulamaz” raporu olmasına rağmen hala resmi bir kurum olarak kullanılması ve günde yüzlerce insanın burayı ziyaret etmesi oldukça düşündürücüdür. Gerekli tedbirlerin alınması vatandaşlarımızın içini rahatlatacaktır” dedi.

Kayserimizin ilçelerinde genelde tarım ve hayvancılık geçim kaynağıdır. Fakat yatırımlar konusunda şu ana kadar maalesef istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Üzülerek belirtiyorum ki ilimiz ve ilçeleri ipard gibi büyük tarım desteklerinden faydalanamamaktadır.

Bu durum neredeyse tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Akkışla, Bünyan, Tomarza, Pınarbaşı, Sarız, Develi, Özvatan, Felahiye, Yeşilhisar, Yahyalı gibi ilçelerimizdeki vatandaşlarımızı, topraklarını bırakıp şehir merkezlerine göçe mecbur bırakmaktadır.

Tarım sektöründe üretime ilişkin girdi maliyetleri çiftçilerimizi oldukça zorlamaktadır. Gübre, mazot ve elektrik fiyatları tarım emekçilerinin maalesef belini bükmektedir.

Ben her fırsatta tarımsal desteklerin altını çizip önemini anlatmaya çalışıyorum. Biz, tarım ülkesiyiz. Üreten bir ülkeyken, tüketen bir ülke olma yolunda gitmemizi doğru bulmuyorum. Özellikle IPARD desteklerinin 41 ille sınırlı kalmamasını, 81 ilin tamamında da uygulanmasını önemsiyorum.

Kayseri ovası İç Anadolu Bölgesi’nin en geniş tarım arazilerine sahip illerinden bir tanesidir. Verilecek hibe desteği ile yatırımcılarımız yeni projelerini hayata geçirecek, hayata geçirilen yeni projeler ile birlikte hem ilçelerimizdeki göç önlenecek, hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Biz, Kayserililer olarak en temel gayemiz Milli ve yerli üretime destek vermek, Türkiye’yi yeniden kendi kendine yeten ülke haline getirmek, Ülkemizi ithal ürün kıskacından kurtarmaktır. Bakın, Tomarza ilçemiz Türkiye’deki en kaliteli kabak çekirdeğinin üretildiği ilçedir. Oysa biz ne yapıyoruz? Çin’den ithal kabak çekirdeği getirtiyoruz. Oysaki Tomarzalı çiftçilerimize destek versek, ilçede çerezlik kabak çekirdeği eleme ve paketleme tesisi kursak, hem ithalattan kurtulacağız hem de çiftçilerimiz ürünlerini değerinde piyasaya sürebilecekler. Böylece Kayserili çiftçimiz kazanacak, Türkiye kazanacaktır.

Yine aynı şekilde Akkışla ilçemiz koyunu ile meşhur bir ilçedir. Orta Anadolu’nun en çok süt üreten ilçelerinden bir tanesi olmasına rağmen maalesef bir üretim tesisi yoktur. Girdi fiyatları ve coğrafi yapı göz önünde bulundurulduğunda en yakın et ve süt kombinası bile Akkışlalı besicilerimize oldukça pahalıya mâl olmaktadır. Bu sebeple ilimize en az bir adet et ve süt kombinası kurulması talebimiz vardır.

İlçelerimizin bir diğer sıkıntısı ise sulamadır. Bahçelik, Yamula, Gümüşören Barajlarının sulama kanalları projeleri ve Develi 2’nci Merhale Sulama Projesi ödenek yetersizliği gerekçesiyle hala tamamlanamamıştır. Pınarbaşı, Bünyan, Sarıoğlan, Tomarza, Develi ve Ağırnas’taki çiftçilerimiz bu projelerin bir an önce bitmesini ümit etmektedirler.

Yine aynı şekilde, Seyhan nehrinin bir kolu olan Sarız Çayı üzerine gölet yapılmak suretiyle kapalı bir havza haline getirilmesi Sarız ilçemizdeki tarımsal faaliyetler açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu projelerin bir an önce bitirilmesi, zor durumdaki çiftçimizi rahatlatacak, Kayserimizde sulu tarımın gelişmesini sağlayacaktır.

Bir diğer problemimiz ise sağlık hizmetleri ile ilgili. Özellikle de Develi, Sarız ve Yahyalı ilçelerimizde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ödenek yetersizliği nedeni ile henüz tamamlanmamış olan Develi Devlet hastanesinin bir an önce yapımının tamamlanması vatandaşlarımızın içini rahatlatacaktır. Sarız ilçemiz ise merkeze en uzak olan ilçemizdir. Buna rağmen maalesef ilçede hazır olarak bekletilen tam donanımlı bir ambulans mevcut değildir. Bununla birlikte, Tomarza, Felahiye, Yahyalı ilçelerimizde uzman doktorlarımızın bulunmaması, bazı uzman doktorların da kadrolarının ilçelerde olmasına rağmen görevlendirme ile başka yerlerde çalışması vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olmaktadır.

Bunların yanı sıra, irili ufaklı deprem haberleri ile yüreklerimizin ağızlarımıza geldiği günlerde, Bünyan ilçemizdeki hükümet konağı olarak kullanılan binanın fiziksel yapısının kullanıma elverişli olmadığının altını çizmek isterim. Bu binanın “oturulamaz” raporu olmasına rağmen hala resmi bir kurum olarak kullanılması ve günde yüzlerce insanın burayı ziyaret etmesi oldukça düşündürücüdür. Gerekli tedbirlerin alınması vatandaşlarımızın içini rahatlatacaktır

Bir yanıt yazın