Bakan Yıldız: Katmadeğeri Yüksek Ürünlere Yönelmeliyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, işadamlarının katmadeğeri yüksek ürünler üretip ihraç etmesi gerektiğini söyledi. Üretimde enerji tasarrufunun önemine dikkat çeken Yıldız, ülkenin yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebileceği miktar olduğunu söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliğinde Kayseri’de düzenlenen ‘2012 Yılı İhracat Değerlendirmesi ve 2013 Projeksiyonu Toplantısı’ ile ‘Kayseri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’ne katıldı. Burada konuşan Bakan Yıldız, TÜSİAD yönetim kurulu üyeliğine seçilen Boydak Holding COS Memduh Boydak’ı tebrik ederek sözlerine başladı. Yıldız, Boydak’ın burada Kayseri adına iyi bir temsilde bulunacağına inandığını ifade etti.

Türkiye’nin var olan siyasi istikrarının meyvelerini toplamaya başladıklarını belirten Yıldız, ülkenin daha önce bugünlere geleceği söylenseydi herkesin bunu şüpheyle karşılayacağını ifade etti. Bakan Yıldız, “Gayri safi milli hasılası 5 katına çıktı. 36 milyar dolar olan ihracatı 152 milyar dolara yükseldi.” dedi. Teknolojik ürünler ile külçe altın kıyaslaması yapan Yıldız, ülkenin katmadeğeri yüksek ürünler ihraç eder konuma gelmesiyle bulunduğu noktadan daha ileri gideceğini ifade etti. Japonya örneği veren Yıldız, “Japonya’nın ihraç ettiği teknolojik ürünler arasında öyleleri var ki terazinin bir kefesine bunu koyduğunuzda karşısına 4,5 katı külçe altın koymanız gerekiyor. O yüzden bütün ihracatçılarımız başta olmak üzere rekabet güçlerini arttırabilmelerinin en önemli unsurlarından bir tanesi enerji yoğunluğunu azaltıp daha verimli çalışacağı bir noktaya gelmektir” diye konuştu. Türkiye’nin 66 ülkeye 37 fasılda ihracat rekoru kırdığını belirten Yıldız, “İhracatçılarımız bugün itibariyle yüzde 12 artışla 152 milyar dolara ulaştı. Bu artış oranı düşük olsa da Çin ve Rusya’dan daha yüksek. Çünkü Türkiye büyümesini hızla devam ettiriyor. Avrasya bölgesinde yüzde yarımlık küçülme oldu. Ama Türkiye ekonomisi ve enerji sektörü yüzde 8,1 civarında büyüdü.” diye konuştu.

ENERJİ TASARRUFU

Hangi sektörde olursa olsun herkesin mutlaka enerji tasarrufunda bulunması gerektiğini söyleyen Bakan Taner Yıldız, enerji tasarrufu konusunun altıncı enerji olarak kullanılması gerektiğin ifade etti. Bugün ölçülebilir değerlerle 15 milyar lira yıllık tasarruf edeceğimiz bir miktar var. Bu rakam çok büyük. Kayseri ihracatının 7-8 katı bir enerji tasarrufu hedefi koyduk. O yüzden bu farkındalığı hem şirketlerimizde hem de evlerimizde uyguluyor olacağız” dedi. Sanayicinin mutlaka tasarruf imkanlarını kullanması gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Elinizdeki paranın çok olması tasarruf yapmayacağız anlamına gelmez. Bu kültürü gelecek kuşaklara aktararak şirketlerimizi büyüteceğiz.” diye konuştu.

AKKUYU SANTRALİ ANLAŞMASI

Bakan Taner Yıldız, Mersin Akkuyu Santrali için yapılan anlaşmanın 22 milyar dolarlık kısımla ilgili hazine garantisi istenmediğini açıkladı. Ocak başında Birleşik Arap Emirlikleri’yle bir anlaşma imzaladıklarını belirten Yıldız, “Afşin – Elbistan’daki yerli kömürlerle ilgili bir anlaşma. 12 milyar dolarlık anlaşmayı hiçbir hazine garantisi olmaksızın imzaladık. Bu Türkiye’ye olan güvenin ve siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Türkiye en önemli kaynağını buldu. Sayın Cumhurbaşkanımızı, sayın Başbakanımızı ve bütün yerel yöneticilerimizi buldu. Bu açıdan ihracatçılarımızın yolunu açmak bizim birinci vazifemiz olacak. Şu ana kadar yaptığımız gibi. Damdan düşmüş birisi olarak da her türlü sıkıntının aslında büyümeyle alakalı hedefi olan bütün sanayicilerimiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha altını çizmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

TERÖRÜN BİTİRİLMESİNDE ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ

Ülkenin terör başta olmak üzere yüklerinden kurtuldukça daha hızlı gelişeceğini belirten Bakan Yıldız, terörün bitirilmesi için çalışmaların önemli bir noktaya geldiğini kaydetti. Şu ana kadar 300 milyar dolar civarında teröre para harcandığını belirten Yıldız, “28-30 yıl içinde böyle bir rakamın ülke ekonomisinde gelir kaleminde bulunması halinde Türkiye’nin nasıl farklı olacağını hep beraber tahmin edebiliriz.” dedi.

Törende hazır bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da, ülkenin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu anımsattı. Çıkrıkçıoğlu, şu anda 1,7 milyar dolar ihracatı bulunan Kayseri’nin bu hedefte önemli katkısı olacağına inandığını kaydetti.

Kayseri’nin önemli sanayi şehirlerinden birisi olduğunu vurgulayan Kayseri Valisi Şerif Yılmaz da, burada üreterek ülkeye katmadeğer kazandıran iş adamlarına teşekkür etti.

Kayseri’nin bulunduğu konum itibariyle ticaret açısından fazla avantajlarının olmadığını ifade eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de yine de çevre illerin cazibesini çekmeyi başardığını söyledi. Kayseri Erciyes Mastır Planı’nın iş ve AŞ kapısı olacağını kaydeden Özhaseki, “Şehirlerin kaderi orada yaşayan yönetici ve diğer insanların ufuklarıyla doğru orantılıdır.” dedi.

Konuşmaların ardından ihracat alanında rekor kıran işadamlarına ödül verildi. Tören, toplu halde hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Bir yanıt yazın