Ataman ‘Suriyeliler’ konusundaki endişelerini dile getirdi

 İYİ Parti Kayseri il Teşkilat Başkanı Sebati Ataman, Suriyeliler konusunu bir kez daha gündeme taşıyarak; “Ülkemizde olduğu gibi Kayseri’de de Suriyelilerin gelmesi ile sayısız sorunlar yaşanmaya ve bu sorunlar her geçen gün artmaya devam etmekte. Yakın gelecekte de bu sorunların çözümü maalesef mümkün görünmemektedir” dedi.

 Ataman yaptığı yazılı açıklama ile Suriyeliler konusundaki endişelerini dile getirdi; cevaplanması için ilgililere bazı sorular yöneltti.

Ataman açıklamasında; “Kayseri’de zaman zaman Suriyeliler sorununu dile getiriyoruz. 25 Aralık 2019 tarihi itibari ile şehrimizde kayıtlı 73.452 Suriyeli yaşıyor. Yani İlimizin nüfusunun %5.29’u Suriyeli, tabii bu sayı ve oran resmi verilere göre…Tüm ülkemizde olduğu gibi Kayseri’de de Suriyelilerin gelmesi ile sayısız sorunlar yaşanmaya ve bu sorunlar her geçen gün artmaya devam etmekte ve yakın gelecekte de bu sorunların çözümü maalesef mümkün görünmemektedir. Suriyeliler konusunun günlük yaşantımızda son zamanlarda dikkatimi çeken ve Emniyet Müdürlüğü’müz ile Belediye Başkanlarımızın cevaplamasını ve Kayserili  hemşehrilerimizi bilgilendirmesini beklediğim sorularımın ilgililerce cevaplanmasını bekliyorum. Emniyet Müdürlüğümüzce Kayserimiz’de yaşayan Suriyeli ve diğer yaşayan göçmenlere ait MA, MB, SAA gibi plakalı araç sayısı kaçtır? Bu araçları kullananların ehliyetleri var mıdır, var ise nasıl verilmiştir, Suriye’de alınan ehliyetleri var ise denkliği için sınav veya mülakaat yapılmış mıdır? Trafikte olan araçların alım satımları kontrol ediliyor mu? Bu satış veya alışlarda noter satışı nasıl yapılmakta, vergi veriyorlar mı,  trafik muayene işlemleri nasıl yapılıyor, trafik sigortası ve kasko yapılıyor mu, yapılıyor ise bedelleri Türk vatandaşların ödediği miktarlar ile aynı mı?Suriyelilerin bu araçların muayeneleri nasıl takip edilmektedir?  Trafik cezası kesiliyor mu, kesiliyor ise bu güne kadar kaç ceza kesilmiştir, eğer ceza kesiliyor ise bugüne kadar kesilen cezaların ne kadarı ödenmiştir? Belediye Başkanlarımızdan cevaplanmasını beklediğim sorular ise; Şehrimizde yaşayan Suriyelilere ait işyeri, imalathane gibi yerlerin sayısı kaçtır? Ticaret yapan ve işyeri açan göçmenlerin, iş yeri açma ruhsatları ve bu işleri yapmak için gerekli hijyen, ustalık belgesi gibi evrakları var mıdır? Suriyelilere ait iş yerleri hangi sıklıkla kontrol edilmektedir. Kayıt altına alınıyorlar ise ne şekilde kayıt altına alınmaktadır, alınması gereken vergiler, resim ve harçlar alınmakta mıdır ve ne şekilde alınmaktadır? Bu iş yerlerine ceza kesilmiş midir, kaç adet kesilmiştir, varsa kesilmiş cezalardan kaç tanesi ödenmiştir? ilgililerden merakımı giderecek cevapları “Bilgi Edinme Kanunu “ kapsamında merak ve sabır ile bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

Bir yanıt yazın