Anadolu organize perakendeyle MS 1200 yılında selçuklular döneminde tanıştı

Modern mağaza zincirlerinin ortaya çıkışı, süpermarket ve hipermarketin icadı ve bu dönemde global marka olmayı başaran perakendecilerin başarı öyküleri ve stratejilerini anlatan Nurullah Öztürk, “Tarihî akışa dikkat ettiğimizde, alışveriş ve perakendenin ilk çıkış noktasının Karum, Agora, Forum, Kervansaray ve Kapalıçarşı olduğunu, bu yapıların değişerek ve gelişerek bugünlere de ilham kaynağı olduğunu görürüz. İlk çağlardan bugüne kadar ülkelerin istilası ve fethi, silahla değil ekonomi ve ticaret yoluyla gerçekleşmiştir. Markalar bu fethin en önemli araçlarıdır” dedi.

Kitabında, “Savaşların barbar içgüdülerin, ticaretin ise medeni hesapların bir kapışması” olduğuna dikkat çeken Öztürk, dünyanın yaşadığı krizler, sebepleri, ticarî seyahatler, Batı tarafından Doğu’nun ve Çin’in keşfi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki ticaret ve perakende hayatını özetliyor.

Nurullah Öztürk, ”Ticaret ve perakendenin düzenlenmesi ve gelişmesine en güzel örnekler yine kendi tarihi derinliklerimiz içerisinde saklı. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zirveye çıkan ahilik ve lonca sistemi bu dünyanın dertlerine çare olacak güncellik ve modernliğe sahip modellerdir” dedi.

20. yüzyıla geldiğimizde, finans ve perakendenin zirveye ulaştığını hatta bu çağın “finans ve perakende yüzyılı” olarak isimlendirilmesinin doğru olacağını, nedenleri ile gözler önüne seren Öztürk kitabında, temel olarak ticaret ve perakendenin gelişim ve değişim çizgisinin nerede ve nasıl başladığını, ne şekilde devam ettiği ve şu anda ne durumda olduğu konularını işlemiştir.

Bir yanıt yazın