Altın çınarlar sahiplerini buldu, işte o liste

Talas Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle, Anadolu Sinemacılar Derneği tarafından ve Kadir Turna direktörlüğünde 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. Kayseri Film Festivali, ERÜ Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, ‘Saf’ filmindeki rolüyle Saadet Işıl Aksoy “En İyi Kadın Oyuncu” seçilirken; “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü” ise ‘Küçük Şeyler’ filmindeki rolüyle Alican Yücesoy’un oldu.

Görkemli Ödül Töreni

ERÜ Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 7. Kayseri Film Festivali kapanış töreninde sahneye ilk olarak festival direktörü Kadir Turna geldi. Turna, “Her sene iyi niyetle güzel hayallerle çalışmaya başlayan bir festivaliz. Oldukça yoğun bir sürecin ardından festivali tamamlıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Acısıyla, tatlısıyla bugün bir festivali geride bırakıyoruz. Üzülenler, sevinenler, her festivalde olduğu gibi polemikler, tartışmalar oldu ama bildiğiniz üzere festivaller zaten bütün zıt duyguların bir arada yaşandığı ortamlardır. Bir bakıma bu tartışmalar ve polemikler sinema sektörünü zamanla olgunlaştıran sürece dönüştürür. Kuşkusuz, kazanan her zaman Türk Sineması olacaktır. Yedi yıldır birbirinden değerli sinemacıları Kayseri’de buluşturan festivalimiz, bundan sonra da aynı heyecanla bu buluşmaya ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Teşekkürlerin ne kadar önemli olduğunu insan böyle zamanlarda anlıyor” ifadelerini kullandı ve Talas Belediyesi başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Anadolu Sinemacılar Derneği, festival ekibi ve festival süresince salonları dolduran tüm Kayseri halkı ve sinemaseverlere teşekkür etti.

Sinemacılar Festivale Sahip Çıktı

Festivalin açılış konuşmasının ardından sahneye çıkan ve festivalin danışmanlığını yürüten Burçak Evren de son derece önemli mesajlar dile getirdi. Kayseri Film Festivali’nin butik bir festival olduğunu dile getiren Evren, hedeflerinin büyük bir festival değil saygın bir festival olmak olduğunun altını çizdi. Festivalin önemine dair açıklamalarda bulunan Burçak, sözlerini “İnsan festival boyunca hiç karşılaşmadığı durumlarla da karşı karşıya gelebiliyor. Bakıyorsunuz aynı yönetmenin aynı filmi yarıştığı başka festivallerde aynı koşullarda oynuyor ama Kayseri’ye gelince isteklerde bulunuyorlar. Kusura bakmasınlar ama bu festival, hiçbir grubun temsilcisi değildir ve festivalimiz ilkelere bağlı olup bunlara göre hareket ederek herkese eşit mesafede davranır. İlkelerden ödün vermemiz kesinlikle kabul edilemez bir durumdur ve hiçbir yönetmenin isteklerini diğer yönetmenleri ezerek yapmayız. Her yönetmene her koşulda eşit olarak değer vermek zorundayız. Bu festivale katılanlar, katılmayanlar, katılıp da dönenler, övgü düzenlerin hepsi kabulümüzdür çünkü bu festival bizim festivalimiz değil, sanatçıların festivalidir” şeklinde sürdürdü.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda ödül kazanan Burcu Esenç ve Cantekin Cantez, belgeseli bir çocuğu varmış gibi hissettiğini söyleyip çocuğunun eşit koşullarda ve hiçbir lobiye ait olmadan yarıştırılmasını istediğini söyledi ve Kayseri Film Festivali’nde yer alan tüm jüri üyelerine tüm yönetmenlere eşit derecede davrandıkları için teşekkürlerini iletti.

Sahneye ödül takdim etmek için çıkan Ulusal Yarışma jüri üyesi İpek Tuzcuoğlu da festivalde jürinin mesleki birikimine saygı gösteren yapımcı, yönetmen ve oyuncular adına teşekkürlerini sundu.

Kapan filmiyle ödül kazanan Seyid Çolak’ın ilettiği mesajda da “Biz sinemacılar zor şartlar altında alın teri akıtarak çektiğimiz bu filmleri her şeyden önce izleyiciye ulaşması için çekiyoruz. Seyircisiz bir sinemaya inanmıyoruz ve seyirciyle buluşmak, film çekme sürecinin en anlamlı sürecidir. Bizim tek derdimiz yarışmak ve kendimizi jüriye beğendirmek değil. Filmlerimizi yalnızca ödüller, jüriler ve festivaller için yapmıyoruz. Bizim asıl amacımız seyirciyle buluşmaktır ve her sinemacı da bunun kıymetini bilir ve bilmelidir. Festivallerin yaşaması, ayakta kalması ve nefes alması için sinemacıların sorumluluğu herkesten daha fazladır” ifadeleri yer aldı.

Belgesel ve Kısa Metrajda Ödüller Sahiplerini Buldu

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nı kazanan ve 5.000 TL’lik ödülün sahibi “Bir zamanlar bir dilin yaşayışına ilişkin hüzünlü süreci ayrıntılarıyla araştırıp dilin niteliğini de gerçekçi yaklaşımıyla belgeleyerek sergilediği” olarak belirtilen gerekçeyle Burcu Esenç ve Cantekin Cantez’in yönettiği Bir Rüya Gördüm filminin oldu. Ulusal Belgesel kategorisinde “Jüri Özel Ödülü” ise Sinan Bal’ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu Olmaz Dediler Oldu filmine gitti.

Ulusal Kısa Metraj Yarışması’nın kazananı ve 5.000 TL’lik ödülün sahibi “Toplumda bir merkez tarafından doğruluğu sınanmadan empoze edilen halkların geçiciliğini ve göreliliğini anlatması, bu normları sorgulamaya yönelik oluşan kolektif şiddeti ve linç etme şevkini resmetme başarısı sebebiyle” Alican Yücesoy’un yönettiği Taş filminin oldu. Yarışmayı kazanan filmin yönetmeni Alican Yücesoy’a ödülünü, yarışma jürisinde yer alan Bulut Reyhanoğlu, Vuslat Saraçoğlu ve Emre Kızılırmak takdim etti.

Ulusal Yarışma, En İyi Film; OMAR VE BİZ

Festivalde bu yılın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın kazananları, Altın Çınar Ödülleri’ni birbirinden değerli isimlerden aldılar.

Ulusal Yarışma En İyi Film Ödülü’nü açıklamak için sahneye jüri başkanı Abdullah Oğuz geldi. En İyi Film Ödülü’ne Maryna Er Gorbach ile Mehmet Bahadır Er’in yönettiği ‘Omar ve Biz’ filmi layık görüldü. Film ekibine ödülü ise Talas Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Kaymakamı Zekeriya Güney ve Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar takdim etti.

‘En İyi Yönetmen Altın Çınar Ödülü’ne ‘Omar ve Biz’ filmiyle Maryna Er Gorbach ile Mehmet Bahadır Er layık görüldü. Ödülü Ulusal Yarışma jüri başkanı ve yönetmen Abdullah Oğuz takdim etti.

‘Saf’ filmi ile Ulusal Yarışma’da ‘En İyi Kadın Oyuncu Altın Çınar’ ödülünü Saadet Işıl Aksoy alırken, ‘En İyi Erkek Oyuncu Altın Çınar’ ödülü ‘Küçük Şeyler’ filmindeki rolüyle Alican Yücesoy’un oldu. Alican Yücesoy ödülünü oyuncu ve Ulusal Yarışma jüri üyesi İpek Tuzcuoğlu’nun elinden aldı. Yarışmadaki ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü ‘Peri’ filmindeki performansıyla Özay Fecht’in olurken, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ise ‘Dilsiz’ filmindeki rolüyle Emin Gürsoy’un oldu.

‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oyuncu kadrosunda Denizhan Akbaba, Elif Sevinç, Özgür Civelek ve Kaan Alp Dayı’nın yer aldığı ‘Peri’ filminin oldu. Filmin oyuncularına ödüllerini Ulusal Yarışma jüri üyesi Görkem Yeltan takdim etti. ‘Elia Kazan Jüri Özel Ödülü’nün sahibi ise Seyid Çolak’ın yönetmenliğini yaptığı Kapan filminin oldu. Ödülü, oyuncu Ufuk Bayraktar takdim etti.

‘En İyi Senaryo Altın Çınar Ödülü’ ise ‘Küçük Şeyler’ filminin senaristi Kıvanç Sezer’in oldu. Kıvanç Sezer’in katılamadığı törende ödülü Burçak Evren’in elinden Alican Yücesoy teslim aldı.

‘En İyi Kurgu Altın Çınar Ödülü’, ‘Saf’ filmi ile Evren Luş’un oldu. Ödülü, kurgu yönetmeni Mustafa Preşeva takdim etti. ‘En İyi Görüntü Yönetmeni Altın Çınar Ödülü ise ‘Dilsiz’ filmi ile Andreas Sinanos ve ‘Kovan’ filmi ile Serdar Ünlütürkarasında paylaştırıldı. Ödüllerin sahiplerine Altın Çınar heykelcikleri görüntü yönetmeni ve Ulusal Yarışma jüri üyesi Gökhan Atılmış tarafından verildi.

Ödül gecesinde ‘Yücel Çakmaklı Halk Ödülü’ ise Can Evrenol’un yönettiği ‘Peri’ filminin oldu. Evrenol, ödülünü Suna Yıldızoğlu’nun elinden aldı.

7. KAYSERİ FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

YÜCEL ÇAKMAKLI HALK ÖDÜLÜ ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: PERİ – CAN EVRENOL

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: PERİ – DENİZHAN AKBABA / ELİF SEVİNÇ / ÖZGÜR CİVELEK / KAAN ALP DAYI

EN İYİ KURGU ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: SAF – EVREN LUŞ

EN İYİ GÖRÜNTÜ ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: DİLSİZ – ANDREAS SİNANOS / KOVAN – SERDAR ÜNLÜTÜRK

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: DİLSİZ – EMİN GÜRSOY

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: PERİ – ÖZAY FECHT

EN İYİ ERKEK OYUNCU ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: KÜÇÜK ŞEYLER – ALİCAN YÜCESOY

EN İYİ KADIN OYUNCU ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: SAF – SAADET IŞIL AKSOY

EN İYİ SENARYO ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: KÜÇÜK ŞEYLER – KIVANÇ SEZER

ELİA KAZAN ÖZEL ÖDÜLÜ ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: KAPAN – SEYİD ÇOLAK

EN İYİ YÖNETMEN ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: OMAR VE BİZ – MARYNA ER GORBACH / MEHMET BAHADIR ER

EN İYİ FİLM ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: OMAR VE BİZ – MARYNA ER GORBACH / MEHMET BAHADIR ER

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: TAŞ – ALİCAN YÜCESOY

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ ALTIN ÇINAR HEYKELCİĞİ: BİR RÜYA GÖRDÜM – BURCU ESENÇ & CANTEKİN CANTEZ

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ: OLMAZ DEDİLER OLDU – SİNAN BAL

ALTIN ÇINAR ‘OMAR VE BİZ’İN

Talas Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen 7. Kayseri Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde ‘En iyi film’ kategorisinde ödülü ‘Omar ve Biz’ kazandı.

Sinema ve sanat dünyasından çok sayıda ünlü ismin yanı sıra Talas Kaymakamı Zekeriya Güney, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ile birlikte çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlen törende konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, sinemanın yaşamdaki yerine dikkat çekerek, sinemanın duyguları ve düş dünyasını en iyi anlatan sanat dalı olduğunu belirtti. Sinemanın geçmişle gelecek arasında bağ kurduran bir sanat dalı olduğunu ifade eden Başkan Yalçın şunları söyledi:  “Sinemada her yaştan insanın duygularına hitap eden bir imkan var. Bazen çocukluğumuza götürür geçmişi yaşatır, bazen de çocukken büyütür gelecekteki bizi gösterir. Benim çokça kullandığım bir ilke var oda şu: bileğiyle iş yapana amele denir, bileği ve beyni ile iş yapana usta denir, bileği, kafası ve gönlüyle iş yapana sanatçı denir. Sinema sektöründe en üst düzeyde çalışan arkadaşımızdan en mütevazi görevde bulunan kardeşime kadar hepsi sanatçıdır. Hepsi gönlünü koymuştur çünkü. Ondan dolayı böyle güzel eserler çıkar. Bir sinema adamı ‘ben isterim ki siz sinema salonundan çıktıktan sonra da devam etsin’ diyor. Evet devam ediyor sadece film bittikten sonra değil başlamadan önce de hayatımızda sinema devam ediyor. Hepimiz bir filmin oyuncularıyız ve hepimizin hayatı film gibidir.

“TALAS BİR KÜLTÜR ADASI”

Talas’ın tarihi mirasını anlatan Başkan Yalçın, festivalin Talas gibi kültürel ve tarihi alanda köklü bir geçmişe sahip olan yerde filizlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek,  “Binlerce yıllık tarihi ve bu tarihten miras kalan geleneksel dokusu, doğal güzellikleri, yetiştirdiği değerli insanları ve köklü geçmişiyle adeta kültür adası olan şehrimizin böyle önemli bir işe öncülük etmesiyle bizde gurur duymuş oluyoruz. Bu çerçevede başta Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü olmak üzere festivalin düzenlenmesine katkı sağlayan Anadolu Sinemacılar Derneği ve Yücel Çakmaklı Film Atölyesine, uzaktan yakından buraya gelen misafirlerimize ve Talas Belediye’mizin personeline teşekkür ediyorum.” dedi.

“KUL SIKIŞMAYINCA HIZIR YETİŞMEZMİŞ”

Festival direktörü Kadir Turna da yaptığı konuşmada Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın, festival başkanlığını üstlenerek çok büyük bir hamiyetperverlik gösterdiğini ifade ederek, “Festival gerçekleşmemek üzereyken imdadımıza Talas Belediye Başkanımız Mustafa Yalçın yetişti. Hani derler ya ‘kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş.’ Bize zor anımızda destek olup festivali gerçekleştirmemizi sağlayan Yalçın Başkan’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Daha sonra konuşan Festival Danışmanı Burçak Evren, sinemanın ve sanatın evrenselliğinin altını çizdi. Altın Çınar Kayseri Film Festivali’nin ilkelerle yönetilen bir festival olduğunu vurgulayan Evren, “Bu festival hiç kimsenin ya da grubun değildir. İlkelerle yönetilir. Bu festivali eleştirenler, övenler, katılanlar ve ya katılmayanlar hepsi kabulümüzdür. Çünkü bu festival bizim değil herkesin festivalidir. Türkiye’de ilk ve tek ilçe belediyesi tarafından gerçekleştirilen uzun metrajlı filmlerin de yarıştığı bir festival olması nedeniyle Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ı ayrıca tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

ÖDÜLLER VE SAHİPLERİ

  1. Kayseri Film Festivali Altın Çınar ödüllerinin sahibi olan filmler şu şekilde: “En İyi Yönetmen Omar ve Biz – Maryna Er Gorbach– Mehmet Bahadır Er, Elia Kazan Ödülü ‘Kapan’, En İyi Kadın Oyuncu ‘Saf – Saadet Işıl Aksoy’, En İyi Erkek Oyuncu ‘Küçük Şeyler – Alican Yücesoy’, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ‘Peri – Özay Fecht’, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ‘Dilsiz – Emin Gürsoy’, En İyi Senaryo ‘Küçük Şeyler – Kıvanç Sezer’, En İyi Görüntü Yönetmeni ‘Dilsiz – Andreas Sinanos’, En İyi Görüntü Yönetmeni, ‘Kovan – Serdar Ünlütürk’, En İyi Kurgu, ‘Saf – Evren Luş’, Jüri Özel Ödülü, ‘Peri – Denizhan Akbaba’, Jüri Özel Ödülü, ‘Peri – Elif Sevinç’, Jüri Özel Ödülü, ‘Peri – Özgür Civelek’, Jüri Özel Ödülü, ‘Peri – Kaan Alp Dayı’, En İyi Belgesel ‘Bir Rüya Gördüm’, Belgesel Jüri Özel Ödülü ‘Olmaz Dediler Oldu’, En İyi Kısa Film “Taş’

Bir yanıt yazın