AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

zAğız ve diş sağlığının önemine dikkat çekmek için her yıl 22-27 Kasım tarihleri arası, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta dolayısıyla Acıbadem Kapadokya Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Diş Hekimi Özlem Bekil diş sağlığında doğru bilinen yanlışlarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Diş taşlarını temizletmek zararlı

Diş taşları dişlerin üzerinde daha fazla plak birikmesine neden olur ve diş eti hastalığının ilk evresini oluşturur. Temizlenmediği takdirde ilerleyen diş eti hastalıkları ile birlikte erken diş kayıpları ile karşılaşılır. Diş eti hastalıklarının özel bir ilacı yoktur. Diş taşlarının temizlenmesi neticesinde ağız bakımının düzenli hale gelmesi ile hastalığın önüne geçilir.

Apseli dişe hiçbir müdahale yapılmaz/ apseli diş çekilmez

Yıllardır apseli dişin çekilmesi ya da apseli dişe müdahale yapılması ile ilgili halkımızda genel bir önyargı var. Apseli dişlere hastanın genel sağlık durumuna, dişin durumuna göre müdahale edilebilir. Bunun değerlendirmesinin bir diş hekimi tarafından yapılması gerekir.

Süt dişlerindeki çürükler önemli değil nasılsa daimi dişler çıkacak

Süt dişleri yerlerini alacak daimi dişler için bir yer tutucu görevi görürler. Süt dişlerinde meydana gelen çürükler tedavi edilmezse altlarından gelecek daimi dişlere zarar verebilir. Süt dişlerinin erken yaşta çekilmesi ile de çekilen dişe komşu dişlerin çekim boşluğuna devrilmesi çeşitli ortodontik problemlere yol açabilir.

Dişler ne kadar geç çıkarsa o kadar iyi

Dişlerin erken ya da geç çıkması genetik yapı ile ilgili olabileceği gibi çeşitli diş eksiklikleri, diş hastalıkları ve çene problemleriyle de ilgili olabilir. Bu yüzden 6 ay aralıklarla diş hekimi kontrolü gereklidir.

Diş eti fırçalarken kanar

Diş etlerinin fırçalarken kanaması normaDt.Özlem+.. [640x480]l olmayıp diş eti hastalıklarının bir belirtisidir.

Sigarayı bıraktım diş etlerime zararlı oldu, artık diş etlerim kanıyor

Sigara damar büzücü etkisinden ötürü diş eti kanamalarını azaltır. Yani diş eti hastalıklarını örter ve hastanın diş eti hastalığını erken evrede fark etmesini engeller. Sigara bırakıldıktan sonra kanamaların artması saklanan hastalığın ortaya çıkması anlamına gelmektedir.

Hamilelikte çocuk, annenin dişlerindeki kalsiyumu alır ve dişler çürür

Hamilelikte dişlerin kaybedilmesi, dişlerin hamilelikte çocuktan ötürü çürümesi, çocuğun annedeki kalsiyumu alması doğru sanılan yanlışlar arasında neredeyse en ön sıraları teşkil ediyor. Hamilelik sırasında ağız bakımının aksatılması ya da mide bulantısı gibi sebeplerle yapılamaması nedeniyle diş çürükleri olur. Bir de bunun üzerine bazı gebeliklerde çok sık olan kusma ile ağzın asit ortamı artar ve çürüklerin oluşup ilerlemesi için ideal bir ortam oluşmuş olur.”

 

Bir yanıt yazın