ADET ÖNCESİ GERGİNLİK SENDROMU NASIL KONTROL ALTINA ALINABİLİR?

Her 100 kadından 95’i adet öncesi dönemde bazı sıkıntılar yaşasa da, yaklaşık 40’ı bu rahatsızlıkları yaşam düzenlerini etkileyecek şiddette hissetmekte; 5 ile 10’u ise çok şiddetli boyutlarda sosyal, ailevi ve mesleki uyumsuzluklar yaşamaktadır.

Eğer adet döneminizden önce duygusal dalgalanmalar yaşıyorsanız, her şeyin tahammülünüzü zorladığı ve üstünüze geldiği duygusuna kapılıyorsanız ya da iştahınızı kontrol edemiyor, kilo artışları yaşıyor, göğüs hassasiyeti ve şişkinlik hissi çekiyorsanız adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) sizi de etkiliyor olabilir.

Adet öncesi gerginlik sendromu, nedenleri ve nasıl kontrol altına alınabileceği ile açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Taş şunları söyledi:     ”Adet öncesi gerginlik sendromu, adet gören hemen her kadını değişik düzeylerde etkileyen, ancak genelde tanısı konmayan ya da tedavisi ihmal edilen bir rahatsızlıktır. Adet öncesi gerginlik sendromundaki problemlerin ortak noktaları adet döneminden 2 ile 14 gün önce ortaya çıkması ve adet kanamasının başlaması ile hızlı bir iyileşme göstermesidir. 10-12 günlük bu iyileşme sürecini takiben aynı tablo kendini her ay tekrarlamakta ve kişinin sosyal, mesleki ve ailevi ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Adet öncesi değişiklikler; ancak yaşam kalitesini ve sosyal uyumu etkileyecek derecede şiddetli olduklarında bu sendrom başlığı altında kabul edilmektedir.

150’nin üzerinde adet öncesi gerginlik sendromu belirtisi olsa da en çok rastlanan bulgular şunlardır;

*Başağrısı

*Göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi

*Karında şişkinlik

*Vücutta sıvı tutulması ile oluşan ödem ve kilo artışları

*Tatlı ya da tuzlu yiyeceklere karşı iştah artışı

*Yorgunluk

*Depresyon

*Gergin ruh hali

*Duygusal dalgalanmalar

*Alınganlık

*Evham

*Kendine güvensizlik

*Anksiyete

Adet öncesi gerginlik sendromunun nedeni nedir?

Adet öncesi gerginlik sendromunun nedeni tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Bu dönemde ölçülen hormon düzeyleri normal sınırlar içinde bulunmuştur. Geçerli olan görüş, beyinde “Seratonin” seviyelerinin normal hormon dalgalanmalarından farklı boyutlarda etkilenerek azalması ve adet öncesi gerginlik sendromuna zemin hazırlamasıdır.

Hangi hastalıklar adet öncesi gerginlik sendromu ile karıştırılabilir?

Depresyon, nedeni bilinmeyen döngüsel ödem, kronik yorgunluk sendromu, hipotiroidi, iritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar adet öncesi gerginlik sendromu ile karışabilir.

Adet öncesi gerginlik sendromu nasıl kontrol altına alınabilir?

Öncelikle yaşanan duygusal şikayetlerin normal insan duygulanımının bir parçası olduğu, altta yatan bir hastalığın ya da rahatsızlığın belirtisi olmadığı bilinmelidir.

Tedavide sağlıklı beslenmenin, düzenli yapılan egzersizlerin, aile ve arkadaş çevresi desteğinin ve ilaçların (doktor kontrolünde kullanılmalıdır) önemli yeri vardır.

Genel stres düzeyinin azaltılması, düzenli uyku ve dinlenme, kas gevşetme ve derin nefes egzersizleri şikayetlerin şiddetini azaltacaktır.

Bir yanıt yazın