Adalet Bakanı koronavirüs önlemlerini açıkladı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda tüm tedbirleri büyük bir titizlikle ele aldıklarını belirtti. Bakan Gül, Sağlık Bakanlığı ve resmi kurumların açıklamaları dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemesini, sosyal medyadaki provokatif paylaşımlarla ilgili başsavcılıklar tarafından soruşturma başlatıldığını hatırlatarak “Asılsız haber ve söylentilerle vatandaşlarımızı kışkırtmak suçtur.” dedi.

Adalet hizmetlerinde koronavirüsüne yönelik alınacak tedbirlerle ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün başkanlığında toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Adalet Bakan Yardımcıları Uğurhan Kuş, Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, Şaban Yılmaz, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSK Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin de katıldı. Bakan Gül, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri çerçevesinde yargı ve adalet hizmetleri bağlamında alınacak tedbirleri tüm taraflarla bir araya gelerek tekrardan gözden geçirdiklerini söyledi. Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda tüm tedbirleri büyük bir titizlikle ele aldıklarını kaydeden Bakan Gül, kurulun, adliyelerdeki duruşmaların ertelenmesine yönelik tavsiyesini hatırlattı. Bu tavsiye kararı üzerine HSK’nın aldığı öneri çerçevesinde adliyelerin buna göre revize yaptığını dile getiren Gül, “Bugün itibariyle görüyoruz ki tüm adliyelerde yargı mensuplarımız acele hizmetler hariç duruşmaları ertelemişlerdir. Bu konuda yeni duruşma günleri ya da alınan kararlarla ilgili UYAP üzerinden de bu tebligatlar yapılabilmektedir. Dosyanın tarafları UYAP üzerinden de yeni duruşma gününü takip edebileceklerdir. Yeni dava açma, icra takibi gibi müracaatları da UYAP üzerinden yapma imkanı vardır.” diye konuştu.

60 YAŞ ÜSTÜ HAKİM VE SAVCILAR İDARİ İZİNLİ SAYILACAK

Bakan Gül açıklamasında adliyelerde dezenfekte işlemleri, temizlik çalışmaları büyük bir titizlikle yapıldığını dile getirerek, ceza infaz kurumlarında da tedbirlerin büyük bir titizlikle alındığının altını çizdi. Bakan Gül açıklamasına şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığımızın almış olduğu karar üzerine 60 yaş üstü ve riskli gruplarla ilgili izin müessesesi tüm personelimiz için olduğu gibi bugün HSK’nın almış olduğu kararla bu idari izin hakim ve savcılarımız için de yürürlüğe girmiştir. Kurumlara yeni girişlerde ön muayene ve kontrol yapılmaktadır. Eğer herhangi bir hastalık belirtisi varsa kesinlikle kuruma kabul edilmemekte, tedavisi için sağlık kurumlarına gönderilmekte. Muayenede sorun tespit edilmeyenler ise ayrı bir bölümde tutulmaktadır. Yani cezaevine yeni giren bir kişi hastalık belirtisi olmasa bile özel bir yerde tutulmakta, Sağlık Bakanlığının ön gördüğü süre boyunca büyük bir titizlikle muhafaza edilmekte.”

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA ŞU ANA KADAR KORONAVİRÜS VAKASI ÇIKMADI

İş Yurtları Kurumu faaliyetlerine 2 hafta ara verdiklerini ifade eden Gül, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun öneriyle alınan tedbirleri gözden geçirmeye devam edeceklerini söyledi. Denetimli serbestlik kapsamında hükümlülerin toplu olarak yaptığı tüm faaliyet ve çalışmaların da ertelendiğini bildiren Gül, “Cezaevlerinde mektup ve kitaplar gibi unsurların da 24 saat bekletildikten sonra ilgililere teslim edilmesi sağlanacaktır. Ceza infaz kurumlarında şu ana kadar pozitif koronavirüs vakası bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

“HAFTA SONU NOTERLİK HİZMETLERİ YENİ BİR DUYURUYA KADAR ERTELENMİŞTİR”

Noterlik hizmetlerine ilişkin konuşan Gül, “Hafta sonu noterlik hizmetleri yeni bir duyuruya kadar ertelenmiştir. Cezaevlerindeki noterlik vekaletleri de kapalı görüş usulüyle verilmeye devam edilecektir. Bütün noterlerde 24 saat dezenfekte çalışmaları yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Gül, “Özellikle Sağlık Bakanlığımızın, resmi kurumların yapmış olduğu açıklamalar dışında hiçbir açıklamaya, belge adı altında dolaşıma sokulan hiçbir bilgiye itibar edilmemesini istirham ediyoruz. Halkımızın panik duygusunu arttırıcı, kışkırtıcı asılsız haberler, söylentiler insan ve toplum sağlığı üzerinde bir tehdittir, suçtur. TCK çerçevesinde düzenlenen bu fiillere karşı da cumhuriyet savcılıklarımız gereğini yapmaktadırlar. Nitekim Sağlık Bakanlığı adı altında dolaşıma sokulan belge hakkında da dolaşıma sokanlar, üretenler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturma başlatmıştır. Vatandaşlarımızdan beklentimiz emniyet birimlerine, savcılık makamlarına bu asılsız haberlerle ilgili müracaat etmeleridir” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşı acil eylem planını sürekli güncelleyip titizlikle uyguladıklarını bildirdi. Şu ana kadar ceza infaz kurumlarında koronavirüs testi pozitif çıkan bir hükümlü bulunmadığını belirten Bakan Gül, “Koronavirüse karşı Bakanlık olarak tüm tedbirlerimizi aldık.” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, twitter hesabından, Bakanlık tarafından koronavirüse karşı alınan tedbirleri içeren acil eylem planını açıkladı. Bakan Gül, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun değerlendirmeleri doğrultusunda, acil eylem planını sürekli güncelleyip, titizlikle uyguladıklarını bildirdi. Eylem planının uygulanmasının bakanlık bünyesinde kurulan bir komisyon tarafından günlük olarak takip edildiğini bildiren Gül, Koronavirüs Bilim Kurulunun yaptığı değerlendirmeler doğrultusunda güncellenecek acil eylem planının ilk aşaması kapsamında, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, bağlı ve ilgili kurumlar bünyesinde uygulanan genel tedbirleri şöyle sıraladı:

“Herhangi bir zorunluluk bulunmadığı müddetçe yurt dışına ziyaretler ve yurt dışından gelen heyet ziyaretlerinin kabulü nisan ayı sonuna kadar iptal edildi.

Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilecek toplantı, eğitim, seminer gibi bütün toplu faaliyetler yine nisan ayı sonuna kadar iptal edildi.

Yurt dışından gelen personel, koronavirüs testleri ve ilgili tetkiklerin yapılması için sağlık kurumuna yönlendirilmekte olup personelin yurda giriş yaptığı andan itibaren ilk 14 günü raporlu olarak geçirmesi takip edilmektedir.

Adliyeler, Bakanlık merkez teşkilatı, ilgili kurumlar ve ceza infaz kurumları dahil bütün binalarda, ring ve servis araçlarında dezenfeksiyon ve temizlik işlemleri rutin olarak yapılmakta olup bütün bina girişlerinde dezenfektan aparatları bulundurulmaktadır. Ayrıca hijyen noktasında farkındalığın artırılması amacıyla personele eğitim verilmekte ve vatandaşlara yönelik duyurular yapılmaktadır.”

CEZAEVLERİNDEKİ TEDBİRLER

Bakan Gül açıklamasında, ceza infaz kurumlarında uygulanan tedbirleri de şöyle sıraladı:

“Kuruma ilk kabul işlemleri esnasında hastalık belirtisi gözlemlenen tutuklu ve hükümlüler, hastanelere sevk edilerek, sağlık raporları doğrultusunda ceza infaz kurumlarına kabul edilmektedir.

İlk kabul işlemleri, tutuklu ve hükümlülerin son dönemde yurt dışına gidip gitmediği kolluk marifetiyle tespit edildikten sonra yapılmaktadır.

Yüksek ateş, öksürük gibi rahatsızlıkları gözlemlenen tutuklu ve hükümlülerin, gecikmeksizin hastaneye sevki sağlanmakta, tedavileri tamamlanan ve test sonuçları negatif çıkanlar kuruma kabul edilmektedir. Şu ana kadar ceza infaz kurumlarımızda koronavirüs testi pozitif çıkan tutuklu ve hükümlü bulunmamaktadır.

Hastalık belirtisi gözlemlenmeyen ilk kez kuruma gelen tutuklu ve hükümlüler ise imkanlar dahilinde 14 gün süreyle ayrı bir bölümde tutulmaktadır.

Son dönemde yurt dışına çıkmış olan yabancı ve Türk vatandaşı ziyaretçilerin tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etmesine izin verilmemektedir.

Gerekli görüldüğü takdirde açık görüş dahil bütün ziyaretlerin kademeli olarak sınırlandırılması planlanmaktadır.

Bütün ceza infaz kurumları için yeteri kadar ateş ölçer, dezenfektan ve temizlik malzemesi temin edilmiş olup salgın ihtimaline karşı bütün ceza infaz kurumlarında ilk müdahale esnasında gerekli olan tulum, maske, eldiven, gözlük, galoş, bone ve sıhhi önlük ihtiyacı giderilmiştir.”

Bir yanıt yazın