Açıköğretim sınavları internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilecek

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek Koronavirüs tehdidine karşı alınan tedbirler doğrultusunda Açıköğretim sistemi ara sınavlarının uygulanması konusunda bilgilendirmelerde bulundu. 30 Mart Pazartesi günü Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü Senato Odasında gerçekleştirilen basın toplantısı öncesinde basın mensuplarına el dezenfektanı, steril eldiven ile maske verilerek toplantının güvenli sosyal mesafeye uygun şekilde yapılmasına dikkat edildi.

Rektör Çomaklı: “AÖF ara sınavları 18 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında internet tabanlı yapılacaktır”

Dünyada başlayan ve ülkemize kadar ulaşan Koronavirüs tehdidine karşı alınan tedbirler kapsamında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK); eğitim ve öğretimin aksamaması için Bahar Dönemi eğitim-öğretim süreçlerinin uzaktan eğitim yöntemi ile devam ettirilmesi yönünde karar aldığını belirten Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, bu kararın amacının insanları virüsten korurken aynı zamanda eğitimlerinden kopmamalarını sağlamak olduğuna dikkat çekti. Rektör Çomaklı sözlerinin devamında şu açıklamalarda bulundu: “Anadolu Üniversitesi bu karar kapsamında, öğrencilerinin ve toplumun sağlığını dikkate alarak; örgün öğretime dair çalışmalarını yapmış ve aynı zamanda Açıköğretim Sistemindeki uzaktan eğitimleri sürdürmüştür. Bu doğrultuda, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 2019-2020 Öğretim Yılı Bahar Dönemi ara sınavlarının 18 Nisan – 07 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki 20 günlük süreç içerisinde internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilmesi kararını almıştır.”

“Sınav süreçlerinde öğrencilerin bir araya gelmelerinin yaratacağı riski düşündük”

Rektör Çomaklı YÖK’ün aldığı karar sonrasında Anadolu Üniversitesi olarak sınav süreçlerine ilişkin uzun toplantılar yapıldığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu toplantılarda, sınav süreçlerine ilişkin bütün olasılıklar değerlendirilmiş; öğrencilerin öğretim süreçlerinin aksamaması adına büyük bir sorumluluk alınarak, ara sınavların internet ortamında yapılmasına karar verilmiştir. Bu kararda, sınav süreçlerinde öğrencilerin bir araya gelmelerinin yaratacağı salgın riski başta olmak üzere, sınavların ertelenmesi durumunda öğrencilerin mezuniyetlerinin gecikmesi ve öğretim süreçlerinin uzaması gibi ortaya çıkacak olumsuzluklar göz önünde bulundurulmuştur. Bu karar doğrultusunda, 1 milyonu aşkın öğrenci için internet tabanlı sınavın uygulanmasına yönelik bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Bu sınav aynı zamanda, Ülkemizde şimdiye kadar gerçekleşen en yüksek katılımlı ilk online sınav olacaktır. Ayrıca Açıköğretim Sisteminin çok farklı sosyo-demografik gruplardan oluşan öğrenci çeşitliliği (görevi başında bulunması gereken sağlık çalışanları, güvenlik görevlileri, cezaevlerinde bulunan mahkûmlar vb. gibi) gözetilerek kapsamlı çalışmalar yürütülmüştür. Gelinen noktada, Koronavirüs salgını önlemleri doğrultusunda ilgili makamlarla görüş alışverişinde bulunularak, Açıköğretim bahar dönemi ara sınavlarının internet tabanlı ortamda gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır.”

“Anadolu Üniversitesi pilot uygulamalarla internet tabanlı ortamlarda da sınav süreçlerini başarıyla yönetmiştir”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı sözlerinin devamında şu bilgileri paylaştı: “Anadolu Üniversitesi eğitim alanındaki 60 yılı aşan deneyimi, açık ve uzaktan eğitimdeki bilgi birikimiyle öğrencilerine; 1500’ü aşkın ders kitabı, 30 bine yakın eğitim videosu olmak üzere 16 farklı ders malzemesini dijital olarak internet ortamında sunmaktadır. 1 yıldır internet tabanlı sınavlar için altyapı sistemleri oluşturmakta, yerli ve millî bir yazılım geliştirmek üzerine çalışmalar yürütmektedir. Bu dönemde Üniversitemiz, pilot uygulamalarla internet tabanlı ortamlarda da sınav süreçlerini başarıyla yönetmiştir. Süreçte ortaya çıkabilecek bütün olumsuzluklar, daha önceden yapılan pilot uygulamalarda test edilmiş ve oluşabilecek olası aksaklıklar tespit edilerek 2019-2020 Bahar Dönemi ara sınavlarının internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır.”

“Sınav sistemi internet tabanlı bütün ortamlarda test edildi”

Açıköğretim sınavlarının internet tabanlı ortamlarda ilk defa kişiye özel olarak gerçekleştirileceğine dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, sınav sisteminin internet tabanlı farklı ortamlarda (bilgisayar, tablet, cep telefonu) test edildiğini ve kişiye özel şekilde uygulanacak olan Açıköğretim sınavları için test araştırma birimince hazırlanmış olan çok sayıda soru kullanılacağının altını çizdi. Rektör Çomaklı, “Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) tarafından geliştirilen yazılım aracılığı ile sınav soruları kişiye özel olacak ve sınava katılan her öğrenci, eşdeğer farklı sorular ile karşılaşacaktır.  Sınav dönemi olan 18 Nisan – 7 Mayıs 2020 tarihleri arasında 20 gün boyunca bütün öğrenciler, istedikleri gün ve saatte, bulundukları yerden sınav sistemine internet üzerinden giriş yapabilecektir. Açıköğretim sınavlarının internet ortamında gerçekleştirilmesine dair sınav yönergesi de hazırlanmış olup, sınav sürecine ilişkin her türlü bilgi ve yönlendirme, Üniversitemizin resmî kanalları üzerinden öğrencilerimizle paylaşılacaktır.” dedi.

“Yurt dışı programlarındaki öğrencilerimiz de aynı olanaklardan faydalanacak”

2 bin 623 refakatçili öğrenci için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Rektör Çomaklı, Koronavirüs salgınının küresel boyutta olması dolayısıyla, yurt dışı programlarındaki öğrencilere de sınav takvimleri değişmeden, ara sınavlarında aynı olanakların tanınacağını ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Sınav süresince başta sağlık personelimiz olmak üzere, zorunlu sebeplerle görevi başında olan kamu personeli öğrencilerimiz için de alternatif çözümler sunabilmek amacıyla gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. Ayrıca, internet bağlantısı ya da gerekli teknolojiye sahip olmayan öğrencilerimiz istedikleri bir ilde, salgın süresince uygulanan bütün tedbirlerin dikkate alınarak hazırlandığı Açıköğretim bürolarımızda sınava girebileceklerdir.”

“Öğrencilerimiz, Üniversitemizin resmi kanallarından yapılan açıklamalar dışında hiçbir bilgiye itibar etmesin”

Rektör Çomaklı konuşmasının sonunda ise şunları aktardı: “Anadolu Üniversitesi olarak devletimizin bütün organlarının özverili çalışmaları ve milletimizin desteği ile küresel boyutta toplum sağlığını tehdit eden Yeni Koranavirüs salgınını en kısa zamanda başarıyla atlatacağımıza olan inancımız tamdır. Alınan bu karar doğrultusunda öğrencilerimiz, Anadolu Üniversiteli olmanın ayrıcalığını yaşayarak sağlığını tehlikeye atmadan öğretim süreçlerine devam edebilecektir.  Ayrıca “Evde kal, eğitimden bağını koparma” sloganı, Anadolu Üniversitesi’ne ait bir slogandır ve bu kapsamda, Açıköğretim Sisteminin dijital alt yapısında bulunan AKADEMA herkese ücretsiz olarak hizmet vermektedir ve isteyen herkes kayıt olup farklı konular hakkında sertifika alabilir. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi e-Sertifika Programlarının da kapısı herkese açık, bu programlara da kayıt yaptırıp Anadolu Üniversitesi onaylı sertifika alınabilir. Bunların yanı sıra uzun zamandır uygulamada olan dijital platformlarda faaliyet gösteren öğrenci topluluklarımız bulunuyor.  Bu öğrenci topluluklarımız sinema, edebiyat, tarih, bilişim gibi birbirinden farklı ve çeşitli konularda alanında uzman kişileri dijital ortamda öğrenciler ile buluşturuyor. Öğrencilerimize ve dahası bütün vatandaşlarımıza “Evde kal, eğitimden kopma“ dediğimiz bugünlerde, Anadolu Üniversitesinin sağladığı bu olanaklardan yararlanmalarını da tavsiye ediyoruz.”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, düzenlediği basın toplantısında son olarak Anadolu Üniversitesi’nin resmi kanallarından yapılan açıklamalar dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemesini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

2019-2020 Öğretim Yılı Bahar Dönemi ara sınavları ile ilgili bütün bilgilere, Anadolu Üniversitesi web sayfasından ve resmi sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

Bir yanıt yazın