AB üyesi olmamak Türkiye’ye enerji katacak

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde, “Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği” Türk Akım Projesi’nin Türkiye açısından çok avantajlı olduğunu belirtti.
Kumbaroğlu “Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor. Rusya’nın, Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği Türk Akım projesi Türkiye için çok avantajlı” dedi.
“Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor”
Kumbaroğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Avrupa’da özellikle bu yıl yaşanan enerji krizinin, Rusya’nın Avrupa enerjisi üzerinde “dominant” etkisini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti. Nükleerden uzaklaşan, enerji kaynakları diğer coğrafyalara göre çok daha sınırlı olan, buna karşın daha fazla enerji harcayan Avrupa’nın, Rusya’ya her zaman muhtaç olduğunun altını çizen Kumbaroğlu, bugün gelinen noktada enerji alanında Türk-Rus yakınlaşmasının Türkiye açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Rusya ile gerçekleştirilen Türk Akım projesinin Yunanistan sınırında son bulmasının nedenini, Avrupa Birliği hukuku ile çelişmesinde gören Kumbaroğlu, AB yasalarına göre rekabet kurallarına aykırı olan yeni enerji hamlesi AB ülkesi olmayan Türkiye’yi bağlamıyor. Bu nedenle AB üyesi olmamanın avantajını yaşayacağımızı vurguladı.
AB üyesi olmamanın Türkiye’ye ilk kez enerji sektöründe avantaj sağlayacağını ifade eden Kumbaroğlu, “Rusya’nın, Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği Türk Akım projesi Türkiye için çok avantajlı. Burada çok önemli bir ayrıntı var. Türk Akım’ın Yunanistan sınırında oluşturulacak dağıtım merkezinde son bulması, hattın bitiş noktasının Türkiye olması öngörülüyor. Yunanistan Avrupa Birliği üyesi ama Türkiye AB üyesi değil. Bu nedenle hattın Türkiye’de son bulması öneriliyor. Brüksel’in Güney Akım Projesine ilişkin olarak Avrupa Birliği hukukuyla çeliştiğine, AB’nin rekabet kurallarına aykırı olduğuna yönelik değerlendirmesi Türkiye için bağlayıcı değil. Avrupa Konseyi bu konuda Bulgaristan üzerinde oluşturduğu baskıyı Türkiye üzerinde oluşturamaz. Rusya, gazı Türkiye’de bırakacak olan yeni hamlesi ile Avrupa Konseyi’ni by-pass edebilecek. Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor.”

Bir yanıt yazın