94 bin engelli iş arıyor (Köşe yazısı 05.11.2014 Kayseri Star haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

Kendimi bildim bileli, Türkiye’de bir işsizlik sorunu var.
Dünyada işsizlik giderek artıyor.
Buna paralel olarak Türkiye’ye çeşitli yollarla gelen kaçaklar ucuz işçi olunca kalifiye-kalifiyesiz işçi açığı giderek çoğalıyor.
Özellikle diplomalı işsizler. Diplomalar şirket elemanlığına ve taşeron işçiliğe bile yetmiyor. Diplomalar bir kenara atılıp, karın nerede doyuyorsa o iş yapılıyor.
Birde şu günlerde, ülkenin huzurunu bozan Suriyeli, Türkmen, Yezidi ve diğerlerinin önce kimlikle Türk vatandaşı yapılıp, daha sonra devlet işine alınacak olması, ülkede herkesin moralini bozuyor.
‘Ya sabır’ derken bıçak gırtlağa dayanmış, patlayacağı günü bekliyor.
Şu ana kadar yazdıklarım elbette bir engeli olmayanlar için.
Peki Türkiye’deki engellilerin durumu ne?
İnsan kaynakları sektöründe faaliyet gösteren Secretcv.com son araştırmasını Türkiye’deki engelli çalışanlara yönelik olarak gerçekleştirdi.
Ekim ayı rakamlarına göre, şu anda 94 bin engelli aday aktif olarak iş arıyor. Sistemde engellilere yönelik bulunan aktif ilan sayısı ise 180.
İş arayan engelli adaylar yüzde 11 ile en çok bankacılık ve finans sektörüne başvuruyor. Onu yüzde 10,5 ile mağazacılık ve perakendecilik, yüzde 9 ile de gıda sektörü takip ediyor. Sağlık, bilgisayar, çağrı merkezi, tekstil ve sigortacılık da engelli adayların en çok iş başvurusu yaptığı sektörlerin başında geliyor.
Bunların yanı sıra, turizm-otelcilik, telekomünikasyon ve yatırım-menkul değerler sektörleri engellilere yönelik en çok ilan çıkılan sektörler listesinde ilk 10’a girmiş durumda.
En çok başvuru alan pozisyonlarda ise yüzde 15 ile tele satış temsilcisi ilk sırayı alıyor. Yüzde 14,5 ile müşteri temsilcisi ve yüzde 13 ile yazılım uzmanı pozisyonu ilk 3’e yerleşen diğer pozisyonlar oluyor. Onları sırasıyla kasa görevlisi, muhasebe temsilcisi, ön ofis elemanı ve çağrı merkezi temsilcisi takip ediyor.
Engelli adayların en çok başvurdukları pozisyonlara ek olarak, verilen ilanlarda en çok aranan pozisyonlar içerisinde mutfak sorumlusu, kat hizmetleri sorumlusu, resepsiyonist ve santral görevlisi gibi pozisyonlar da bulunuyor.
Araştırmayı yorumlayan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Türkiye’de özel sektörde işverenler 50 veya daha fazla işçi çalıştırıyorlarsa, bunun yüzde 3’ü engelli olmak durumunda. Engellilere fırsat eşitliği tanınması için oluşturulan bu tarz yükümlülükleri faydalı buluyorum. Bizler de engelli adaylarla işverenler arasında köprü kuruyoruz. Online mülakat ve video CV gibi özellikleri engelli adayların mülakat süreçlerini daha rahat atlatmalarına ve kendilerini daha detaylı şekilde tanıtmalarına olanak veriyor” dedi.
Türkiye’de faaliyet gösteren bir özel banka ile Bimeks’in engellilere yönelik projeleri de örnek oluşturuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önderliğinde hayata geçirdikleri ‘İşe Katıl Hayata Atıl’ projesiyle ilgili Özel bankanın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere şu bilgileri paylaştı: “Projemiz, ‘destekli istihdam’ adı verilen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan sürdürülebilir bir modeli benimsiyor. Engelli bireylerin iş başında eğitim aldığı, ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri edindiği bu modelde, iş arkadaşları tarafından bir ‘çalışan’ ve işini ‘yapabilen’ bir birey olarak algılanması hedefleniyor. Temel amacımız, kendi yaşamının sorumluluğunu alabilen bağımsız, özgüveni yüksek ve sosyal hayata uyum sağlamış bireyler olmalarına katkıda bulunmak. Proje sonuçlandığında, eğitim alan engellilerden bazılarının bankamızda çalıştırılması planlanıyor.”
Banka engellilere yönelik hizmet kalitesini artırmak için çalışanlarına verdiği eğitim programları, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı ve Liglerine sponsorluk gibi ek projeler de yürütüyor.
Bimeks İnsan Kaynakları Direktörü Nisa Dizdar’ın paylaştığı ‘+Bidown’ projesi ise şu şekilde: “Firma olarak, 2012 yılının Eylül ayından beri, zorunlu engelli istihdamı dışında, adına +Bidown dediğimiz ayrı bir proje olarak, Down Sendromlu gençlere, mağazalarımızın satış ortamlarında çalışma imkanı veriyoruz. Bugün, 17 Down’lu genç, 17 mağazamızda müşteri karşılıyor, müşteri uğurluyor, reyon düzenliyor, etiket basıyor ve satış yapıyor. Kendi paralarını kazanıp, kendi ayakları üstünde duruyor. +Bi down projesini bir adım daha öteye götürdük ve Down Sendromu Derneği ile birlikte, Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisini kurduk. 13 Ekim’de Down’lu gençler Akademide eğitimlere başladı. Amacımız bu gençleri hem sosyal hayata hem de iş yaşamına hazırlamak. Türkiye’de bir ilk olan Yaşam Akademimizden 11 ay eğitim alıp mezun olan Down’lu gençler öncelikle perakende olmak üzere birçok farklı sektörde çalışmaya başlayacaklar. Bimeks olarak da ilk hedefimiz 17 olan Down’lu çalışan sayımızı 25’e çıkartıp daha çok Down’lu gence çalışma fırsatı verebilmek.”
Geçmişte, engelini ‘Duygu sömürüsüne’ kullanan çoktu. Ama bu konuda engelli dernekleri hep ‘Yardım etmeyin, acımayın, iş verin’ çağrısı yaptı.
Öyle ki, çoğu aile dört duvar arasındaki engelli çocuğunu yeni yeni toplum içine çıkarmaya başladı. Bu engellilere sahip çıkmak hepimizin boynunun borcu.
Hani son zamanlarda bu konularda güzel sözler var.
Engelsiz yaşam.
Herkes birer engelli adayı.
Engelleri ortadan kaldıralım.
Her konuda artık birbirimizle tanışma, kucaklaşma, birlik, beraberlik, dayanışma, kaynaşma zamanı.
O gün işte bu gün.

Bir yanıt yazın