‘’24. Geleneksel Multipl Skleroz Günü’’

Türkiye MS Derneği tarafından 24’üncü kez düzenlenecek Geleneksel Multipl Skleroz Günü, hastalar, hasta yakınları, hasta dostları ve uzmanları bir araya getirecek. Türkiye MS Derneği tarafından 5 Mayıs’ta Hilton İstanbul Otel’de düzenlenecek olan 24. Geleneksel Multipl Skleroz Günü, MS hastalığının kamuoyunda duyulmasına katkı sağlayacak. 24. Geleneksel Multipl Skleroz Gününe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Temsilcileri  ve Eğitim Bakanlığından katılım olacaktır.

Multipl Skleroz (MS) merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan, beyin ile organlar arasındaki iletişimi kısmen veya tamamen engelleyebilen kronik bir hastalık. Dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin ülkemizde de 40 bin kişiyi etkileyen MS’in kesin tedavisi bulunmamakla birlikte MS için uluslararası çapta tanı, tedavi ve rehabilitasyona yönelik araştırmalar devam ediyor.  MS’de sıklıkla rastlanan belirtiler arasında; görme bozuklukları, kas gücü ve el becerisinin kaybı, duyusal yakınmalar, konuşma bozuklukları, aşırı yorgunluk hissi, bilişsel sorunlar, cinsel sorunlar, tamamen ya da kısmen felç, denge kaybı, koordinasyon bozuklukları gibi belirtilerden biri ya da birkaçı görülebiliyor.

 Multipl Skleroz (MS);

 Merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan, beyin ile organlar arasındaki iletişimi kısmen veya tamamen engelleyebilen kronik bir hastalıktır.Sinir hücrelerimiz, beynimizle organlarımız arasındaki iletişimi özel bir elektrik akışıyla sağlar. Bu akış, etrafında ‘miyelin kılıfı’ adı verilen esnek bir tabakaya sahip sinir lifleri  aracılığıyla gerçekleştirilir. Miyelin kılıfı, sinir liflerini koruduğu gibi, bu iletişimin düzgün işlemesini sağlar. MS, bedenimizin herhangi bir bölgesinde, miyelin kılıfının zarar görmesiyle ortaya çıkan ve çeşitli işlev kayıplarına yol açan bir hastalıktır. Miyelin kılıfı yerine sertleşmiş doku oluşur ve beynimizle organlarımız arasındaki iletişim tamamen ya da kısmen engellenir. Mesajların tamamen engellenmesi ya da yanlış yerlere gitmesinden dolayı bedensel işlevler kontrol edilemez hale gelir. MS,  sinir ağımızın farklı noktalarında oluşabileceğinden, belirti ve etkileri de kişiden kişiye (hatta aynı kişi için zaman içinde) farklılıklar gösterebilir. Bundan dolayı MS, bazı belirtileri birbirine benzese de, ortaya çıkış biçimi ve seyri bakımından kişiye özel bir rahatsızlıktır. Dünyada yaklaşık 2.500.000, ülkemizde de 40.000 kişiyi etkileyen MS için kesin bir tedavi bulunmamakla beraber, uluslararası çapta tanı, tedavi ve rehabilitasyona yönelik araştırmalar devam ediyor. Multipl Skleroz’da sıklıkla rastlanan belirtiler arasında; görme bozuklukları, kas gücü ve el becerisinin kaybı, duyusal yakınmalar, konuşma bozuklukları, aşırı yorgunluk hissi, bilişsel sorunlar, cinsel sorunlar, tamamen ya da kısmen felç, denge kaybı, koordinasyon bozuklukları gibi belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir.

Bir yanıt yazın