2 AY BOYUNCA ALDIĞI FİZİK TEDAVİ SONRASI YÜRÜMEYE BAŞLADI

Cerebral Palsy hastası Sultan Nur Uygun (9.5), 2 ay önce desteksiz ayakta ve emekleme pozisyonunda duramıyordu. Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde 2 ay boyunca aldığı fizik tedavi sonrası tripotla yürümeye başladı.

Sultan Nur Uygun’un aldığı tedavi ve iyileşme süreci ile ilgili bilgi veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabiltasyon Uzmanı Dr.Eda Kurt şunları söyledi: “ Cerebral palsy, doğum öncesinde, doğum anında ya da doğum sonrasında beyinde gelişen hasara bağlı ortaya çıkan hareket ve şekil bozukluğudur. Bu hastalık beyindeki hasarın olduğu yere göre çeşitli özellikler gösterir ve bu detaya göre tiplere ayrılır. Halk arasında tam karşılığı olmasa da spastik engelli olarak adlandırılmaktadır.

Spastisite tedavisinde başarı için doğru zamanda doğru tedavi yöntemini uygulamak son derece önemlidir. Sultan tedaviye ilk başladığında bacaklarında ayakları yere bastırıldığında topuklarının yere basmasını engelleyen (parmak ucunda) ve bacaklarını açmasını engelleyen spastisitesi(katılığı) mevcuttu. Verdiğimiz fizik tedavide hastaya kasların kısalmasını engelleyen germe egzersizleri, zayıf kaslarına yönelik güçlendirme egzersizleri, denge koordinasyon ve yürüme eğitimleri yapıldı. Hastamızın bacaklarında katılığa yol açan kaslara botox enjeksiyonu yaptım. Ailesinin evde de önerilen ezersiz programına uyması ile hastamızın şu an bacaklarındaki katılığı azaldı. 2 ay gibi kısa bir sürede desteksiz uzun oturması, emekleme pozisyonunda durması ve emeklemesi sağlandı. Sultan Nur artık 2 adet tripotla ayakta durup tripotları ile bağımsız yürüyebiliyor. Bu tedavi sonrası hastamız günlük hayata daha aktif katılmaya başladı.

Cerebral palsyli çocuklara, eğer belirtiler hafif ise erken tanı konması gecikebilir. Çocuğun gelişimi yaşıtlarına göre geriyse, istemsiz kasılmaları ya da nöbet benzeri bir öyküsü varsa vakit geçirmeden bir çocuk nöroloğuna başvurulmalı ve tanı aldıktan sonrada fizik tedavi hekimi kontrolünde, fizik tedavi programına başlanmalıdır. Cerebral palsy hastalığının kesin bir tedavisi olmadığından ve çocuğun şikayetleri yaşına göre değişebileceğinden egzersizleri düzenli yapılmadığı taktirde eklemlerde katılık,kaslarda,tendonlarda ciddi kısalıklar ve hareket kısıtlılıkları oluşabilir. Bunların sonucunda ameliyat gereksinimi olabileceğinden devamlı fizik tedavi hekimi kontrolünde olması gereken bir hasta grubudur. “

Tedavi sonrası kısa sürede büyük aşama kaydeden Sultan Nur Uygun’un ailesi ise “kızımızın durumundaki bu olumlu gelişme karşısında çok mutluyuz. Kısa sürede bu büyük aşamayı kaydetmemizde emeği olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Emine Eda Kurt’a ve Acıbadem Kayseri Hastanesi’ne teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi

Bir yanıt yazın