Türk İş ve DİSK’ten asgari ücret tepkisi

Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven’den patronlara  ve iktidara tepki 

Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Şube Başkanı İdris Güven, asgari ücrete yapılan zammı eleştirerek; “Asgari ücret komisyonu emekçileri açlık sınırının altın da çalıştırmayı kendilerinde hak görmüştür. Siz üreten kesimi açlık sınırının altında çalıştırırsanız ekonomide ve ülke kalkınmasın da virgül kadar yol kat edemezsiniz” dedi.

Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Şube Başkanı İdris Güven, 2020 için açıklanan Asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklanan rakamın Asgari ücret değil, sefalet ücreti olduğunun altını çizen Başkan İdris Güven; “Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Asgari ücrette işçinin emekçinin beklediği sonuç maalesef alınamamıştır.    Ocak 2020 de vergi oranları değiştirilecek ve birçok vergi kalemi %22 artacaktır. Asgari ücretliye açlık sınırının çok altında verilen bu ücret artışı kümülatif olarak %15’ler civarında olup, birkaç gün sonra yeni yılda fazlasıyla %22 olarak geri alınacaktır. 2020 yılına Asgari ücretliler %7 oranın da ücretlerinde erime ile başlayacaktır. Bu onlar için başlangıç olup yıl içerisinde Gelir verginin artması ile yine maaşları eriyecektir. Maalesef bu şartlar da yetkililerin medya da emekçilerimizi enflasyona ezdirmedik demeleri hiç gerçekçi görülmemektedir. Zaten TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları da gerçekleri yansıtmamaktadır.” dedi.

“2 Aralık 2019 tarihinde başlayan Asgari Ücret görüşmelerinde başından beri 2.578 TL’nin altında bir rakamı ilk defa Türk-İş ve diğer işçi konfederasyonları kabul etmeyeceklerini ifade etmişlerdir. Bu rakamın altında bir rakam çıkması durumun da ortak eylem yapma kararı da almışlardır” diyen güven şunları söyledi:

“Asgari ücret komisyonu da emekçileri açlık sınırının altın da çalıştırmayı kendilerinde hak görmüştür. Devletin resmi kurumu olan Tuik in verilerinin altında bir rakamı kabul etmişlerdir.  Ancak bilinmesi gereken bir şeyi de unutmuşlardır, ülkemiz de iş gücüne en fazla katılan kesimin %47 si asgari ücretle çalışmaktadır. Siz üreten kesimi açlık sınırının altında çalıştırırsanız ekonomide ve ülke kalkınmasın da virgül kadar yol kat edemezsiniz.                    Zaten Asgari ücretli ve emekçilerin en büyük sıkıntılarından biri olan VERGİ dilimlerinde de her hangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Bu nedenle ocak ayında alınan maaş ile aralık ayında alınan maaş arasında ÇOK BÜYÜK düşüş yaşanmaktadır. İşçiye emekçiye kaşıkla verilen zamlar yıl içerinde kepçe ile geri alınmaktadır. Biz emekçilerin kimsenin kazancında gözümüz yok. Sadece herkes gibi bizde milli gelirden adil ve adaletli bir pay istemekteyiz yani hakkımızı versinler yeter bizlere. Bu ülkenin kalkınması büyümesi için her zaman en ön saflarda mücadele eden işçi sınıfı bundan sonrada bu yoldan asla vazgeçmeyecektir.”

DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam’ın 2020 Asgari Ücret tepkisi

 2020 yılı asgari ücreti brüt 2943 TL, AGİ dahil net 2 bin 324,70 TL olarak belirlendi.

 Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile belirlenen asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir ücret olmaktan çok uzaktır, kabul edilemez.

Asgari Ücret hesabında uluslararası standartlara bir kez daha uyulmadı. İşçinin ailesinin hesaba katılması bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret oy çokluğu ile milyonlarca çalışana dayatıldı.

Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık “artış”, işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. Bu ülkede yaşayan herkes TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının baskılanmış ve yaşamın gerçeklerinden uzak olduğunun farkındadır. “TÜİK nereden alışveriş ediyor?” sorusuna hala yanıt alınamamıştır.

 Milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın işveren ve hükümet ortaklığı ile alınması antidemokratiktir. Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır.

Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.

Bu düzende adalet yoktur. Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya “devam” demiştir.

 “İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet” talebiyle aylardır işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda sesini yükselten DİSK, bu mücadeleyi daha da büyütmeye kararlıdır.

Bir yanıt yazın