BAKAN EKER “VİRA BİSMİLLAH” DEDİ

2014-2015 yılı su ürünleri av sezonu, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve  Adana İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile Adana’nın Karataş ilçesinde gerçekleştirilen törenle başladı. Şenli havasında gerçekleşen açılışta vatandaşlara balık-ekmek ikramı yapıldı.

Karataş Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen etkinlikte, açılış konuşması yapan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, ülkemizin su ürünleri çeşitliliği bakımından bereketli denizlere, son derece geniş akarsu ve nehir faunasına sahip olmasının, su ürünleri ihracatının artması için önemli fırsatlar olduğunu kaydederek, “Ülkemiz su ürünleri üretiminde önemli payı bulunan deniz balıkçılığında, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için açık denizlerde balık avcılığının önünün açılması ve desteklenmesi balık sektörünün gelişmesi ve büyümesini daha da ileriye taşıyacaktır. Sayın Bakanım, bu noktada desteklerinizi bekliyor olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

2013 yılı Türkiye geneli su ürünleri ve balık ihracatının 564 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Yamanyılmaz, “2014 yılı ilk 7 aylık Türkiye geneli su ürünleri ve balık ihracatımız ise 2013 yılı ilk 7 ayına göre %22 ’lük artışla 395 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bizi gururlandıran bu güzel tablo için huzurlarınızda tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.

-KARATAŞ’TA TARIM İHTİSAS LİMANI YAPILMASINI ÖNERMEKTEYİZ-

Bölgedeki balıkçı barınaklarının yetersizliğinin de altını çizen Yamanyılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Karataş Balıkçı Barınağı Doğu Akdeniz Bölgesi’nin en büyük balıkçı barınağı olmasına rağmen, içerisinde balık hali ve soğuk hava depoları bulunmamaktadır. Bu durum bölge balıkçısının balığını pazarlaması noktasında yetersiz kalmaktadır. Diğer taraftan, 2023 İhracat hedeflerimizi gerçekleştirmede, bölgemizde bulunan Mersin ve İskenderun limanları mevcut kapasitesiyle yetersiz kalıp, bölgemizin başka limanlara ihtiyacı olacaktır. Bu ihtiyacın karşılanması maksadıyla, Adana Karataş ilçemizde Tarım İhtisas limanı yapılmasını önermekteyiz. Bu liman yapıldığında Çukurova, Güneydoğu ve Orta Anadolu’nun tarımsal ihracatına büyük katkı sağlayacaktır. İhtisas Limanları ve tam tesisatlı balıkçı barınağı ile açık denizlerde avlanma konularında desteklerinizin devam edeceğine inancımız tam.”

Yamanyılmaz’ın konuşmasının ardından, Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kamil Şırnak, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oya Işık, sektörün sorunlarını dile getirirken, Adana Valisi Mustafa Büyük ise sezonun tüm balıkçılara ve ihracatçılara hayırlı olması ve bol kazanç getirmesi temennisinde bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, her yıl 31 Ağustos’u 1 Eylül’e bağlayan gecede balıkçıların, “Vira Bismillah” diyerek tekneleriyle denize açıldığını belirterek, yeni sezonun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Bu törenlerin her yıl İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yapıldığına hatırlatan Bakan Eker, Türkiye’de sadece bir yerde balık avlanmaması nedeniyle diğer yörelerde de düzenlenmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Bu yıl Karataş’ta hep birlikte ‘Vira Bismillah’ dediklerini belirten Bakan Eker, “Balıkçılığı daha iyi bir noktaya taşımak, denizleri, denizdeki kaynakları doğru kullanıp korumak için bir takım politikalar uyguladık. Denizdeki balıklar elbette ki avlanacak. Ama biz bu kaynağı bugün kurutursak, bugünkü balıkçılarımızın yarın çocukları avlanacak balık bulamayacaklar. Onun için kaynaklarımızı kullanırken aynı zamanda korumamız gerekiyor” dedi.

-KÜLTÜR BALIKÇILIĞINDA ÜRETİM 4 KATINA ÇIKTI-

Türkiye’de balık ihtiyacının karşılanması için geliştirilen kültür balıkçılığının 60 bin tondan 240 bin tona çıktığını kaydeden Bakan Eker, “Bizim hükümetimiz kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldı. Ondan önce destekleme yoktu. Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık daha sonra kültür balıkçılığı üretimi 60 bin tondan yaklaşık 240 bin tona çıktı. Yani 4 kat artırdık. Hem alabalıkta iç sularda, hem denizdeki kültür balıkçılığında. Kültür balıkçılığı yapan üreticiye bugüne kadar 950 milyon lira destek verdik. Hem kendimiz tüketiyor, hem dışarıya ihraç ediyoruz. Bizim balık ihracatımız yaklaşık 600 milyon dolar. Geçen sene Türkiye, 600 milyon dolarlık balık ihraç etti” diye konuştu.

-BALIKÇIYA UCUZ MAZOT-

Balıkçılara indirimli mazot uygulaması kapsamında 1 milyar liraya ulaşan destek sunduklarını vurgulayan Bakan Eker, “Balıkçılığın gelişmesi için 2011’de Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nü kurduk. Geçen hafta da 28’i kıyı ili, balık üretim kapasitesi olan iç bölgelerdeki iller de dahil olmak üzere 43 ilde Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü kurduk. Bu da önemli bir adım. Balıkçılar, tarım il müdürlüğüne gittiklerinde karşılarında artık orada onların lisanını konuşan; ‘Rastgele’, ‘Vira Bismillah’, ‘Tayfa’ ve balık nedir bilen şube müdürü, yetkili, mühendis olacak” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, günün anısına Bakan Eker’e bir plaket takdim ederek, katılımlarından dolayı teşekkür etti.

-BAKAN EKER, SEZONUN İLK MEZADINDA BALIK SATTI-

Karataş’ta sezonun ilk mezadına getirilen küçük kefal, büyük kefal, büyük karides ve kırma mercan mezadına katılan Bakan Eker, mezatta balık sattı. Mezatta 7 kilogram kefal 300 liraya, 10 kilogram büyük kefal 500 liraya, 10 kilogram kırma mercan 500 liraya, 7 kilogram büyük karidesi 800 liraya satıldı.

Tören alanındaki stantları da gezen Bakan Eker, balıkçı barınağında düzenlenen törende kurdele keserek sezonu açtı. Daha sonra bir tekneye binen Eker, bir süre deniz üzerinde tekneyi kullandı.

Bir yanıt yazın