B12 Eksikliği Kadınlarda Unutkanlığa Neden Oluyor

Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, demir ve B12 eksikliği bulunan kadınların gittiği yerleri hatırlayamadığı, koydukları eşyaların yerlerini unuttuklarını söyleyerek, “Demir ve B12 eksikliği olan kadınlar ciğer ve sakatat yemeli” dedi.

Diyetisyen Duygu Deniz, kadınlarda anemiye daha çok rastlandığını belirterek, “Halk dilindeki ismiyle kansızlık, bunun başında B12 ve demir eksikliği geliyor. Bunu biz aslında günlük yaşantımızda halsizlik, yorgunluk, sabah uyanmakta güçsüzlük, depresif bir ruh hali, bunlara çok rastladığımız halde gidip herhangi bir doktordan, aile hekimliğinden ya da dahiliye uzmanından bunun sağlık tetkiklerini, kan tetkiklerini yaptırmıyoruz ya da bunları günlük hayatta normal şikayetler olarak kabul edip, herhangi bir sağlık kontrolünden geçmiyoruz” diye konuştu.

Kansızlığın kadınlarda çok yaygın olduğunu belirten Deniz, “Kadınlarda kansızlık neden daha fazla? Kadınlar özellikle menstrual döneme girdikleri için ayın belli zamanlarında işte bu adet döngüsünü yaşadıkları için kan kayıpları çok oluyor. Zaten bu kan yapımında etkili olan demir gibi B12 gibi vitamin ve demir minerallerini kaybettikleri için bu da önemli” dedi.

Deniz, kadınların her üçünün birinde B12 eksikliği ya da demir eksikliğine rastladıklarına dikkat çekerek, “Yaptığımız kan tetkikleri sonucu erkek danışanlarımın neredeyse yüzde 90’lık bir kısmında kansızlık şikayeti görmüyoruz. Ama bayan danışanlarımın da her üçünün birinde B12 eksikliği ya da demir eksikliği şeklinde kansızlığa rastlıyoruz. Bu da dediğim gibi aslında mensturual dönemle alakalı hem de biraz beslenme yetersizliği ile alakalıdır. Yani demirden zengin ya da B12’den zengin yiyecekleri yeterli şekilde tüketmiyorsa bir bayan ki, kıyasladığımda mesela erkeklerin çalışma durumundan dolayı mesela bayan ev hanımıysa belki öğünlerini atlayabiliyor ya da düzenli zengin yiyecekler tüketmiyor. Erkek mutlaka öğle yemeğinde ya da akşam yemeğinde bu demir ya da B12’den zengin yiyecekleri her halükarda daha fazla tüketmiş oluyor. Kadınların hem beslenme yetersizlikleri hem doğadan gelen genetik durumdan dolayı daha sık rastlandığını görüyoruz. Vitamini minarel alımları belli dönemlerde değişiyor. Yani hamilelikte değişiyor, emziklilik döneminde değişiyor. Hele ki adet döneminde çok çok değişiyor. Demir eksikliği anemisi yoğun mensturual dönem yaşayan kadınlarda da daha fazla yaşanıyor. Eğer 6-7 günden fazla ve yoğun geçiyorsa zaten kesinlikle demir eksikliği anemisiyle hayatın bir döneminde karşılaşıyor. Bu dönemlerde demir açısından zengin yiyecekleri, diğer yiyeceklere göre artırmaları gerekiyor” dedi.

Hayvansal gıdaların demir ve B12 yönünden zengin yiyecekler olduğunu belirten Deniz, vejeteryan olarak beslenenlerde ve kırmızı Eti çok fazla tüketmeyenlerde bu sorunla çok sık karşılaşıldığını ifade etti. Demir ve B12 açısından zengin besinleri sıralayan Deniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kadınların demir ve B12 açısından yiyecekleri ekstra yiyecekler kırmızı et, yumurta, bunlar demir ve B12 açısından da zengin. Özellikle çok fazla kansızlığı varsa doktor tarafından ilaç tedavisine başlanır. Özellikle ilaç tedavisine destek olabileceği yiyecekler yemeli. Eğer kolesterol şikayeti yoksa ilk öncelikle yiyecek sakatat grubu olmalıdır. Halk dilinde de çok bilinen bir şeydir bu. Karaciğer demir ve B12 içeriği en fazla olan yiyecektir. Özellikle de dana karaciğeri. Bunu kolesterol şikayeti olamayan, kalp rahatsızlığı geçirmemiş ise ve kansızlık problemi varsa öncelikle bunu tüketmesi gerekir.

B12’den zengin yiyecekler den biri de balıktır. Balık B12 içeriği açısından zengin bir besin. Fakat halk arasında çok fazla tüketilmediği için B12 eksikliği daha fazla görülüyor. Pekmez, kuru üzüm, kuru erik gibi yiyecekler, demir açısından zengindir. Yine tahin, susam bunların da demir içeriği var ama yumurta, kırmızı ete kıyasla daha düşük oranda.

Kilo problemi yaşamamak için de kuru yiyeceklerden ziyade yumurta, kırmızı et gibi yiyecekler tüketilmelidir. B12 eksikliğinin en belirgin özelliği unutkanlıktır. Mesela kadınlarda gittiği yerleri hatırlayamaması, evde kaybettiği eşyayı bulamaması gibi unutkanlık en üst düzeyde yaşanıyor. Eğer vejeteryan grubu et grubunu hiç tüketmiyorsa ve bu tarzda yoğun unutkanlık yaşıyorsa B12 eksikliğinin bir sağlık şikayeti olarak göz önünde bulundurulması gerekir.

Petek Dinçöz’ün de B12 eksikliği yaşadığı söylenir. Beslenme şeklimizde bu açıdan çok önemli. Vejeteryan olarak beslenenler B12’yi dışardan septeman olarak alabilirler. Bayanlar öğle yemeğini komple atlayabiliyorlar ya da öğle yemeğinde pasta, börek, tatlı, tek tip karbonhidrat ağırlıklı besleniyorlar. Halkın da ekonomik durumunu göz önünde bulundurursak kırmızı et gibi yiyecekleri her akşam yemeğinde bulunduramayabiliyorlar. O yüzden bunu yumurtayla da telafi edebilirler.”

Bir yanıt yazın