ZÜCDER, İK Kariyer projesiyle istihdam açığını kapatacak

Türkiye genelinde 250 bin kişiyi istihdam eden züccaciye sektörünün çatı kuruluşu ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği), “ZÜCDER İK & KARİYER” projesini başlattı. Proje kapsamında önce Gedik, Kültür ve Mimar Sinan Üniversiteleriyle anlaşan ve Türkiye genelinde daha pek çok üniversite ve meslek lisesiyle işbirliği aşamasında olan ZÜCDER, projeyle birlikte sektöre hem üniversite hem de meslek lisesi mezunlarından başlangıçta minimum 500 kişiyi istihdam edecek ve 500 gence de staj yeri sağlayacak.

Her yıl verdiği dış ticaret fazlasını artırarak birçok sektörden ayrışan züccaciye sektörü, 250 bin kişiyi istihdam ederek 1 milyon kişinin hayatına dokunuyor. Son 10 yılda ihracatını 2,8 kat artırarak 2019 yılını 4,6 milyar dolar ihracat ve 3,7 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla kapatan züccaciye sektörünün 470 üyesiyle çatı kuruluşu ZÜCDER, sektöre dair sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. “Anadolu’daki devlet üniversitelerinden mezun gençlere işe geçişlerinde fırsat eşitliği sağlamayı hedefleyen İlk Fırsat Programı’nın STK paydaşlarındanız da aynı zamanda. Derneğimizde de program dolayısıyla arkadaşlarımızı proje süresince ve proje bitiminde istihdam ettik. Yine Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF) ile “ZÜCDOWN Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi”ni başlattık. Proje kapsamında down sendromlu 8 gencin dernek üyelerimiz tarafından istihdamı sağlandı.” diyen ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, pandemi gibi bir süreçte sosyal sorumluluk projelerine “ZÜCDER İK & KARİYER” ile bir yenisini daha kattıklarını söyledi. “ZÜCDER İK & KARİYER” projesiyle sektörün en büyük problemlerinden biri olan kalifiye eleman sorununun önüne geçilmesi hedefleniyor. Öksüz, “Sektördeki açığı kapatabilmek, gençlerin hayata atılmalarını sağlayabilmek adına ilgili meslek liselerinden ve üniversitelerden mezun olan gençlere istihdam olanağı, aynı zamanda da okumaya devam edenlere staj imkanı sağlayabilmek adına ‘ZÜCDER İK-KARİYER’ projesini hayata geçirdik. İlk anlaşmamızı da Gedik, Mimar Sinan ve Kültür Üniversiteleriyle yaptık, diğer illerimizde de pek çok üniversite ve meslek lisesi ile anlaşmalarımızı çok yakında açıklayacağız” açıklamalarında bulunurken projenin başlangıçta 500 genci istihdam edeceğini ve 500 gence de staj yeri ayarlayacağını belirtti.

İstanbul’dan Anadolu’ya yayılacak

1 yıl sonra istihdam ve staj sayılarını 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Mesut Öksüz, “Sadece sektörümüze özel hazırlanan dijital portalımızda oluşturduğumuz profesyonel kariyer sitesinde oluşturacağımız CV havuzu ile artık sektörün vasıflı veya vasıfsız eleman ve stajyer ararken başvuracağı bir kurum olarak sayıyı giderek yükseltmeyi planlıyoruz. Bu istihdam mavi yakalı olabileceği gibi, bilişim, dijital sistemler, satış ve pazarlama, mühendislikler, iç mimari, çeşitli teknikerlikler, elektrik elektronik bölümleri, grafik, tasarım, görsel iletişim, medya, halkla ilişkiler, reklam, finans vb. daha pek çok bölümleri kapsıyor.” dedi. Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki, özellikle de sanayici ZÜCDER üyelerinin çoğunlukta olduğu illerde de uygulanması hedeflenen projeyle okul-iş dünyası iş birliği sağlanacak ve hem iş dünyası nitelikli eleman ve stajyer açığını giderecek hem de yeni mezun ve henüz okuyan gençler, direk şirketlerde istihdam edilme ve staj yapma olanağını yakalayacaklar.