Yumurta üreticisi Şenel Büyükkutlu: yüzde 25 fazlalık yumurta üretimina planlama şart

Kayseri’nin önemli yumurta üreticilerinden biri olan, Kayseri Ticaret Borsası Meclis yönetim kurulu üyesi  ve  Tarım Gıda Tavuk San. Tic. Lim. Şirketinin sahibi Rüştü Şenel Büyükkutlu, maliyetin altında yumurta sattıklarına dikkat çekerek, yüzde 25 fazlalık olan yumurta üretimde planlama yapılmasını önerdi. Büyükkutlu ‘şu anda yumurta fiyatlarımızın 1.20—1.30 kuruş civarı bir maliyetimiz var. Ama satışımız 1 ve 1’in altında seyrediyor. Hala maliyeti kurtarabilmiş değiliz’ diyerek dertlendi.

Yılın 12 ayının 2 ayı hariç 10 ayı maliyetlerin altında satış yaptıklarını belirten Rüştü Şenel Büyükkutlu, fırsatçılığın yumurta sektöründe olmayacağını iddia etti şunları söyledi.

Biz bayağı sektörde sıkıntılar geçirdik. Maliyet artışlarımız devam etti. Bunun en  büyük sebeplerinden biriside tabi yem maliyetlerimiz. Yem maliyetlerinde mısırımız 1350 lira tonu varken şimdi 4 bin -4 bin 500 liraya çıktı. Tabi soya dolar bazındaki maliyetler var, Ayçiçek küspesinin var, pramisverin var. Dolayısıyla bizim maliyetlerimiz yumurta bazında fevkalade arttı. İkinci faktörde ambalaj maliyetleri. Ambalaj maliyetlerinde de ambalaj üreticileri dolar endeksli olarak birden fiyatları yükseltince bizde etkilendik, bayağı etkilendik. Çünkü bir aldığımız malı bir daha alamaz olduk. Dolayısıyla bu ambalaja intikal etti. Tabi şu anda yumurta fiyatlarımızın 1.20—1.30 kuruş civarı bir maliyetimiz var. Ama satışımız 1 ve 1’in altında seyrediyor. Hala maliyeti kurtarabilmiş değiliz.

YILIN 12 AYININ 2 AYI HARİÇ 10 AYI MALİYETLERİN ALTINDA SATIŞ YAPIYORUZ

Sektör için tabi biz elimizi taşın altına koyduk. Tüketicilere mümkün olduğunca pahalı yedirmemeye çalışıyoruz ama elde olan bir şey yok. Mecburen bu piyasaya uymak durumunda kalıyoruz. Şimdi bizim maliyetlerimiz halen yüksek. Yani mısırda bir gevşeme var. Olacağını ümit ediyoruz. TMO mısır desteği verdi üreticilere. Bu bizi bayağı etkiledi. Olumlu yönde etkiledi. Tabi maliyetlerimizi biz, bu sektör çok bizim pahalılandırdığımız bir sektör değil. Maliyetlere göre biz fiyatlarımızı açıyoruz ama yılın 12 ayının 2 ayı hariç 10 ayı maliyetlerin altında satış yapıyoruz. Fırsatçılık bizim sektörde olmaz.

YUMURTA ÜRETİM PLANLAMASI İSTEDİ

Devletten bizim sektörde en çok istediğimiz planlama. Yumurta üretim planlamalı. Bu yapıldığı müddetçe tüketiciler mutlaka ucuz yumurta yer. Yoksa bu inişli çıkışla böyle devam eder. Artacağını çok sanmıyorum ama  zor oyunu bozuyor ne yapalım, yapacak başka bir şey yok. Gevşeyebilir bizim sektörde, yumurtada her zaman düşer, düşmediği zaman yoktur. Yükseldiğide çok nadirdir. Şu anda fiyatlar maliyet fiyatlarının altında.

YUMURTADA YÜZDE 25 FAZLALIK VAR

Beyaz eti bilmiyorum ama yumurtada şu anda bizim üretimimizin yüzde 25 civarında bir fazlalığımız var. Bu yüzde 25 fazlalığımızı ihracatla gidermeye çalışıyoruz. İhracat şu anda rantabl gidiyor. Evet gidiyor gidiyor ama zor şartlarda gidiyor. Önümüzü göremiyoruz. Önümüzü göremiyoruz çünkü önümüzde yarının ne olacağını bildiğimiz yok. Bugün mısır fiyatları biraz gevşedi onu söyledim inşallah bu maliyetlerde etkiler mutlaka, etkiliyorda. Geçen hafta ile bu hafta arasında fiyatlar gevşedi mesela yumurta fiyatları. Bayağı bir inişe geçti.