‘Gölge kabinesi’ toplanan YRP’den, süt ve süt ürünleri ile artan gıda fiyatlarına karşı teşhis ve tedavi öneriler

Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Sekreteri Feridun Öztaş, özellikle süt ve süt ürünleri başta olmak üzere artan gıda fiyatları sorunu ile ilgili teşhis ve tedavi önerilerini şu şekilde açıkladı.

Yıllardır çözülemeyen bir problem olan gıda fiyat artışları sürekli olarak karşımıza çıkmakta, vatandaşın canını yakarken birilerini ise ihya etmektedir. Aslında sorun çözülemeyen değil çözülmeyen problemdir. Üreticiden tüketiciye kadar herkesin birbirini suçladığı ama suçlunun bulunamadığı sektörde herkes birşeyler anlatsa da çeşitli yorumlarda bulunsada çözüm üreten malesef bulunamamıştır.

Kimseyi rakamlara boğmadan sorunu şu şekilde özetleyebiliriz.

İlk olarak gıda sektörü desekte her ürünü kendi içerisinde değerlendirmeli sorunu ve çözümü o ürüne özel geliştirmeliyiz. Süt ve süt ürünlerinin fiyat artış nedenleri ile marulun fiyat artış nedenleri aynı olmadığı gibi sorunun çözümüde aynı değildir.

Ocak ayı başından itibaren artışını hissettiğimiz süt ve süt ürünlerinin fiyat artış sebeplerine bakacak olursak karşımıza şunlar çıkıyor.

Öncelikle süt aldığımız hayvan ırkımız yanlış. 30 lt süt ü aynı besleme ile alacakken yanlış ırk seçimi nedeniyle 15 lt süt alıyoruz.

Bir işletmede daha az techizat ve bakım masrafları kullanarak 100 inek beslenmesi yerine 10 ayrı evde 10 inek beslenerek maliyet ve bakım masrafları artmaktadır. Kooparattif tarzında süt üretim çiflikleri kurularak yetiştiriciler birleştirilmelidir.

Doğru besleme ve bakım süt hayvanlarına yapılmamakta, yetiştiricilere eğitim verilmemektedir. Babadan kalma bilgi ile modern üretim yapılamaz. Tarım bakanlığı personeli daire lerinden çıkıp sahada çalışmalı , üretici bilgilendirilmelidir.

Krediler hayvancılık konusunda tecrübeli insanlara değil , zaten parası olan sektörü bilmeyen insanlara verilmektedir. Sektöre daha bilinçli ve bilgili insanlar kazandırılmalıdır.

Süt üretimini teşvik edici destekler artırılmalı, hem ineğe hem buzağsına hem de süte yeterince destek verilmelidir. Verilen destekler kağıt üzerinde bilgisayar başında değil sahada denetlenmelidir. Üretici kayıt altına alınmalı sürekli süt üretimi takip edilmelidir.

Üreticide lt  2.5 / 3 tl olan çiğ süt fiyatının markette lt 5/9 tl olması süt tüketimini azaltmaktadır. Süt ve süt ürünleri fiyatı makul fiyatta olmalı ki talep artsın arz oluşsun.

Yem maaliyetleri düşürülmeli yem firmaları incelenmelidir. Yemlerde kullanılan yem katkı maddlerinin üretimi artırılmalıdır. Dövizle artan yem fiyatları dövizlede düşmemektedir. Süt üzerine gelen destek teşvik hibelerle birlikte aynı zamanda da yem fiyatları artırılmaktadır. Ne zaman üretici para kazanacak olsa birileri hemen devreye girmekte ve üreticinin karını düşürmektedir.

Damızlık hayvan olmaz ise hayvan sayımız artmaz üreme olmaz. Sütü de etide tamamen ithal ederiz. Bakanlığın elindeki hayvan varlığı sayıları doğru değil şişirilmiş tespit edilmemiş sayılardır. Üreticinin 30/35 tl ye kestirdiği hayvan kargas fiyatı kasapta markette 50/100 tl civarındadır

 Bu ve benzeri problemler saymakla bitmiyor malesef. Sorunun özünde ise bu sorunlara çözüm üretecek liyakat sahibi yetkili olmayışı yatıyor. Genel Başkanımız Dr Fatih ERBAKAN ın dediği gibi tarım bir beka meselesidir. Siz tarım ve hayvancılıkta gerekli adımları atmazsanız bunun bedelini önce vatandaş öder , vatandaş ta iktidara ödetir.

Süt ve süt ürünlerinin , yumurta fiyatlarının , tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışın suçlusu üretici değil önce devlet sonra ise aracılardır. Gerekli denetimi yapmayan çözüm üretmeyen devlet ,aracıları zengin etmekte üreticiyi ve tüketiciyi ise ezmektedir. Ekran başında ahkam kesmek  yerine biran önce her ürüne özel çözümler üretilmelidir. Sektördeki soruna çözümü sektörün içindeki insanlar ile bulmalıyız. Temele inip aşama aşama sıkıntıları ortadan kaldırmalıyız. Büyük binalarda masa başında çözüm aramak yerine sahada araştırma yaparak icraate geçmeliyiz.

Yeniden Refah Partisi olarak komisyonlarımızda bütün sektörler hakkında çalışmalar yapıyor çözümler üretiyoruz. İktidara geldiğimiz de laf değil icraat üreteceğiz. Yerli üretim ve istihdam da rekorlar kıracağız. Yaptık yine yapacağız.

Yeniden Refah’ta ‘gölge kabine’ toplandı

Yeniden Refah Partisi’nde ‘gölge kabine’ olarak adlandırılan Milli Siyaset Kurulu, Genel Başkan Dr. Fatih Erbakan başkanlığında toplandı.

Alanında uzman akademisyen, siyasetçi ve bilim insanlarından oluşan Milli Siyaset Kurulu’nun toplantısı, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan başkanlığında Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi.

‘Gölge kabinemiz milletin sesi olma fonksiyonu görüyor ‘

Kurul koordinatörü Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Bayram Sakartepe, toplantının açılış konuşmasında, “Milli Siyaset Kurullarımızın bir başka ifade ile ‘gölge kabinemizin’  çalışmalarının neticelerini değerlendirdiğimiz,  yeni dönem çalışmalarımızı planlamak  ve  Türk siyasetinin önümüzdeki dönemdeki gelişmelerini istişare etmek üzere bir araya  geldiğimiz toplantımız hayırlara vesile olsun.  Bu kurullarımız ile, partimizin ideali olan milletin derdi ile dertlenen, milletin sesi olma fonksiyonumuzu fiilen icra edeceğiz.” dedi.

Kurul başkanlarının raporlarını sunması ve sunumlar ile devam eden program sonunda konuşma yapan Genel Başkan Erbakan,  Milli Siyaset Kurulu koordinatörü Av. Bayram Sakartepe olmak üzere kurul başkanlarına ve üyelerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

‘Üye sayımız kısa zamanda 250 bine yaklaştı’

Katılımcılara Yeniden Refah Partisi’nin kısa zamanda geldiği başarılı noktayı anlatan Erbakan, 81 ilde resmi olarak kuruluşunu tamamladığını,  900’e yakın ilçemiz resmi olarak kurulduğu ve  yaklaşık 500 ilçede ve  65 ilde kongreleri tamamlandığını söyledi.

40 binin üzerinde insanın katılımıyla Ankara Arena’da yaptıkları ilk büyük kongre ile Türk siyasi tarihine geçtiklerini anımsatan Erbakan, seçime girme yeterliliğini almakla birlikte üye sayısında yüz bini aştıklarını bunun henüz sisteme girmeyen formlarla birlikte 250 bine yakın üye sayısına ulaştıklarını belirtti.

‘Olası bir erken seçime hazırız’

Olası bir Erken seçim halinde hazır olmak bakımından sandık baş müşahitlerinin  belirlenmesi için ciddi bir çalışma yaptıklarını da ifade eden Erbakan, ilk etapta 200 bin seçim sandığından 70 bin sandığın en azından 1 tanesine dava eri sandık müşahidi atayacaklarını belirtti.

Ülke meselelerinin çözümünde Milli Siyaset Kurullarımıza  büyük görev düşüyor

Katılımcılara ülkemizin ekonomi, adalet, eğitim, işsizlik noktasında sıkıntılarını olduğunu örnekleriyle anlatan Erbakan, bu sorunların Milli Görüş iktidarında çözülebileceğini vurguladı.   Milli Görüş’ün temel prensipleri olan paylaşımda adalet , yönetimde adalet, ailenin korunması, kaliteli eğitim, şahsiyetli dış politika hedeflerine ulaşılması için ülke sorunlarının çözümünde  ve projelerin ortaya konulmasında Milli Siyaset Kurulu’na büyük iş düştüğünü söyleyen Erbakan, “Metodumuz; iddia değil ispattır. Bu kurulların hazırlayacağı raporlar ile ülkenin temel meselelerine çözüm önerileri sunmuş olacağız. Sadece teşhis yetmez tedavi de sunmamız açısından Milli Siyaset kurullarımıza çok hayati görev düşüyor. Kurul başkanlarımızın  iktidara gelmemiz halinde ilk 100 günde yapacağımız icraatlerin rapor halinde hazırlanması de önem arz etmektedir.  Tabii bu çalışmalarımızda en önemli kriterimiz; istikamete ve itikada da uygun olmak olacaktır.  Biz de bu çalışmalarımızı yakınen takip ediyor olacağız” şeklinde konuştu.