YKS sınavı öncesi adaylara tüyolar verildi

Yüksek Öğretim Kurumları sınavına (YKS) sayılı günler kala Özel Kayseri Kavram Temel Lisesi Psikolojik danışmanları Nazan Yıldız ve Müdür Yrd. Bülent Arı 38KentTv de katıldığı programda kaygıyı azaltmanın yolları ve yeni sınav sistemi (YKS) ile ilgili önemli bilgiler verdiler.

Kaygının sağlıklı bir duygu olduğunu belirten Nazan Yıldız “Öncelikle öğrenciye kaygının stres ya da tehlike durumlarında ortaya çıkan, metabolizmayı korumaya yönelik sağlıklı bir duygu olduğunu anlatmak lazım. Ancak seviyesi ve süresi çok önemli. Kaygının çok yüksek ya da çok düşük seviyelerde olması başarıyı olumsuz yönde etkileyebilir. Kaygının bu durum bittikten uzun süre sonra dahi devam etmesi kişinin hayatında sıkıntılara yol açabilir. Mühim olan kaygıyı orta seviyede tutmak ve yeterince yaşamak” dedi.

Nazan Yıldız “Kaygı zihnimizde, duygularımızda ve davranışlarımızda da bazı değişikliklere yol açar. Örneğin, yoğun kaygı altında kişinin motivasyonu ve dikkati olumsuz yönde etkilenir. Sınavla ilgili olarak, sınav yerini terk etmek, aynı soru üzerinde dakikalarca oyalanmak, sınavı bitirmeye yönelik isteksizlik, soruları okumada ve anlamada problemler yaşayabileceğimiz işlevsiz davranışlardan bazılarıdır” dedi. Kaygının önemli bir diğer nedeninin kişilerin stres kaynağıyla ilişkilendirdikleri, hızlıca ortaya çıkan, gerçekçi bir zemini olmayan olumsuz düşünceler olduğunu belirten Yıldız , “ ‘Sınavı geçemezsem dünyanın sonu olur, hayatım kararır, arkadaşlarıma, aileme rezil olurum’, ‘Sınavı geçememek hayatta başarısız biri olduğumu gösterir’ gibi düşünceler kimi zaman aile ve okul tarafından da pekiştirilen olumsuz düşüncelerdir.

Beklentiyi sahip olunan bilgi, beceri ve kaynaklar doğrultusunda gerçekçi bir seviyeye çekmek; sınav sırasında aklımıza gelebilecek olumsuz düşünceleri sınav öncesinde keşfedip çürütmek gerekli. ‘Sınavda başarısız olmak dünyanın sonu değil, bir daha hazırlanırım, başka bir okul seçebilirim, başarıya giden birden fazla yol vardır, tek başına bu deneyim benim başarısız biri olduğumu göstermez’ gibi alternatif düşünceler geliştirilmeli” ifadelerini kullandı. Sınav sırasında kaygının üst sıralara tırmandığı zamanlarda, bazı tekniklerle kaygıyı azaltmanın mümkün olduğunu, bunların sınav öncesinde de kullanılabileceğini söyleyen Nazan Yıldız, bu taktikleri şöyle sıralıyor:

“Öğrenciler nefes düzenleme tekniklerini deneyebilirler. Burundan derin bir nefes alıp nefesinizi birkaç saniye tuttuktan sonra yavaşça bırakmak gibi. Bunun dışında öğrenci kendini en çok rahatlatan, mutlu eden pozitif bir sahneyi düşünüp kafasında bu sahneyi detaylarıyla canlandırarak kaygının seviyesini düşürebilir.

38Kent tv de yapılan programda katılımcılardan Özel Kayseri Kavram Temel Lisesi Müdür Yrd. Bülent Arı yeni sınav sistemi olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili bilgiler verdi. Yeni sınav sistemi ile ilgili yaptığı açıklamasında; oturum sayıları, değişen puan türleri, baraj puanları, özel yetenekle alan fakülteler, mesleklerin yüzdelik dilimleri ve eski sınav sistemi ile yeni sınav sistemi arasındaki farklar hakkında aileleri ve gençleri bilgilendirdi. “Adayların cumartesi sabahı girecekleri sınava YÖK tarafından TYT (Temel Yeterlilik Testi) adı verilmiştir.

Adaylar bu oturumda 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri, 20 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 120 soru çözecektir. TYT’de muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel-sayısal becerilerin ölçülmesi; okuma, anlama, kavrama ve dil hâkimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmıştır. Tüm adaylar bu sınava girmek zorundadır.

Adayların TYT’den önlisans tercihi yapabilmesi için 150, lisans tercihi yapabilmesi için ise 180 baraj puanını geçmeleri gerekmektedir. Ön lisans tercihi yapmak isteyen adaylar TYT’den aldıkları bu puanları kullanacaklardır. Ayrıca adayların lisans tercihlerinde de TYT’den aldıkları puanları %40 etkili olacaktır. TYT’den 150 puan ve üzeri alan adaylar Özel Yetenek Sınavlarına girme hakkı kazanmış kabul edilecektir. TYT puanı ile adaylar farklı türlerdeki Meslek Yüksek Okullarını tercih edebilecektir. Temel Yeterlilik Testi’nden 200 puan ve üzerinde alan öğrenciler, istedikleri takdirde bir sonraki yıl da aynı puanı kullanabileceklerdir. Yeni sınav sisteminde pazar günü sabah yapılacak olan ikinci oturum MEB Lise Müfredatı esas alınarak hazırlanan sorulardan oluşmaktadır. Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler1 testi (40 soru), Sosyal Bilimler2 testi (40 soru), Matematik testi (40 soru), Fen Bilimleri testi (40 soru) bulunmaktadır.

Adaylar tercih edecekleri alanlara göre bu testleri cevaplayacaktır. Sözel puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler1 ve Sosyal Bilimler2, Sayısal puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar Matematik ve Fen Bilimleri, Eşit Ağırlık puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar ise Türk Dili ve Edebiyatı –Sosyal Bilimler1 ve Matematik testlerini cevaplamak zorundadır.

Önceki yıllarda uygulanan belirli programlar için (hukuk, tıp, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik) baraj puan uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) hesaplanmasında da değişikliğe gidilmemiştir. Yeni sınav sisteminde 18 olan puan türü 5’e (TYT, sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil); 6 olan oturum sayısı ise 3’e indirilmiştir.23-24 Haziran 2018 tarihinde ilk defa yapılacak bu yeni sınav sisteminde tüm adaylara başarılar dileriz.” Dedi.