Yerel Tohum Takas Şenliği, işyerlerinde denetim, çilek üretimi ve fidesi

Denetimler Hafta Sonunda Aralıksız devam ediyor

Tarım ve Orman il Müdürü Mustafa Şahin’in de katılımıyla Melikgazi İlçe Müdürlüğü denetim ekiplerince ilçede faaliyet gösteren unlu mamul işletmeleri, ekmek ve pide fırınlarına;  Covid-19 (korona virüs) salgını ile mücadele kapsamında  temizlik, maske ve sosyal mesafe tedbirlerine uyulması konusunda  denetimler yapıldı.  İşletmelerin fiziki şartları, üretim alanlarının genel hijyen koşulları da denetlendi. Yapılan denetimlerde alınan tedbirlere uymayan işletmelere idari para cezası uygulandı.

Doğal Ürünler Bahçesi’nde gerçekleştirilen “Yerel Tohum Takas Şenliği”

Doğal Ürünler Bahçesi’nde gerçekleştirilen “Yerel Tohum Takas Şenliği” ne Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İl Müdürü Mustafa Şahin, Kayseri Tohum Gönüllüleri ve birçok üretici katıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve ilçe belediyelerinin çalışmalarıyla tarıma yakın belediyeciliğin, model belediyeciliğin Kayseri’de en üst seviyede olduğunu dile getiren İl Müdürü Mustafa Şahin, etkinlikte yaptığı açıklamada, Başkan Büyükkılıç’a verdiği desteklerden ötürü teşekkürlerini dile getirerek şunları söyledi:
“Hayatın başlangıcı tohumdur ve tohumsuz bir başlangıç mümkün değildir. Bırakın toprağı ve bitkiyi, bu bizim, hepimiz için dahi geçerli olan bir olgudur. Burada yerelde bizim tüm kurumlarımızla çok ciddi gayretlerimiz söz konusu olup,  Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın da bu konuda ciddi destekleri söz konusudur. Şu anda Ankara’da ülkemiz genelinde 127 bin tohumu stoklayabilecek özel bir tohum gen bankası kuruldu. Bu gen bankasıyla şehirlerimizdeki, ilçelerimizdeki, köylerimizdeki yerli ve milli tohumlar, bu gen bankası sayesinde torunlarımıza ve onların da torunlarına aktarılacak bir sistemle korunacaktır.
Pandemi hepimize şunu öğretti ki; Türkiye’de ve dünyada tarım ve hayvancılık, şartlar ne olursa olsun, zengin de olsanız fakir de olsanız vazgeçilmez tek sektördür. Yerine ikamesi söz konusu dahi olmayan tek sektördür. Hiç bir şeyi koyamazsınız tarım ve hayvancılığın yerine. Bugün burada üreticilerimiz adına çok mutluyum. Kurumum ve şehrimiz adına çok mutluyum.Huzurlarınızda hem Büyükşehir Belediye Başkanımıza, hem de ilçe belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği  “Yerel Tohum Takas Şenliği” etkinliğine katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da yerli ve milli üretimin ne kadar önemli olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür çalışmalarla yerli ve milli tohumlarımızı, ata tohumlarımızı bölgemize kazandırırız ve zenginleştiririz”dedi.
Kayseri’de Çilek Üretimi artıyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin’in çiftçi ve işletme ziyaretleri tüm hızıyla devam ediyor. İl Müdürü Mustafa Şahin, Develi ilçesi Soysallı Mahallesi’nde bulunan çilek üretim sahalarını ziyaret etti.

Çilek üretim alanlarını yerinde gören Şahin, işletme ve çiftçi ziyaretlerinin önemini vurgulayarak; “Bu ziyaretlerle amacımız, tarımsal işletmelerimize ve çiftçimize daha yakın olmak, üretimin her aşamasında onlara destek sunmak, onların talep ve isteklerini yerinde dinlemek ve projelerimizi çiftçilerimizin ve ilimizin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmektedir. Bu anlamda ziyaretlerimiz ve karşılıklı diyaloglarla çok yol kat ettik. Bugün de bu anlayışın bir sonucu olarak ilimiz çiftçisine önemli bir alternatif gelir imkânı sunan “serada topraksız çilek yetiştiriciliği” konusunda gelinen noktayı yerinde inceledik. Burada 23 dekar büyüklüğündeki bir serada topraksız dikey üretim yapılmakta olup, üretilen çilekler piyasanın talepleri  doğrultusunda pazarlanmaktadır. Değerli arkadaşlar! Ülkemizin şu an toplam çilek üretim miktarı yaklaşık 682 bin tondur, biz Kayseri olarak çilek fide üretimindeki liderliğimizi çilek meyvesinde de üst noktalara taşımak için çalışmalarımıza hız verdik, çünkü ilimizin ülkemiz çilek üretimindeki payını artırmak istiyoruz. Ayrıca çiftçimiz ürün çeşitliliği ve alternatif gelir imkânları ile emeğinin tam karşılığını alacak, bundan hiç şüpheniz olmasın.” dedi.

Türkiye’nin Çilek Fidesi Kayseri’den

İl Müdürü Mustafa Şahin Develi ilçesi Soysallı Mahallesi’nde bulunan çilek fidesi üretim firmasına ait fide üretim parsellerini gezdi.

Çilek fidesi denildiğinde akla Kayseri’nin geldiğini kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, burada yaptığı açıklamada; “İlimizdeki çilek fidesi üretim değerlerinin son yıllarda artarak devam ettiği görülmektedir. Ülkemizin tamamında üretilen çilek fidesinin 2014 yılında % 25’i Kayseri’de üretilirken bu oran giderek artmış olup, 2016 yılında % 47, 2018 yılında % 56 ve 2019 yılında % 50 oranına ulaşmıştır. Yani Türkiye’de üretilen iki çilek fidesinden biri Kayseri’de üretilmektedir.  Bunun nedenlerine baktığımızda, ülkemizde patates siğili ve nematod görülen alanların artması sonucu Nevşehir ilinde üretim yapan bazı firmaların patojenlerce temiz üretim alanları bulmak amacıyla çilek fidesi üretimlerini ilimize kaydırmış olmaları önemli bir etkendir.  Bu yüzden çilek fidesi üretimi ve pazarlaması yapan 3 büyük üretici firma çilek fidesi üretiminde ilimizi tercih etmektedirler. Ayrıca ilimiz Develi ilçesinde bulunan tüflü topraklar fideler için doğal köklendirme ortamı sunmakta, bu topraklarda yeni oluşan fidelerin kökleri iyi gelişmekte, bol saçak kök yapmaktadır. Toprağın hafif yapısından dolayı her zaman tarlaya girilebilmekte yağmurlardan sonra ve sulamadan sonra tarlada çalışmak mümkün olmakta, sökümde çamur oluşmadığı için söküm makinasının çalışmasında her hangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.” Dedi.

Develi ilçesinde 2019 yılında yapılan fide-fidan sertifikasyonu çalışmaları kapsamında 31 milyon 543 bin çilek fidesi sertifikalandırılmış olup, ülke genelinde sertifikalandırılan fidelerin yaklaşık %50’sini üreten Kayseri, bunların çoğunluğunu ülkemizin birçok bölgesine satarken bir kısmını da Irak, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC gibi ülkelere ihraç ediyor.