Yeni galaksi haritası

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yeni, oldukça detaylı ve yüksek çözünürlüklü, 1,7 milyar yıldızın parlaklık ve konumunu gösteren bir Samanyolu Galaksi Haritası yayınladı.

Şimdiye kadar yayınlananlar arasında en kapsamlı olanı bu harita, yıldızların mesafeleri, hareketleri ve renkleri hakkında birçok detay içeriyor. Haritanın yayınlanmasıyla astronomlar bu bilgileri galaksimiz ve milyarlarca yıl önce nasıl oluştuğu hakkında daha fazlasını öğrenmek için kullanmayı ümit ediyor.

Harita, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Gaia Uzay Aracı tarafından toplanan veriler sayesinde bir araya getirildi. 2013 yılında uzaya fırlatılan bu araç, dünyadan 1,6 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu mesafe İstanbul – Londra arasındaki mesafenin 650 katına denk geliyor.

2  teleskobu ile sürekli olarak gökyüzünü tarayan bu araç, galaksideki yıldızları eksiksiz olarak görebilmek için her 6 saatte bir dönüyor. Bu sayede gökyüzünün haritasını büyük bir daire şeklinde çıkarıyor.

Gaia görev ekibi, uzay aracının konumunu da her 2 ayda bir değiştirerek aracın tüm gökyüzünü tarayabilmesini sağlıyor. Bu sayede ESA uzaydaki aynı yıldızlara ait ölçüleri tekrar tekrar yapmış oluyor.

Gaia tarafından oluşturulan Galaksi Haritası, yıldızların dünyamıza göre hangi hızda hareket ettiğini (radyal hız) gösteriyor. Astronomlar bu ölçümü 7 milyon yıldız için yapabiliyor.

Gaia ekibinden Anthony Brown, “1,7 milyar yıldız için 7 milyon küçük bir sayı olabilir. Ancak bu şimdiye kadar kaydedilmiş en büyük radyal hız çalışması” diyor.

Gaia’nın 360 derecelik manzarasını bu videodan izleyebilirsiniz. Bu 360 derecelik görüntüyü bir VR gözlük yardımıyla da gerçekçi bir şekilde izleyebilir, VR gözlüğünüz yoksa mouse veya telefon ekranınızı kullanarak farklı açılardan bakabilirsiniz.(Haber-foto: ESA / CC BY-SA 3.0 IGOESA/Gıda Hattı)