Yaşlılık, müzeler ve diziler.. (Köşe yazısı 04.10.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Çoğu zaman Dünyada ve Türkiye’de nüfusun hızla yaşlandığı, gelecekle ilgili hem nesil hemde verimli arazi, çevre sorunları üzerine endişeler dile getiriliyor. Bu arada tarihi eser hırsızlığı, definecilik ve üretimden uzaklaşıp dizilere merak saranlarda dikkat çekiyor. İşte bugün bu konudaki üç araştırma ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Dünya nüfusunun sadece yüzde 9’unu 65 yaş ve üstü insanların oluşturduğu gözlenirken, bu rakamın 2050 yılına kadar yüzde 22’ye çıkacağı öngörüldü.

Ajans Press, PRNet’in  bu üç araştırmasına bir göz atalım. Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, Dünya nüfusunun sadece yüzde 9’unu 65 yaş ve üstü insanların oluşturduğu belirlendi. Bu rakamın 2050 yılına kadar yüzde 22’ye çıkacağı öngörüldü. Diğer yaş gruplarına bakıldığında da dünya nüfusunun yüzde 26’sını 10 ile 24 yaş gurubunun oluşturduğu saptanırken, yüzde 65’ini 15 ile 64 yaş arasının oluşturduğu kaydedildi.

Medya incelemesinde, nüfus ve demografik yapıyla alakalı yazılı basına 61 bin 889 haberin yansıdığı tespit edildi. Raporda, hangi kıtada ne kadar insanın yaşadığına da yer verilirken, dünya nüfusunun yüzde 59,6’sına denk gelen 4,54 milyar insanın Asya’da yaşadığı tespit edildi. Yüzde 16,9’una denk gelen 1,3 milyar nüfus ise Afrika’da yaşarken, yüzde 9,7’sine denk gelen 742 milyonun Avrupa’da, yüzde 8,5’ine denk gelen 652 milyonun Latin Amerika ve Karayipler’de kalan yüzde 5,3’lük dilimine denk gelen 404 milyonun da Kuzey Amerika ve Okyanusya’da yaşadığı görüldü. Dünya nüfusuna cinsiyet bazında bakıldığında ise erkek nüfusunun kadın nüfusundan fazla olması dikkat çekti. Böylelikle her 100 kadına karşılık 102 erkek yaşadığı saptandı. Dünyada ortalama yaşam süresine de değinilirken, bu sayının erkeklerde 70 kadınlarda ise 74 yıl olduğu görüldü.

Geçen yıl Türkiye genelindeki müze sayısı 2016 yılına oranla yüzde 5 artarak, 438’e ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarına göre, bu müzelerin 199 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 239 tanesi ise özel müze kategorisinde yer aldığı saptandı. Bununla birlikte, Bakanlığa bağlı müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı yüzde 18,9 artarken, yine Bakanlığa bağlı olup ücretli olan müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısının da yüzde 28,3 arttığı kaydedildi.

Gerçekleştirilen incelemede,  müze ve ören yerleriyle ilgili 34 bin 110 haber yansıması tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıkları incelendiğinde, özellikle son zamanlarda müze ve ören yerlerine yapılan zamların medyada geniş yansıma bulduğu görüldü. Raporda, özel müze ziyaretçi sayısında da artış yaşandığı görülürken, bu artışın yüzde 26,3 olduğu tespit edildi. Özel müzelerdeki mevcut eser sayısı da 2016 yılına oranla yüzde 3,4 artış gösterirken, rakamsal olarak 386 bin 842’ye ulaştığı belirlendi. Bununla birlikte müzelerin sorumluluğunda yer alan taşınmaz kültür varlıklarının sayısının da geçen yıl yüzde 2,7 artarak 106 bin 356 olduğu görüldü. Müzelerin sorumluluğu altında yer alan taşınmaz kültür varlıklarının en çok olduğu il 31 bin 191 adet ile İstanbul oldu. İstanbul’u bu bağlamda takip eden iller ise İzmir, Muğla ve Bursa olarak kaydedildi. Elde edilen veriler neticesinde tabiat park alanlarının ve tabiat anıtı alanlarının da artış gösterdiği tespit edildi.

Son araştırmada ise, televizyon ekranlarının en çok konuşulan dizileri belli olurken, dizilerin yeni sezon startları ise TV sayfalarının en çok konuştuğu başlıklar arasında yer aldı.

Medya incelemesine göre, dizilerin yeni sezona girişleri ve start bekleyen projeler izleyiciyle beraber medyanın gündeminde yer almayı başardı.

Eylül ayının televizyon raporu incelendiğinde, en çok konuşulan yapımın geçtiğimiz iki ayda da liderlik koltuğuna oturan Erkenci Kuş olduğu belirlendi. Star TV’nin sevilen dizisi hakkında yazılı basına 186 haber yansıdığı görüldü. Beşinci sezonu merakla beklenen Diriliş Ertuğrul dizisi, 165 haberle listenin ikinci sırasına yerleşirken, geçtiğimiz son iki ayda olduğu gibi ilk iki sıra yine değişmedi. Kanal D’nin sevilen dizisi Çocuklar Duymasın sezona hızlı bir giriş yaparken, hakkında çıkan 162 haberle en çok konuşulan üçüncü yapım olmayı başardı. Kanal D’de izleyici karşısına çıkan Koca Koca Yalanlar, 154 yazılı basın haberiyle en çok konuşulan diziler arasında dördüncü sırada yer edindi. Show Tv’nin geniş bir izleyici kitlesine ulaşan dizisi Çukur, yeni sezona hızlı giren yapımlar arasında yer aldı. Çukur, hakkında çıkan 138 haberle en çok konuşulan beşinci yapım olmayı başardı.

1- 30 Eylül tarihleri arasında yapılan yazılı basın incelemesinde, ilk beşi takip eden diğer yapımlar; 136 yazılı basın haberiyle Ufak Tefek Cinayetler, 132 haberle Bir Zamanlar Çukurova, 121 haberle Yasak Elma, 114 habere konu olan Arka Sokaklar ve 4N1K, 111 haberle de İstanbullu Gelin oldu.