Yaşamsal veriler… (Köşe yazısı 31.08.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün sizlere Türkiye ve Dünya ile ilgili bazı yaşamsal verileri paylaşmak istiyorum.

137 ülke baz alınarak hazırlanan “Eğitim Kalitesi 2018” raporunda Türkiye 99. Sırada, İsviçre liste başı.

Dört ayrı araştırma ve medya incelemelerini Ajans Press, PRNet,  ITS Medya gerçekleştirdi. İlk araştırmaya göre; Dünya Ekonomik Forumu (WEF) “Eğitim Kalitesi 2018” raporundan ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye eğitim sistemi kalitesinde 2017 yılına kıyasla 2 basamak yükseldi ama yine de listenin son sıralarında yer alması dikkat çekti.

Yapılan incelemede, eğitim başlığı altında bir milyona yakın haber çıkışı saptandı. En çok sistem tartışmaları görüldü. Raporun ilk sırasına yerleşen ülke ise İsviçre olurken, listenin öğrencilerin doğru mesleğe yönlendirilmesi, akademideki altyapı çalışmaları, eğitime harcanan paranın genel bütçeye oranı gibi ölçütler baz alındı. Singapur, toplam bütçe harcamasının yüzde 30’una yakınını sadece eğitim için oluşturdu. Finlandiya ve Hollanda sonra geldi. Buna karşın eğitim kalitesiyle listenin son sırasına yerleşen ülke ise Yemen. Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan gibi ülkelerinde Türkiye’nin önünde yer aldı. Raporda, ülkelerdeki öğrencilerin ilköğretime kayıt yaptırma oranlarına da yer verildi. Burada 134 ülke içinde Çin, Singapur ve Japonya listenin en başına yerleşirken, ilköğretim çağına gelen çocukların tamamının bir eğitim kurumuna kayıt yaptırdığı belirlendi. Türkiye bu listede 82. Sırada ve öğrencilerin yüzde 94,1’i ilköğretime kayıt yaptırdı.

İkinci araştırmada ise, Dünyadaki göçmenlerin sayısı 66,2 milyon ve en çok Suudi Arabistan’da yaşıyor.

Finaccord verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Arabistan’ı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türklerin büyük çoğunluğunun tercihi olan Almanya izledi. Şu an 66,2 milyon olan dünyadaki göçmen sayısının,  2021 yılında 87,5 milyona ulaşacağı öngörüldü.

Bu yıl içerisinde göçmenleri konu alan 22 bin 195 haber çıkışı görüldü. Geçen yıl bu rakam 31 bin 177. Tüm dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alan göçmenlerin, haber çıkışlarına bakıldığında önümüzdeki yıllarda daha da çok konuşulacağı öngörülüyor. Dünya üzerinde çalışan göçmen sayısı ise 50 milyon üzerinde. Önümüzdeki 5 yılda bu rakam 60 milyona yükselecek.Göçmen olarak doğarak başka bir ülkede bulunanların da yüzde 70’inden fazlasını göçmen çalışanlar oluşturdu. Toplam göçmen nüfusu içindeki öğrencilerin oranı ise yüzde 8,5 olarak görüldü. InterNations’un yaptığı başka bir araştırmaya bakıldığında, göçmenlerle ilgili ilginç bilgilere ulaşıldı. Verilerde 2017 yılı itibarıyla göçmen çalışanların yaşamak veya çalışmak için en iyi gördüğü ülkenin Bahreyn olduğu kaydedildi. Böylelikle Bahreyn’in, komşuları Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar’ın önünde yer aldığı saptandı.

Günlük olarak yemek yemeye ne kadar süre ayırdığımıza dair araştırmada, Türkiye’nin günlük yemeğe ayırdığı süre ortalama 1 saat 58 dakika. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden ve medya yansımalarına göre, bu süre diğer ülkelere kıyasla ortalama bir değerde.

Yeme içme başlığı altında yazılı basında 115 bin 616 haber çıkışı görüldü. Avrupa ülkelerinin yer aldığı listenin başına günde yemeğe ortalama 2 saat 13 dakika ayıran Yunanistan yerleşti. Bunu Fransa ortalama 2 saat 12 dakika, İpanya1 saat 59 dakika ile izlerken 1 dakika farkla Türkiye’nin önünde yer aldı. İtalya ve Hollanda ise 1 saat 57 dakika ile Türkiye’nin bir basamak gerisinde. Buna karşın listenin son sırasında yer alan Avrupa ülkesi 1 saat 21 dakika ile Estonya, 1 saat 23 dakika ile Finlandiya takip ederken, 1 saat 24 dakika ile de Avusturya ve Norveç izledi.

Son araştırmada ise, Dünya üzerinde yer alan farklı şehirlerde en iyi sanat, müzik ve yemek lokasyonları belirlendi. Türkiye’den İstanbul bu listeye girdi.

Business Insider verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, İstanbul’da 71 adet tiyatro bulunduğu saptanırken, 72 adet müze bulunduğu kaydedildi. Sanat galerisi kategorisinde ise 211 galeriye ev sahipliği yapan İstanbul’un 8 konser salonu 1’de dünya miras alanı barındırdığı saptandı. Buna karşın, rapora göre Michelin yıldızlı restoran kategorisinde hiçbir restoranın yer almadığı belirtildi.

Yaşam standartlarıyla ilgili bu sene içerisinde 2 bin 671 haber yansıdı. Madrid’den Singapur’a, Miami’den Tokyo’ya kadar dünyanın birçok yerinden farklı şehirler raporda yer alırken, New York’un belirtilen kategorilerdeki yeri dikkat çekti. Böylelikle, sadece tiyatro sayısı 533 olan New York’un, 123 müze, 142 sanat galerisi, 16 konser alanı, 77 Michelin yıldızlı restoranı, 1 de dünya miras alanı bulundurduğu kaydedildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da ise 878 tiyatro olduğu saptanırken, 186 müze olduğu tespit edildi. Londra’da bulunan sanat galerisi sayısı da İstanbul’dan az olurken, 125 galeriye ev sahipliği yaptığı görüldü. Londra’da bulunan dünya mirası alanı ise 4 olurken, konser salonları 17, Michelin yıldızlı restoran sayısı da 67 olarak kayıtlara geçti. Uzak Doğu ülkelerine bakıldığında,  Tokyo’nun 280 müze,217 Michelin yıldızlı restoran, 95 tiyatro, 72 sanat galerisi, 2 dünya mirası alanı 14’te konser salonunun yer aldığı görüldü.