Yalıçapkını tedavi edildi, yaban keçisi ve yavruları görüntülendi

YALIÇAPKINININ TEDAVİSİ BAŞLADI

 Duyarlı bir vatandaş tarafından Kayseri Melikgazi İlçesi Altınoluk mevkiinde uçma güçlüğü çeken bir adet yalıçapkını kuşu tedavi ettirilmek üzere Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmiştir.

Kanadından yaralı olduğu anlaşılan yalıçapkını tedavi ettirilmek üzere hızlıca Büyükşehir Belediyesine bağlı Harikalar Diyarı’nda bulunan veteriner hekime gerekli tedavi ve bakımlarını yaptırmak üzere teslim edilmiştir.

Yalıçapkının gerekli bakım ve tedavisinin ardından yine ekiplerimizce teslim alınarak doğal yaşam ortamına bırakılacaktır.

Tüm dünyada yayılış gösteren yalıçapkınları göçmen bir kuş türü değildir ve en çok tatlı su kenarlarında, lagünlerde ve deniz kıyılarında rastlanır. Havada asılı kalma özelliği sayesinde avını su üzerinde takip ederek suya dik dalış yapar ve su içerisinde avını ortalama 1.3 saniye gibi çok kısa bir sürede yakalar. Menüsünde genellikle balıklar ve omurgasız canlılar bulunur. Minik balıkları kılçıklarının takılmaması için baş taraflarından yutmaya başlayan yalıçapkınları balığı yavrularına verecekse kuyruk tarafından tutarak yavrularına ikram eder.

Bir rivayete göre yalıda oturan kadınlar kuşun havada asılı kaldığını görünce “bu çapkın bizi gözetliyor” şeklinde ifadeler kullanmış ve zaman içerisinde kuşun ismi de yalıçapkını olarak anılmaya başlamıştır.

YABAN KEÇİSİ ve YAVRULARI GÖRÜNTÜLENDİ

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlümüze bağlı Yahyalı İlçesinde yer alan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda anne yaban keçisi ve yavruları kameralarımıza takıldı. Birbirinden şirin 3 adet yavru yaban keçisinin annelerinin peşlerinden zıplayarak koşmaları ekibimizin objektiflerinden kaçamadı.

 7567,5 Hektarlık alanda 2003 yılında yapılan sayımlarda sayıları sadece 24 olan yaban keçileri; kaçak avcılık faaliyetlerinin engellenmesi, Yönetim ve Gelişim planlarının yapılması, alanda ki denetimlerin ciddi oranda artması ve nihayetinde 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmesi gibi etkenler sayesinde; son yapılan 2019 yılı sayımlarında yaban keçisi nüfusu 1228 olarak belirlenmiştir.

Yaban keçilerinin sayılarındaki artış her geçen yıl büyüyerek devam etmekte olup alandaki kontrol ve denetimler aralıksız olarak devam etmektedir.