VERİMDER ANADOLU BULUŞMALARI KAPSAMINDA 25. TOPLANTISINI KAYSERİ’DE GERÇEKLEŞTİRDİ

YAPILARDA ENERJİ TASARRUFU İÇİN “ISI YALITIMI”

VERİMLİ ISI YALITIMI İÇİN DE DOĞRU MALZEME KULLANIMI ŞART!

 ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK TEK ÇARE!

 Enerji verimliliği tüm dünyada en önemli konu haline gelirken, enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği 2017 yılından itibaren başladığı Anadolu Buluşmaları toplantısının 25.’sini Kayseri’de gerçekleştirdi.

 Dalmaçyalı sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddeleri enerji verimliliği ve ısı yalıtımı olurken, ısı yalıtımı yaptıracaklara yalıtım kalınlıkları ve doğru malzemeler hakkında bilgiler aktarıldı.

Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER’in Kayseri’de gerçekleştirilen toplantıya Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat – enerji sektörleri ve kanaat önderleri katılım sağladı.

Toplantının başkanlığını yürüten ve yalıtım konusunda hayati başlıkları katılımcılara aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80’i verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılan bina sahiplerini, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

 YALITIM KONUSUNDA ÇALIŞTIK

 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında: “Biz bu yalıtım konusunda o kadar dil döktük o kadar konuyu gündeme taşıdık ama herkes ‘komşu bir yaptırsın komşuda bir görelim’ dedi. Bırakın bunu doğalgaz ilk geldiğinde Kayserimizin meşhur Sivas Caddesi’nde ekonomik olarak, imkanları üst düzeyde olduğuna inandığımız dostlarımızı doğalgaza zor ikna ettik. ‘Önce şu komşular bir yaptırsın bir görelim’ dediler. Şu anda Kayserimizde çok şükür bu manada hiçbir sıkıntı oluşmadı. Yalıtımda da aynı süreci yaşadık. Belediyeler olarak, ana caddelerdeki binalarımızın hem görüntü kirliliği hem de ısı yalıtımı konusunda büyük bir kayıp oluşturduğuna inandığımız için cadde cadde, sokak sokak neredeyse bu süreci biz uyguladık” dedi.

BÜYÜKKILIÇ: “YENİLENEBİLİR ENERJİYİ ÖNEMSİYORUZ”

Büyükkılıç, “İnsanlık için gerekli olan bir alanda, özelde de Kayseri’ye çok yarayacağına inandığım böyle bir konuda yapılan çalışmadan dolayı heyetin her birine ayrı ayrı hem hoş geldiniz diyor hem de teşekkür ediyorum. İlgili olanların katılmış olması bizi ümitlendiriyor. Sorumluluk makamında olan kesimler ve özelde de basınımızın bu konuda çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, Kayseri’de yerel yönetimlerin enerji tasarrufu noktasında yaptığı çalışmalardan bahsederek, “Gerek ilçe belediyelerimiz gerek Büyükşehir Belediyemiz ana caddelerdeki binalarımızın görüntü kirliliğini önleyecek yaklaşımlar sergiledik. Şuanda da Cumhuriyet Mahallemizde benzeri çalışmayı sürdürüyoruz” dedi.

Kayseri’nin ısı yalıtımı dönüşümü konusunda iyi bir noktada olduğunu belirten Büyükkılıç, “Yalıtım konusunda gerçekten Kayserili bu işi çok sevdi. Çünkü inandı. Soğuktan koruduğunu, sıcaktan da etkilemediğini gözlemleyince, önceden yapılmış olan binaların yeniden izolasyonunu, yeni yapılan binalarında yönetmeliğe uyması yönündeki takibimizi sürdürüyoruz. İyi bir noktadayız. Vatandaşlarımızın da bunun yararını görmesinden kaynaklı olarak sahiplenme duygusunu gözlemliyoruz. Toplum olarak bu konuya inanacağız, toplum olarak sahipleneceğiz. Büyük bir kazanım elde etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Enerji konusunun yerel yönetimler olarak sahiplenilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Yerel yönetimler olarak bu konuyu bizim yüzde yüz sahiplenmemiz gerekir. Ülkemizdeki enerji tüketimin ve maliyetinin ne olduğunun hepimiz farkındayız. Hepimizin dikkat etmesi gereken boyutlarının olduğunu, zaten bu süreci paylaşmak adına da burada çalışma yapıldığını gözlemliyoruz. Verilere göre ülkemizin yıllık enerji tüketimi yaklaşık 253 milyar kilovat saat. Yüzde 24.24 kadarı meskenlerde, yüzde 44,9’u sanayide, yüzde 24.25’i ticarethanelerde, yüzde 7.34 kadarı da diğer abone gruplarında harcanıyor. Yerli kaynaklardan üretim oranımız ise yüzde 50, yani yarı yarıya” diye konuştu.

Yenilenebilir enerjiyi önemsediklerini vurgulayan Büyükkılıç, “Bu konuda örnek çalışmaları başta yerel yönetimler olarak biz yapıyoruz, hükümetimizin de politikası o doğrultuda. Belki bunun büyük de bir maliyeti olduğunun hepimiz farkındayız. Ama elden gelen öğün olmaz, o da zamanında bulunmaz” dedi.

Başkan Büyükkılıç, tasarruf konusunda mutlaka çalışma yapmayı çok önemsediklerini dile getirerek, bu şekilde yapılan aydınlatıcı, insanları eğitici çalışmalar için de teşekkür etti ve “Yerel yönetim olarak üzerimize ne düşüyorsa ‘bu konuda biz varız’ diyoruz, sizlere dua ediyoruz” şeklinde konuştu.

 SEFERBERLİK BAŞLATMAMIZ GEREKİYOR

 Sanayi Bakanlığının kendi verilerine göre, binalarda tüketilen enerji sanayiden daha fazla olduğunu belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin: “Yani sanayinin tükettiği enerjiden daha fazla binalarda enerji tüketiliyor. Maalesef Türkiye’de binalarımızın yüzde 80’i enerji verimliliğine uygun değil. Yani bizim bir seferberlik başlatmamız gerekiyor. Biz böyle bir yola çıktık. Veriler gösteriyor ki; AB’de de enerji tüketimi ile ilgili ciddi bir seferberlik baş göstermiş durumda. Kış gelecek Avrupalılar perişan olacaklar şeklinde yorumlar var. Ben daha yeni geldim şu anda öyle bir durum yok. Yani 1 buçuk 2 yıllık doğalgaz ihtiyaçlarını depolamışlar. Ancak tabi ki endişeliler. Sadece, ‘biz bu filmi daha önceden gördük’ diyorlar” dedi.

 ENERJİ VERİMLİLİĞİ TABANDAN TAVANA YAYILMALI!

Ülkemizde fiyatların 2 kat artması ile birlikte enerji faturasının 110 milyar dolara doğru ilerlediğini belirten Alkin şu açıklamalarda bulundu: “110 milyar dolarlık enerji faturasını önlemek yukarıdan aşağıya doğru değil, tabandan tavana doğru bir hareketle olabilir. Vatandaşlar, müteahhitler, sektör temsilcileri ve kanaat liderleriyle hep birlikte biz önce kendi evimizi düzeltmekle başlayacağız. Isıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide yarı yarıya tasarruf sağlamanın yolu yaşadığımız binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmaktan geçiyor. Özellikle yükselen enerji faturaları karşısında ısı yalıtımı tüketicilerin kurtarıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Isı yalıtımı yapan bina sahipleri, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

 YAPILARDA EN FAZLA ENERJİ KAÇAĞI ISI YALITIMI OLMAYAN BİNALARDAN OLUŞUYOR

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor.  Enerji verimliliği ve tasarrufu denince ilk akla gelen yöntem, binaların dış cephelerine yalıtım uygulanmasıdır. Isı yalıtımı kalınlıkları bölgeden bölgeye fark gösteriyor. Kayseri gibi soğuk illerde ısı yalıtımının standartlara uygun daha kalın malzeme ile gerçekleştirilmesi gerekiyor.  Doğru malzeme seçimi ve sistem standartlarına sahip paket sistem kullanımı büyük önem taşıyor.  Burada uygulamadan ziyade bir sistemden bahsetmeliyiz. Tekniğine uygun bir ısı yalıtımı uygulaması ile yaklaşık %50 enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra binaların görünümü güzelleşirken yapının korunmasına da katkı sağlanmaktadır” dedi.

ISI YALITIM İÇİN SİSTEM ÇÖZÜMLERİNİ TERCİH EDİN

Isı yalıtımının yapılarda önemli bir sistem bileşeni olduğunu belirten Korkmaz “Isı yalıtımı için kullanılacak çözümlerin tek bir elden yani “paket sistem olarak” temin edilmesinin tüketiciyi de koruyor. Isı yalıtım sistemlerinin birçok bileşenden oluşan “kompozit yapılar” olması nedeniyle birbirinden farklı üretim hattından çıkmış ürünlerin dış cepheye zarar verdiğini ve uyumsuzluklar yaratabilir.  Farklı üretici ve markaların aynı cephede uygulanmaya çalışılmasından doğacak teknik sıkıntıların yanı sıra uygulama sonrası müşteri destek hizmetinde de “muhatap bulamama” sorunuyla da karşı karşıya kalabilirler” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE DÖNGÜSEL EKONOMİ BELEDİYE İŞİ

 Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ise yaptığı değerlendirmede, iklim krizinin etkilerini ve buna bağlı olarak enerji verimliliğinin önemine bir kez daha vurgu yaparak bu konudaki tüketici bilinci ve yerel yönetimlerdeki farkındalığa ilişkin gözlem ve önerilerini aktardı. Güldağ, “Enerji tasarrufu ve buna bağlı olarak enerji verimliliği sürdürülebilirliğin esas başlıklarından biri. Bu nedenle gerek kurumsal gerekse bireysel ölçekte enerji verimliliğinin iletişimi ve bu konuya ilişkin farkındalık oluşturmak büyük önem taşıyor” dedi.

Yeşil ve dijital olmak üzere ikiz bir dönüşüm yaşadığımıza dikkat çeken Güldağ, “Avrupa Birliği 2050 sıfır emisyon hedefi koydu ve Yeşil Mutabakatı bir sanayi politikası olarak tanımladı. Yeşil Mutabakat; enerji geçişi, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi anlamına geliyor. Enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi, belediye işi. Yeşil Mutabakat belediye demek. Bu dönüşüm, ‘olsa iyi olurdan, sorumluluğa’ dönüşmüş durumda. ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’ bakış açısı ile, üretilecek tüm politikaların, bulunduğumuz coğrafyanın imkanlarının kullanımına göre şekillenmesi önem kazanıyor” dedi.