Varank’tan Sağlam dönüş sinyali

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5’luk bir büyüme performansını yakaladığını belirterek, “Salgının dış pazarlarımızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte; Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir.” dedi.

ÜRETİMDE TOPARLANMA

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Adana İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Küresel salgın yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sadece insan sağlığını değil; ekonomileri ve toplumsal düzeni de derinden etkilediğini belirten Varank, “Normalleşmeye giden süreçte, üretim cephesinde sürdürülebilir bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Bu senenin ilk çeyreklik büyüme rakamı açıklandı. Yüzde 4 buçuk olarak gerçekleşen bu büyüme performansı aslında bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü 2019’un son çeyreğinden itibaren büyümenin öncü göstergeleri güçlü bir trende oturmuştu. Bu canlanma Mart ortasına kadar devam etti.” diye konuştu.

GÜVEN YÜKSELİYOR

Varank, ekonomik güven endeksinin mayıs ayında dipten dönüş sinyali verdiğini anlatarak, “Tüketicilerin, reel kesimin ve sektörlerin ekonomiye duyduğu güven yeniden yükseliyor. Bu toparlanma eğilimini kalıcı ve istikrarlı bir hale getirmek istiyoruz. Salgının dış pazarlarımızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte; Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir.” dedi.

REEL SEKTÖRÜN YANINDAYIZ

Şu an pek çok ülkenin taleplerini ertelediğine dikkati çeken Varank, “Salgın sonrası dönemde, bu ertelenmiş talep yeniden harekete geçecek. Sanayimiz bu talebi karşılamaya şimdiden hazır olmalı. Bakanlık olarak üretimde sürekliliği ve rekabet gücümüzü artıracak politikalarla reel sektörün yanında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

Varank, bu senenin ilk dört ayında Adana’ya verilen yatırım teşvik belgelerinin, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 263 arttığını belirterek, sadece bu teşvikler sayesinde; 787 milyon liralık yatırımın hayata geçeceğini ve bin 500 vatandaşa yeni iş imkânlarının doğacağını ifade etti.

CEYHAN’A 90 MİLYON LİRA

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’ne değinen Varank, “Ceyhan’a bugüne kadar 90 milyon lira harcadık. Yerli ve yabancı yatırımcıların belirlenmesine yönelik çalışmaları, Yönetici Şirketle koordineli sürdürüyoruz. Proje, pandemi ortamına rağmen, planlandığı şekilde ilerliyor. Polipropilen üretimine yönelik Türkiye, Cezayir, Güney Kore, Hollanda işbirliğinde 1,2 Milyar Dolarlık yatırımın temelleri inşallah yılın son çeyreğinde atılacak.” dedi.

KİMYA VADİSİ

Petro-kimya ve kimya sektöründe Adana’yı güçlendirecek bir diğer projenin de, Teknokent’e kurulacak Kimya Vadisi olacağına dikkati çeken Varank, “Bu merkezde; katma değeri yüksek kimyasal maddeler belirlenecek, bu maddelerin üretim teknolojisi geliştirilecek ve fizibilitesi yapılan kimyasallar girişimcilerin ve sanayicilerin bilgisine sunulacak. Mevcut durumda laboratuvar cihazlarının büyük kısmını tedarik ettik. Ekipmanların tümü tamamlandığında merkezi açacağız. Gerek Ceyhan gerekse Kimya Vadisiyle birlikte Adana; kimya sektöründe yerlileşmenin ana merkezlerinden biri olacak.” diye konuştu.

ÖNLEM KILAVUZU

Varank, Türk Standardları Enstitüsü ile birlikte, normalleşme sürecinde, sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik bir kılavuzun hazırlandığını kaydederek, “Tedbirleri yerine getiren firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi de vereceğiz. Kılavuzu açıklayalı bir hafta olmasına ve araya bayram tatili de girmesine rağmen, şimdiden 45 sanayi kuruluşu bu belgeyi almak için bize başvurdu.” dedi.

TURİZME BELGELENDİRME

Üretim cephesinde olduğu gibi, turizmde de Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programının başladığına dikkati çeken Varank, “Bu belge verilirken; konaklama ve yeme-içme tesisleri farklı kriterler doğrultusunda uluslararası standartlara göre değerlendiriliyor. TSE, Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı kapsamında ilk belgeyi bugün Antalya’da beş yıldızlı bir otelimize verdi. Böylece ilgili tesis, güvenilir olduğunu da kanıtlamış oldu. Sektörde belgeli tesis sayısı arttıkça, turistler açısından tercih edilme oranı da artacak.” açıklamasında bulundu.

KİMLER KATILDI?

Toplantıya, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Adana milletvekilleri, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ile STK temsilcileri de katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tüketicilerin ve üreticilerin ekonomiye duyduğu güvenin yeniden yükselmeye başladığını kaydederek, “Salgının küresel seyrine bağlı olmakla birlikte; ekonomik canlanma yaz aylarında hız kazanabilir. Bu senaryonun geçerli olması halinde yılın son iki çeyreğinde sağlam bir toparlanma görebiliriz.” dedi.

Bakan Varank, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı. Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesinde gösterdiği başarının önemine işaret eden Varank, konuşmasında şunları kaydetti:

KALICI VE İSTİKRARLI TOPARLANMA: Türkiye’nin salgınla mücadelede sahada gösterdiği başarı oldu. Esnek üretim kabiliyetlerine sahip sanayimiz sayesinde de arz sıkıntısı çekmedik. Yeni normale giden yolda; reel sektörde kalıcı ve istikrarlı bir toparlanmaya ihtiyacımız var.

EKONOMİYE GÜVEN: Ekonomik güven endeksi dipten dönüş sinyali verdi. Tüketicilerin ve üreticilerin ekonomiye duyduğu güven yeniden yükselmeye başladı. Salgının küresel seyrine bağlı olmakla birlikte; ekonomik canlanma yaz aylarında hız kazanabilir. Bu senaryonun geçerli olması halinde; yılın son iki çeyreğinde sağlam bir toparlanma görebiliriz.

2 ÖNEMLİ FIRSAT: Salgın sonrası dönemde önümüzde 2 önemli fırsat var. İlk olarak; şu an pek çok ülke talebi kısmış durumda. Ertelenmiş talep yeniden harekete geçtiğinde, sanayinin bu talebi en iyi şekilde karşılaması gerekiyor. İkinci fırsat; tedarik zincirleri kanalıyla gelecek.

YATIRIM TEŞVİKLERİNDE ARTIŞ: Bu senenin ilk dört ayında İzmir’e verdiğimiz yatırım teşvikleri, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 93 arttı. Bu teşvikler sayesinde; 3 milyar liralık sabit yatırım hayata geçecek ve 4 bin vatandaşımıza yeni iş imkânları doğacak.

REKABETÇİ TEKNOLOJİ ÜSSÜ: İzmir sadece yatırımla değil, inovasyonla da gelişsin, kabiliyetlerini artırsın istiyoruz. İzmir Teknoloji Üssü projesini, Bilişim Vadisinin kurumsal gücüyle birleştirdik. Kocaeli’nden İzmir’e teknoloji koridoru kuruyoruz. Bu koridorda oluşacak bilgi birikimiyle, küresel arenada rekabetçi bir teknoloji üssü oluşturmanın peşindeyiz. Ülkemizin üretken gençleri; tüm enerjilerini burada somut projelere dökecek ve kritik teknolojilerin geliştirilmesinde öncü rol oynayacak.

MODEL FABRİKA: Ankara ve Bursa’da olduğu gibi, İzmir’de de bir model fabrika kuracağız. EBSO ve İzmir Ticaret Odasıyla birlikte çalışıyoruz. Bu fabrikada; hem kesikli hem de sürekli üretime ilişkin teorik ve pratik eğitimler verilecek. Hali hazırda eğiticilerin eğitimi tamamlandı. Fabrikanın tadilatı Eylül’de bitecek. İnşallah Ekim ayında da model fabrika işletmelerimize hizmet vermeye başlayacak.

YENİLİK MERKEZİ: İzmir’de ayrıca bir Yenilik Merkezi de kuruyoruz. Bu merkezde de ürün bazlı yenilikçilik kapasitesini geliştirecek adımlara odaklanacağız. Teknolojiyi odağına alan start-up’lara ve ürün gamını çeşitlendirecek firmalara mentörlük desteği vereceğiz. Bu merkezi de inşallah Kasım ayında açacağız. Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle; Ege Bölgesi sanayicilerinin verimliliği ve rekabet gücü artacak; Dijital dönüşümleri hız kazanacak.

25 MİLYON LİRALIK BÜTÇE: İzmir’de temel mottomuz; çevresel hassasiyetleri gözeten yeşil ve mavi büyümenin bir arada gerçekleşmesi. Buradan hareketle; 25 Milyon liralık bütçeyle sanayide sürdürülebilir üretim tekniklerini yaygınlaştırmak için çağrıya çıkacağız. Sanayicinin bilinç düzeyini artırmak ve yönlendirmek üzere “Bölgesel Sürdürülebilir Üretim Merkezi”nin kurulmasını planlıyoruz.

BEST FOR ENERGY PROJESİ: Yine AB Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 3 Milyon Avro bütçeli “Best For Energy” projesi Temmuz ayında başlayacak. Proje İzmir’deki temiz enerji kümesinin; hem yeni firmaların katılımı hem de mevcut firmaların desteklenmesi yoluyla güçlendirilmesini amaçlıyor.

11 MİLYON LİRALIK YATIRIM: TEKNOTEST İzmir’in yapım çalışmaları sürüyor. Bu test merkezi; İzmir ve bölgede elektrik, elektronik ve elektromekanik sektörlerinde üretim yapan firmaların CE sertifikası almalarını kolaylaştıracak. Böylece firmalarımız kaynak tasarrufu sağlarken, ihracat kapasitelerini de artıracak. 11 milyon liralık bu yatırımın, 2021’in ilk çeyreğinde hizmete alınmasını planlıyoruz.(Haber: Davut Güleç)