VALİ DOST VE KARDEŞ 9 ÜLKEDEN GELEN 29 KİŞİLİK HEYETİ AĞIRLADI

VALİ TÜRK CUMHURİYETLERİ (1) [640x480] VALİ TÜRK CUMHURİYETLERİ (2) [640x480] VALİ TÜRK CUMHURİYETLERİ (3) [640x480] VALİ TÜRK CUMHURİYETLERİ (4) [640x480]Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Ekonomi Bakanlığı’nın Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik düzenlediği eğitim programı kapsamında Kayseri’ye gelen dost ve kardeş 9 ülkeden 29 kişilik heyeti makamında kabul etti.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Moldova, Tataristan, Irak ve Türkmenistan’da, maliye ve ekonomi bürokrasisinde görev yapan 29 kişilik heyet Kayseri’ye geldi. Aralarında Başdanışman, Başmüfettiş, Daire Başkanı ve öğretim üyelerinin de bulunduğu 29 kişi, Serbest Bölge ve fabrika ziyaretlerinin ardından Vali Orhan Düzgün’ü makamında ziyaret etti.

Vali Düzgün, ziyarette yaptığı konuşmada, dost ve kardeş ülkeden gelen misafirleri ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Ekonomi Bakanlığımızın programı çerçevesinde, ekonomi ve maliye bürokrasisinde çalışan genç arkadaşlarımızı Kayseri’de misafir etmek bizim içinde önem taşıyor” dedi.

Kayseri’nin, Türkiye’de ticaret ve ekonomi denilince ilk akla gelen şehirlerin başında yer aldığını, bu nedenle dost ve kardeş ülkelerin ekonomisinin gelişmesi için gayret gösteren genç yöneticilerin Kayseri’yi tanımasının çok daha anlamlı olacağını ifade eden Vali Düzgün, şöyle devam etti:

“Kayseri Organize Sanayi bölgelerinde yaklaşık bine yakın fabrika faaliyet göstermektedir. Kayseri, mobilya başta olmak üzere değişik sektörlerde üretim ve ihracat yapılan, Türkiye’nin sanayisi ve ekonomisinde önemli bir yeri olan şehirlerin başında yer alıyor. Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Kayseri’de, özellikle Selçuklu döneminde, günümüzden 700-800 yıl öncesine ait pek çok eser halen ayakta. Binlerce yıl öncesine ait eserlerimiz de var. Bunlardan birisi de UNESCO tarafından geçtiğimiz ay geçici miras listesine alınan Kültepe. Oradan çıkan tabletlerde ticaretin ilk izlerine rastlanıyor. İlk toplu alış veriş merkezi Karum adıyla Kayseri topraklarında kurulmuş. Yine Türkiye’de, ticaretin, esnaflığın gelişmesindeki duayen isimlerden birisi, bu konuda prensiplerini belirleyen Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı da Kayserili. Kadınların kendi aralarında bir birlik oluşturularak ilk toplu ve beraberce iş yapma adına organizasyonlar Kayseri7de yapılmış. Bunlar Kayseri için bizim gurur duyabileceğimiz, ticarette, ekonomide, tarihimizde yer alan güzel özelliklerimiz. İnşallah sizler bu Kayseri programınızdan memnun kalırsınız ve buradan yeni şeyler öğrenerek gidersiniz. Buranın güzelliklerini de gittiğiniz ülkelerde anlatırsınız.”

Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Daire Başkanı Avni Dağdeviren ise, bakanlık olarak 7 yıldan beri Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik eğitim programı düzenlendiğini, bu yıl ki programda ise sanayi ve ticaretinin yanında tarihi ve kültürel değerleriyle ön plana çıkan Kayseri’nin tercih edildiğini belirtti.

Heyet adına konuşan Makedonya Emeklilik Fonları Denetleme Ajansı İdari ve Mali İşler Başkanı Ferdi Kasami ise, Türk Cumhuriyetleri’nin kaynaşmasına vesile olan programı çok önemsediklerini dile getirerek Kayseri’nin kendileri için çok önemli bir tecrübe olacağını vurguladı.

Vali Düzgün’ün, Kayseri ile ilgili soruları ayrıntılı olarak cevaplandırdığı ziyaret hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.

9 ülkeden 29 kişinin katıldığı Kayseri programı kapsamında, ekonomi ve maliye bürokrasisine mensup 29 genç yönetici Kayseri’deki sanayi kuruluşları başta olmak tarihi ve kültürel değerleri yerinde inceleyecek.