Üzümün pekmeze dönüşmesindeki yolculuk

Kayseri’nin İncesu İlçesinde, başta coğrafi işaretli Kara evrek Üzümü olmak üzere Parmak, Gül Üzümü, Buludu, Şireder, Çavuş, Karaser Karası, İldeş gibi 30 çeşit üzüm yetiştirilmektedir. İlçede üzüm hasadı ile birlikte geleneksel usüllerle gerçekleştirilen pekmez, pestil, cevizli sucuk yapımı da başladı.
İncesu ilçemiz 42.500 da bağ alanıyla Kayseri’de bağcılıkta önemli bir yere sahiptir. 16 ile 20 bin ton arasında üzümün üretildiği İncesu’da sofralık ve şıralık olarak değerlendirilerek tüketimi yapılmaktadır. Mevsimin gelmesiyle ilçede ki hemen hemen her hanenin bağ bozumu, bir şenlik havasına dönüşmektedir.

Pekmezin serüvenini, İncesu Karakoyunlu mahallesi Aksu Bağları mevkiinde ki bağ evinde ziyaret ettiğimiz üreticimiz Ahmet Ayaz ve ailesinden uygulamalı olarak dinledik: “Pekmezi birçok aşamadan geçiriyoruz. İlk önce üzümlerimizi toplayıp evlerimizin önüne getirip suyunu sıkıyoruz sonra da büyük kazanlara bırakıyoruz. Saatlerce ateşin üzerinde bırakıyoruz. Zahmetli bir çalışmanın ardından pekmez kıvamına geliyor. Pekmezimiz tamamen organiktir, hiçbir katkı maddesi yoktur bütün hastalıklara devadır” dedi.

Üzümden Pekmeze giden uzun bir sürecin nasıl işlediğini geleneksel yöntemlerle anlatan üreticimize emeklerinden dolayı teşekkür eder ürününün bereketli olmasını dileriz.