UZAYBİMER: Delta Kova Göktaşı Yağmuru başladı

12 Temmuz ve 23 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan Delta Kova göktaşı yağmuru, 27-28 Temmuz gecelerinde maksimum sayıda gözlenecek. Özellikle gece yarısından sonra, ayın batması ile karanlık gökyüzünde,  kayan yıldızlar görsel bir şölen oluşturacak. En yoğun olan  gecelerde, saatte 10 ila 20 meteor gözlenebilecek.

Erciyes Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYBİMER)’den yapılan açıklama şöyle:

“Göktaşı yağmurları, diğer adıyla meteor yağmurları,  genellikle Dünya’nın bir kuyruklu yıldızın artıklarının içinden geçmesi ile oluşur. Kuyruklu yıldızlar, Güneş’e yaklaştığında ısınır ve ısınmanın etkisiyle parçalanarak uzaya gaz ve kaya parçacıkları saçmaya başlar. Kuyruklu yıldız artıklarını oluşturan bu küçük çaplı kaya parçaları, Dünyanın yüzeyinden yaklaşık 100 km yukarıda  atmosfere girerek sürtünmenin de etkisiyle yanmaya başlar. Yanarak buharlaşan kaya parçalarının çok az bir kısmı yer yüzeyine ulaşabilir. Yanan kaya parçaları, yer yüzünden izleyenler için kayan bir yıldız görünümünde olduğundan meteor yağmurları, halk arasında “kayan yıldızlar” olarak adlandırılır.”

UZAYBİMER, Ağustos ayı içerisinde iki farklı göktaşı yağmuruna ait meteorların gözlenebileceğini açıkladı; “Ağustos ayı içerisinde de devam edecek olan Delta Kova göktaşı yağmuru, Ağustos ayı itibari ile görülmeye başlanacak olan Perseid yağmuru ile aynı anda gözlenebilecek. Kayan yıldızların hangi göktaşı yağmurunun parçası olduğunu anlamak, dikkatli gözler için oldukça kolay; Delta Kova yağmurunun çıkış noktası kova takımyıldızına karşılık geliyor. Gökyüzünde bir iz oluşturabilen meteorların çıkış noktası, kayan ışık kaynaklarının hareketlerini geriye doğru takip ederek bulunabilir. Delta Kova göktaşı yağmuru ismini, çıkış noktası ile izdüşümsel olarak yakın bölgede bulunan yıldızdan alıyor; Delta Kova yıldızı, Kova takım yıldızının dördüncü parlak yıldızı olarak bilinir.”

İlgilenenlere gözlemlerle ilgili tavsiyelerde bulunan UZAYBİMER, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Gök taşı yağmurlarını gözlemlemenin en iyi yollarından bir tanesi, çıplak gözle gözlem yapmaktır. Meteor yağmurları, gökyüzünde kabaca bir çıkış noktasından her yöne doğru hızla hareket eder görüneceğinden; karanlık bir bölgede çıplak gözle bu görsel şöleni izlemek oldukça keyiflidir.

Meteor gözlemleri için kullanılan bir başka yöntem ise radyo dalga boylarında çalışan sistemleri kullanmaktır. UZAYBİMER bünyesinde bulunan radyo teleskop ve radyo antenler, Türkiye’nin tek kurulu radyo gözlem sistemleridir. Merkezimiz bünyesinde yapılacak radyo gözlemlerde, her bir meteorun geçişinde oluşan radyo sinyalleri var olan gözlem araçları ile kaydedilebilecektir. Oluşabilecek elektromanyetik kirlilikten kaçınmak amacıyla bu gözlemler halka açık yapılmayacaktır.”