Uzaktan Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim Çelişkisi (Köşe yazısı)

Mert Can Aslantaş

Neredeyse bir yıldır yaşamış olduğumuz pandemik süreçte çoğu kategori olumsuz etkilenmişken eğitim alanıda pandemiden nasibini almaktan kaçamadı.

Ülkemiz başta olmak üzere dünya genelinde ani ve ilk kez bu denli boyutta eğitimsel bir değişikliğe geçildi. Eğitim kurumları hızla kapatılırken eğitimin sürdürülebilirlik kuramı gereği acilen uzaktan eğitime geçildi. Dünya da var olan yaklaşık bir buçuk milyar öğrenci yıllardır adapte olduğu geleneksel eğitim tipinden koparak adapte süreci zor da olsa eğitimsel teknolojinin yanında yer aldı.

Bazı ülkelerde gerek sertifikasyon programları gerekse eğitimsel alanda uygulanan uzaktan eğitim sistemi bu süreçte tüm dünyanın vazgeçilmez eğitim dayanağı oldu.

Pandemi ekseriyetinde ülkemizde de kullanılan uzaktan eğitim sistemi, yüz yüze verilen derslere kıyasla öğrencilerin daha rahat hareket etmelerine ve kendi günlük programlarına uygun bir vakitte almış olduğu derslere ulaşabilmeleri ile uzaktan verilen eğitimin popülerliğini ileri derecede arttırdı. Tabi ki bu durum tüm öğrencilerin eşit teknolojik şartlara sahip olduğu zaman geçerliliğini koruyor. Birçok öğrenci yeni düzen uzaktan eğitim sisteminde keyifli ve daha rahat olduğunu ve hayatı daha iyi programladıklarını belirtirken; bazılarıda geleneksel tip yüz yüze eğitimin uzaktan eğitime göre daha verimli geçtiğini aynı zamanda online eğitimde teknik aksaklıkların eğitimi olumsuz etkilediğini ve saatlerce teknolojik cihazların başında dikkat dağınıklığına sebebiyet verdiğini düşünüyor.

Bir tarafta sağlık, bir tarafta eğitim. İkiside vazgeçilmez yaşam koşulu ve her bireyin doğal hakkı. Her zaman belirttiğim gibi: Eğitim bir toplumun aynası görevindedir. Eğer bu pandemik süreçte eğitim aksar ise bir nesil aksayacaktır.

O nedenden ötürü sağlık açısından uzaktan eğitim ne kadar uygun görünse de şu an ki sistem ile yetinmememiz, sisteme her gün bir yenilik, bir onarım katmamız gerekir. Teknik ve donanımsal problemler ne kadar can sıksa da onarılabilir niteliktedir. Birçok öğrencinin teknolojik cihazdan ziyade internet erişimi dahi olmayabilir.

Bu nedenle sağlık açısından uzaktan eğitim gerekli olsa da, öğrencilerin donanımsal veyahut tekniksel ihtiyaçları acilen giderilmeli, bu süreçte öğrenciye inisiyatif tanınmalı, öğrenciye ve eğitim camiamıza geç kalmamak kaydıyla destek olunmalıdır. Devletimizin ve milletimizin bu süreci en iyi şekilde atlatacağı ve refaha kavuşacağı günler iple çekilmektedir.

Eğitim bir toplumun vazgeçilmez dayanağı ve yaşam kaynağıdır.