Uyuşturucu Maddeye Hukuki açıdan bakış, ERÜ’de masaya yatırıldı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Girişimci Hukukçular Kulübü tarafından “Uyuşturucu Maddeye Hukuki ve Tıbbi Açıdan Genel Bakış” konulu panel düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda iki oturumda gerçekleşen panele; Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan, Kayseri Adalet Komisyonu Başkanı Dursun Büyükbaş, Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per,  İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Tezcan, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Soyaslan ve Türkiye Psikiyatri Derneği Kayseri Şube Başkanı ve Psikiyatrist Uzm. Dr. Bayram Yıldız’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan, sosyal yapıdaki değişikliklerin birçok suçun temelini oluşturduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Doğan,  “Günümüzde madde bağımlılığı ve bu durumla mücadele toplumun yarası haline gelmiştir. Birçok suçun temelinde madde bağımlılığı bulunmaktadır. Bunun da temelinde sosyal yapımızdaki değişiklikler bulunmaktadır. Aile yapısının bozulması ve boşanmaların artması gibi durumlar madde bağımlılığına eğilimi artırmıştır. Bizler doğru insanlar olarak yaşayabiliriz, ama çevremizdeki olaylara da sessiz kalmamalıyız. Bu tür sosyal meselelerde erken, doğru teşhis ve doğru tedavi çok önemli. Günümüzde eski zamanlara göre madde bağımlılığıyla ilgili daha iyi mücadele edildiğini görmekteyiz. Aynı zamanda hukukçular olarak bizlere de bu konuda büyük görevler düşmektedir” dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Tezcan da, Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımına karşı mücadelenin oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Tezcan, “Biz Türk Milleti olarak kendimiz aç yatsak bile misafirimize bütün yiyeceğimizi sunarız. Bu durum ülkemizin yargısında da böyle. Örneğin, uluslararası sözleşmelerde ‘Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözleşmesi’ bulunmaktadır. 1961 Tek Sözleşmesi kabul edildikten sonra, Türkiye’den başka ülkelere ihraç edilen ya da Türkiye’ye ithal edilen suçlar konusunda, Türkiye diğer ülkede yapılan yargılamaya rağmen kendisi de yargılamaya başlamıştır. Böylece Edirne de yurt dışına karayoluyla çıkış yeri olarak, Edirne Ağır Ceza Mahkemesi’nde pek çok kişi uyuşturucu madde ihracından cezaevine girmiştir” diye konuştu.