Ütülmeye başladık… (Köşe yazısı 08.09.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Her seçim dönemi başladı mı, partilerde kaynamada başlar.
Önce aday adayı olmak isteyenler, parti seçimi için bir namız yoklar.
Sonra aday adayı olarak yerini bulmak için mücadele eder.
Bu mücadele sırasında, belden aşağı vurmalar, olmadık iftiralar, ithamlar, suçlamalar, gerçek ya da naylon belge bulmalar, gazetelere haber yaptırmalar say gitsin.
Adaylığı kesinleşti mi vermeyeceği vaat, sıkmadık el kalmaz.
Aday olamayanlar ise hem ağlar, sızlanır, dövünür hem de gelecek seçime suçlamalarla hazırlanır.
Şu günlerde bunları görmeyen yok.
Bir önceki seçimden vurgun yiyenler ise yaralı bekliyor.
Zaten 7 Haziran seçimlerinde, aday olanlarda, seçilenlerde, partilerde, seçmende hiçbir şey anlamadı.
Ama son genel seçimdeki partilerin ilk kez ortaya koyduğu suçlama yerine projeler, şu günlerde yine gündemin ilk maddesi.
7 Haziran’da hiçbir parti istediğini bulamadı. Kayseri’de.
Konya’daki milli maçı izlerken, stat konusunda ‘yaptığımız şovlar, törenler nerede kaldı? Diye sormadan edemedim. Oysa Türkiye’nin en modern ve örnek stadı idi.
‘Söylemesi ayıp olmasın ama Kayseriliyim’ sözü bile ‘Kayserili işini bilir’ ya da ‘Bizim hayırseverlerimiz var’ diye diye siyasette, gücünde, ticarette, yatırımlarda geriledi.
Şimdi, eskisi, yenisi, üç dönemliği hepsi listeye girmek için yarışıyor.
Üç dönemlik ‘ağabeyler’in gelişiyle yarış daha da kızıştı.
İktidar parti yönetimi ‘oy kaybında etkili oldu’ denilen son seçim listelerinde kamuoyu araştırmalarıyla ‘tadilat’ çalışması başlattı.
550 kişilik listede 100’e yakın isim değişikliği gündemde. 7 Haziran vekillerinden en az 25-30’u liste dışı kalabilecek. Parti içinde yeniden seçilmesi zora girecek vekil sayısı “50-60’ı bulabilir.”
AK Parti, 7 Haziran’daki oy kaybında milletvekili aday listelerinin etkisi olup olmadığına ilişkin kapsamlı bir çalışma başlattı. Bu konuda anketler de yapılırken parti kaynakları şu bilgileri verdi.
“Liste tercihlerinin bazı illerdeki sonuçlar üzerinde oldukça etkili olduğu görülüyor. İstanbul ve Ankara’dan tutun da Kayseri’ye, Konya’ya kadar birçok ilde az ya da çok etkili olduğu yönünde öne çıkan değerlendirmeler var. Anket çalışmaları da bu değerlendirmeleri doğrudan vatandaş nezdinde test etmeye yönelik. Yeni ve eski arkadaşlarımızın kamuoyundaki tanınırlıkları, tercih edilirlikleri ölçülürken, kimlerin listelerde görülmek istendiğine ilişkin de tercihler alınıyor. Amaç, yanlış liste tercihleriyle olabilecek kayıpları ortadan kaldırmak.”
İl il yapılan bu anketlerin sonucunda ortaya çıkacak tabloya göre listelerde ciddi değişikliklere gidilmesi bekleniyor. Kulislerde, 7 Haziran’da 3 dönem kuralı nedeniyle aday olmayan etkin isimlerin gelmesi, tabanda karşılık bulmayan isimlerin de yenileriyle değiştirilmesiyle 550 kişilik 1 Kasım milletvekili aday listesinde 100’e yakın isim değişikliğine gidilebileceği belirtiliyor.
Üç dönemlik ya da mevcut aday adayları arasında liste dışı kalabilecek isimlerin seçimlerden sonra nerede nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin de çalışmalar yapılıyor. Üç dönemliklerden parti yönetimine alınacakların aday gösterilmeyeceği, seçimlerden iktidar olarak çıkılması halinde bazı isimlerin de bakan yardımcılığı ya da başka etkili görevlere getirilebileceğinden söz ediliyor. 3 dönem kuralına takılan 70 kişiden 30’a yakınının adaylık başvurusunda bulunması, adaylık başvurusunda bulunmayanlardan da en az 15 kadarının davet bekliyor. Bunlardan bazıları 12 Eylül’deki kongrede yarıya yakınının yenilenmesi beklenen yeni MKYK’da yer verilebilecek.
Bir başka liste savaşı da kongreye sunulacak yeni MKYK listesi için yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da etkili olacağı listede, mevcut isimlerden Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Numan Kurtulmuş, Abdülhamit Gül, Mustafa Şentop, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Ekrem Erdem, Haluk İpek, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekci, Nükhet Hotar, Nureddin Nebati, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Süleyman Soylu, Mehmet Muş ve Yasin Aktay’ın yerlerini korumalarına; Yalçın Akdoğan ve Efkan Ala’nın da listeye girmelerine büyük olasılık olarak bakılıyor. MKYK’nın yeni isimlerle de takviye edileceği, Davutoğlu’nun MKYK’da Lütfi Elvan, Cevdet Yılmaz, Taha Özhan, Mücahit Arslan gibi yeni ve genç isimlere yer vermek istediği öne sürülüyor.
Ben şimdiden, gerek iktidar gerekse muhalif partilerdeki listelerde kimlerin olacağını çok merak ediyorum. Birbirlerini suçlamalar, genel merkezlere taşınmalar zirvede.
Bir de seçmen hiç birini istemiyor.
1 Kasım’da yapılacak seçimler de kazanan bu kez Kayseri olsun.
Yoksa ‘Ütüle ütüle’ şehirde övünebileceğimiz, şovlardan başka bir şey bırakmadık.