Üniversitelilere yüzyüze oryantasyon, online eğitimde çocuklar için “egzersiz”

ÜNİVERSİTELİLERE, KORONAVİRÜS TEDBİRLİ YÜZ YÜZE ORYANTASYON

Yeni akademik yıl açılışını gerçekleştiren İstanbul Kültür Üniversitesi, bu yıl üniversiteye başlayan öğrencileri için koronavirüs tedbirleri kapsamında yüz yüze oryantasyon programı gerçekleştirdi.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), üniversiteye yeni adım atan öğrencileri için koronavirüs tedbirleri kapsamında, yüz yüze oryantasyon programı gerçekleştirdi. Fakülte ve meslek yüksekokulları öğrencilerine özel olarak hazırlanan eğitimler, pandemi kurallarına uygun şekilde düzenlenen Akıngüç Oditoryumu’nda gerçekleşti.

Yüz yüze oryantasyon bizim için avantaj

Oryantasyon programına katılan İKÜ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencisi Damla Yaren Karaoğlu, “Buraya arkadaşlarım ve hocalarımla tanışmaya geldim. Yüz yüze oryantasyon programı bizim için bir avantaj çünkü bu dönemde yüz yüze eğitim almamızın olanağı yok gibi” dedi.

İKÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencisi Enes Tekçe ise, “Oryantasyon sürecinin yüz yüze olması bizim için gayet iyi çünkü burada arkadaşlarımızla tanışıyoruz. Üniversiteye girerken ateşimizi ölçüldü ve bizlerden HES kodu istendi. Aynı zamanda sosyal mesafe kurallarına göre oturuyoruz. Yüz yüze oryantasyon programına katılma sebebimse sınıf arkadaşlarım ve hocalarımla tanışmak, üniversite ortamının nasıl olduğunu görmekti.” diye konuştu.

Hem yüz yüze hem online oryantasyon

Yeni eğitim öğretim dönemi için hem yüz yüze hem de online olmak üzere iki ayrı oryantasyon programı hazırladıklarını ifade eden İKÜ Öğrenci Yaşam, Kariyer ve Mezun Danışma Birimi (Kültür Noktası) Başkanı ve Uzaktan Eğitim Uygulama Sorumlusu Dr. Neslihan Fatma Er, “Öğrencilerimiz için her yıl akran mentorluğu adı verilen bir uygulama yapıyoruz. Üniversitemize yeni kaydolan her öğrenci, kayıt süreci tamamlanır tamamlanmaz üst sınıflardan akran mentorlarıyla buluşuyor. Bu buluşmayı bu yıl sanal ortamda gerçekleştirdik. Gördük ki öğrencilerimizin heyecanı çok fazla. Bu nedenle öğrencilerimizi burada ağırlamak istedik. Öğrencilerimizi fakültelerine göre ayırdık. Onlara özel hazırladığımız programları sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştirdik. Böylece öğrencilerimize kısa ve etkileyici bir programla hoş geldiniz demek istedik. Burada olamayan öğrencilerimizi ise online yayınlarla sürece dahil ettik” diye konuştu.

Uzaktan eğitim sistemine hazırdık

Uzaktan eğitim sürecinin başından itibaren üniversite olarak bu sisteme hazır olduklarını dile getiren Dr. Er, “23 Mart’ta başlayan uzaktan eğitim sistemine çok kolay adapte olduk. Bunun sebebiyse 11 yıl öncesinden alt yapımızın bu sürece hazır hale getirilmesi. Üniversite olarak uzaktan eğitim sistemine hepimiz hazırdık. Daha önceki yıllarda da tüm öğrencilerimize bu sistemin oryantasyonunu veriyorduk. Uzaktan eğitim sürecini yaşamaya başladığımız andan itibaren de oluşturduğumuz web sayfalarımızda, öğrencilerimize bütün çalışmalarımızı anlık olarak duyurduk.” dedi.

Tüm ihtiyaç ve talepler Sanal Banko ile cevap buluyor

Öğrencilerin tüm ihtiyaç ve taleplerine cevap vermek amacıyla hayata geçirdikleri Sanal Banko uygulaması hakkında da bilgi veren Dr. Neslihan Fatma Er, “Öğrencilerimiz burada olsaydı hangi alanlarda onlara hizmet veriyorduk diye düşündük ve bu hizmetleri dijitalleştirebilir miyiz noktasından yola çıktık. Sanal Banko kapsamında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Mali ve İdari İşler Daire Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Birimi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü başta olmak üzere; İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Öğrenci Yaşam Kariyer ve Mezun Danışma Birimi (Kültür Noktası), Kütüphane, Revir (sağlık hizmetleri) ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimleri’nin sanal ofislerini hizmete açtık. Sanal Banko platformu üzerinden duyurular yapabiliyoruz. Etkinliklerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimiz için anlık yazışma ve doküman paylaşımı yapabilecekleri sanal bir ortam da oluşturmuş olduk.” diye konuştu.

Online eğitim gören çocuklar için  “egzersiz şart”

Salgından dolayı zorunlu hale gelen uzaktan eğitim nedeniyle öğrenciler ekran başına kitlendi. Uzun süre hareketsiz kalmak duruş bozukluğu, kas ağrıları, bel ve boyun ağrıları gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Spor yönetimi danışmanı Hakan Demiray, düzenli yapılan egzersizlerin öğrencilerin derslerdeki verimliliğini artırmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Sporun stratejik düşünmeye ve odaklanmaya da son derece faydalı olduğunu belirten Demiray, öğrenciler için oyunlaştırılmış, eğlenceli ve basit egzersiz önerilerinde bulundu. Üstelik bu egzersizler, pandemi sebebiyle evden çalışan anne babaların da katılabileceği türden.

Pandemiyle bir zorunluluk haline gelen online eğitim, uzun süre sabit şekilde ekran başında vakit geçirmeye ve masa başında hareketsizliğe sebep oluyor. Bu da inaktiviteyi artırarak obezite, kas, bel ve boyun ağrıları ile duruş bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Olumsuz etkileri azaltmanın ya da ortadan kaldırmanın yolu ise düzenli egzersizden geçiyor. Hangi yaştan olursa olsun spor, motive eder, enerji kazandırır ve beynin daha aktif çalışmasına yardımcı olur diyen Milli Sporcu Hakan Demiray, çocuklar için günlük yapılması gereken basit ve eğlenceli 10 egzersiz öneriyor. Bu egzersizler, aynı sebeple evden çalışmak zorunda kalan ve gün boyu ekran başında olan anne babalarla birlikte yapılarak eğlenceli bir aile aktivitesine dönüşebiliyor.

Spora zorlamayın, oyunlaştırın

Spor yapması için çocukları zorlamanın doğru olmadığını belirten Demiray, ancak oyunlaştırarak sevdirmek gerektiğinin altını çiziyor. “Çocuklar güne mutlaka hareketle başlamalı. Basit ve vücudu zorlamayan esneme hareketleri yapılabilir. Sabah yapılan en küçük egzersiz bile insanı gün boyu zinde tutmaya yetecektir. Ayrıca ders aralarında mutlaka ekran başından kalkmak ve esneme hareketleri yapmak önemli. Ağaçtan elma toplama hareketi, bisiklet tekerlekleri gibi kolları çevirmek, kelebekler gibi uçmak için kelebek taklidi yapmak çocukların en sevdiği hareketler. Bol zıplamalı ısınma hareketleri de çocukların akciğerlerini açarken uyanmalarına ve enerjilerini toplamalarına yardımcı olacaktır.”

İşte ekran başındaki çocuklarınız için 10 basit egzersiz;

  1. Dersten önce güne ısınma hareketleri ile başlayıp enerjinizi toplayın.
  2. Dersten sonra çocuğunuz ile müzik eşliğinde dans ederek derste tükettiği enerjiyi toplamasına yardımcı olun.
  3. Sağa ve sola yay gibi esneme hareketi, uzun süreli hareketsizlikten kaynaklı duruş bozukluğu ve bel ağrısına iyi gelecektir. Çocuğunuzu esnemeye zorlamayın, zamanla daha iyi esnemesi için yarış yapın.
  4. Ellerini bel hizasında tutmasını, bacaklarını karnına çekerek dizlerini ellerine değdirmesini sağlayın. Bu hareketi hızlı yapması bacak ve karın kaslarını çalıştıracaktır.
  5. 30 saniyelik sırt üstü havada bisiklet hareketi ile spor aktivitenize eğlence katabilirsiniz.
  6. 10 defa sırt üstü köprü hareketi yapmasını sağlayın.
  7. Biraz yorgunluk hissettiyse çocuğunuz ile karşılıklı hızlı tempoda el çırpma oyunu oynayabilirsiniz. Hem kollarınızı çalıştırır hem de sporunuza eğlence katarsınız.
  8. Yan yatarak bacaklarını açıp kapatabilir. Zamanla bu hareketi seri bir şekilde yapmayı öğretmelisiniz.
  9. Sık sık ip atlayın. İp atlamak tüm vücudu hareket ettirdiği için hem çocuklar hem de büyükler için tavsiye edilen bir harekettir.
  10. Sevgi güreşi yapın. Yerde istediğiniz kadar yuvarlanabilirsiniz. Çocuğunuzla gıdıklaşmak, boğuşmak en eğlenceli egzersizdir. Üstelik tensel temas sağladığı için iletişiminizi kuvvetlendirecektir.