Üniversitelerden haberler.. (20.04.2018)

ERÜ Rektörü Güven’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98. yıldönümünde, ülkemiz ve tüm dünya çocuklarının bayramlarını kutladı.

Rektör Güven, yayımladığı mesajında, Osmanlı İmparatorluğun parçalanmasıyla Türkleri bulunduğu coğrafyadan, Anadolu’dan atmaya ve yok etmeye çalışan düşman ülkelere karşı büyük bir mücadeleye girişen Milletimizin, 23 Nisan 1920’de TBMM’ni kurarak egemenliğini tüm dünyaya duyurduğunu hatırlattı ve bu milli egemenlik ruhuyla yurdumuzu düşmandan temizlemesini bildiğini söyledi.

Rektör Güven, “Türk Milleti için bağımsızlık ve egemen yaşam her şeyden önemlidir. Tarih boyunca çok sayıda devlet kuran Büyük Türk Milleti hiçbir zaman başka ülkelerinin boyunduruğuna girmediği gibi, sürekli egemen yaşamı kendisine yaşam biçimi seçmiştir. Türlü oyun ve savaşlarla tarih boyunca milli birlik ve bütünlüğünü, egemenliğini bozmaya çalışan düşmanlara her seferinde gereken dersi veren Milletimiz, bundan sonra da ülkemiz düşmanlarına ders vermeye devam edecektir.

Milli mücadelenin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920’de sadece Türkiye Büyük Millet Meclisini kurmakla kalmamış, 1 yıl sonra ‘23 Nisan’ gününün çocuk bayramı olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra ise Atatürk, bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. O günden bugüne coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, sadece ülkemiz değil tüm dünya çocuklarına Atatürk’ün en büyük armağanıdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98. yıldönümünde tüm çocuklarımızın bayramlarını kutluyor ve neşelerinin bol olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

ERÜ’de “4. Ulusal Eczacılık Öğrenci Kongresi Farmakon Erciyes 2018” Başladı

Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “4. Ulusal Eczacılık Öğrenci Kongresi Farmakon Erciyes 2018” başladı.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen kongrenin açılışına; Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Narin, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Taşcı, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Halit Hezkıl Uslu, Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Narin, etkinliğin bilimsel içeriği dolu olan bir kongre olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Narin, “Kongremiz 27 farklı üniversiteden 550 kişiyi aşkın katılımcı ile Türkiye Eczacılık Öğrenci kongreleri içerisinde en büyüğü olacaktır. Bilim insanlarını ve eczacılık fakültesi öğrencilerini bir araya getirerek meslekteki güncel bilgi paylaşımının yapılması ve eczacılık camiasında birlikteliğin sağlanması adına önemli bir organizasyondur” dedi.

Öğrenciler adına Kongre Başkan Yardımcısı Ahmet Fatih Kanal ile Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş’ın selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da konuşmasında, Türk Eczacılar Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Çolak, “Birlik olarak görevlerimiz eczacıların kolektif ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, maddi ve manevi çıkarlarını gözetmek, eczacılar için kazanımlar elde etmek, eczacılık mesleğini geliştirmek ve ilerletmek, mesleğin bilimsel gelişimine katkı sunarken meslektaşların zihinsel ufkunu genişletmektir” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ise konuşmasında, araştırma üniversitesi olan Erciyes Üniversitesi’nin bu tür bilimsel kongrelere her zaman katkı sağladığını belirtti.

Rektör Güven, “Özellikle ülkelerin stratejik alanları söz konusudur. Bu stratejik alanlardan birisi, belki de en önemlisi ilaç sektörüdür. İlaçta büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkeyiz maalesef. Ancak biz, siz gençlerden ümitliyiz. Gelecekte kendi ilacını üreten, kendi molekülünü geliştiren ve dışa bağımlılıktan ülkeyi kurtardığı gibi başka ülkelerde bunları pazarlayabilen bir sektör istiyoruz. Bu amaçla da biz bir ilaç araştırma merkezi kurduk. Birde aşı geliştirme merkezimiz bulunmakta. Bilindiği gibi bu aşı merkezi Kırım Kongo Aşısının geliştirildiği merkez. Aşı merkezi yakın zamanda Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının işbirliği ile Türkiye’de aşı üretim merkezi olacak. Yakın zamanda bitirdiğimiz ve yavaş yavaş hizmete girmekte olan bir ilaç araştırmalar merkezimizde var. İnşallah burada da büyük araştırmalar yapıp Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda moleküllerin geliştirilmesi ve araştırmaların yapılması en büyük beklentimiz. Aslında en büyük beklentimiz siz gençlerde. Bugün burada bu kadar kalabalık bir genç topluluğu görmek gerçekten bizleri ümitlendirip cesaretlendiriyor. İnşallah bu heyecanınızı kaybetmeyerek bilimsel çalışmalarda devam ettirirsiniz. Çünkü bu ülkenin geleceği sizlersiniz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından mini konser verildi. Daha sonra sunumlara geçildi. 27 farklı üniversiteden çok sayıda katılımın olduğu kongre iki gün sürecek.

ERÜ’de “Turizmde Yeni Trendler ve Beklentiler” Konulu Söyleşi Düzenlendi

 Erciyes Üniversitesi’nde “15-22 Nisan Turizm Haftası Etkinlikleri” kapsamında “Turizmde Yeni Trendler ve Beklentiler” konulu söyleşi düzenlendi.

Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Ankara Kalkınma Ajansı Üyesi ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Seçim Aydın ile Dedeman Otelleri Genel Koordinatörü Emrullah Akçakaya, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa etkinliğin önemine vurgu yaptı.

Dekan Karamustafa’nın konuşmasının ardından gerçekleşen söyleşide Ankara Kalkınma Ajansı Üyesi ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Seçim Aydın ile Dedeman Otelleri Genel Koordinatörü Emrullah Akçakaya, iş deneyimlerini anlattı.

Doç. Dr. Özge Samancı’nın “1880 – Yeni Yemek Kitabı”  Yılın Gastronomi Kitabı seçildi
Yayın dünyasının belleği Dünya Kitap’ın yirmi beş yıldır verdiği gelenekselleşmiş “Yılın En İyileri” ödüllerinin 2017 sahipleri belli oldu. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Özge Samancı’nın çeviri yazı ve sadeleştirmesiyle Çiya Yayınları’nın bastığı “1880 Yeni Yemek Kitabı”, Ahmet Örs, Faruk Şüyün, Mehmet Yaşin, Nevin Halıcı ve Osman Serim’den oluşan kurul tarafından “Yılın Gastronomi Kitabı” seçildi. Doç. Dr. Samancı, Pera Müzesi’nde düzenlenen törende ödülünü aldı.
19. yüzyıl İstanbul mutfağında kebapların, dolmaların, helvaların pilavların yanında turta, rozbif, puding gibi “alafranga” yemeklerin yer aldığı Yeni Yemek Kitabı, adından da anlaşılacağı gibi gününün mutfak akımını yansıtan “yeni” kitaplardan biri. İlk kez 1880 yılında yayımlanan eserin yazarının kim olduğu bilinmiyor.  Geleneksel yemek çeşitleriyle alafranga mutfağın bir araya geldiği kitabın önsözünde, tariflerin dönemin meşhur aşçılarının İstanbul konaklarında yaptığı yemek tarifleri olduğu belirtiliyor. Yeni yemekler kadar geleneksel Osmanlı mutfağının özelliklerini yansıtan pişirme teknikleri ve malzemelerin de yer aldığı Yeni Yemek Kitabı, orijinal metinleri, çeviri yazısı ve sadeleştirilmiş hâliyle yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan çok önemli bir kaynak.
Türk mutfak kültürünün korunması ve yaşatılmasının arşivde gizli kalan kaynakların gün ışığına çıkarılması yoluyla sağlanacağını belirten Doç. Dr. Özge Samancı kitabın hikayesini şu sözlerle anlatıyor:
“Bu kitabı yıllar önce Fransa’da EHESS’de (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) ‘19. Yüzyıl İstanbul Mutfak Kültürü’ başlıklı doktora çalışmamda kullanmak üzere çevirmiştim. Yıllar sonra basıma hazır hale getirmek için üzerinde çalıştım ve yayınevine teklif ettim. Yeni Yemek Kitabı, ilk baskısı 1880 yılında İstanbul’da, Osmanlı Türkçesi’nde yazılan anonim bir yemek kitabı. Daha sonraki yıllarda kitabın üç baskısı daha yayınlanmış. Kitap, 19. Yüzyıl seçkin Osmanlı mutfağını temsil eden İstanbul yemek kültürünü yansıtıyor. Kitapta 1850’li yıllardan itibaren seçkin İstanbul ve Osmanlı saray mutfağında gözlemlenen Batı etkisi, alafranga yemek tarifleriyle yer alırken, kadim Osmanlı mutfağının geleneksel yemek tarifleri de yer alıyor. Dönemin yemek kültürünü yansıtan kitap hem tarih hem de gastronomi alanında faydalı olacak birincil bir kaynak.”
Osmanlı ve Türk mutfak kültürü üzerine yayımlanmış kitap, kitap bölümleri ve makaleleri bulunan Doç. Dr. Özge Samancı’nın doktora tezi “La Cuisine d’Istanbul au 19e siècle”(19. Yüzyıl İstanbul Mutfak Kültürü) 2015’te Fransa’da kitap olarak yayımlanmıştı.

KBP BAŞKANI ALİ KARAGÖZ, ÖĞRENCİLERİN KONUĞU OLDU

Kayseri Buluşmaları Platformu Başkanı ve Güneydoğu Gazisi Ali Karagöz, Kayseri Seyyid Burhaneddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlediği ‘Bir Dersliğine Öğretmenim Olur musun? programına katıldı. Samimi bir atmosferde öğrencilerle keyifli bir sohbet gerçekleştiren Ali Karagöz, öğrencilere hitaben “Güçlü Türkiye’nin yarınları olan sizlerin daha iyi bir şekilde yetişebilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

Programa, Kayseri Buluşmaları Platformu (KBP) Başkanı ve Güneydoğu gazisi Ali Karagöz’ün yanı sıra Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Kayseri İl Başkanı Ertunç Karahan ve KBP Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yıldız katıldı. Öğretmenlerle sohbet eden konuşmacılar, öğrencilerden gelen soruları tek tek cevaplandırdı. Öğrencilerle bilgi ve tecrübelerini paylaşan Ali Karagöz, “Öncelikle bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin Afrin’de terör örgütlerine yönelik olarak sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda Rabbim ordumuzu korusun. Dualarımız Mehmetçiklerimizle. Özellikle Zeytin Dalı Operasyonu’ nda yerli ve milli silahlar kullanıldı. Bu, yerli ve milli imkanlarla donatılmış ordumuzun; nereden nereye geldiğini gösterir niteliktedir. Bunlar ülkemiz adına gurur vericidir. Bizlerde bu gururla Güçlü Türkiye’nin yarınları olan evlatlarımızın daha iyi bir şekilde yetişebilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Askeri öğrenci aday belirleme sınavlarıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Kayseri İl Başkanı Ertunç Karahan ise “Astsubay camiası olarak Türk tarihi boyunca Türk ordusunun önemli ve etkili bir parçası olduk. Asırlar öncesinden bugüne kadar Türk ordusunun teşkilat yapısı içinde değişik isimler ve unvanlarla yer aldık. Astsubaylar, kendilerine verilen tüm görevleri ülkenin her noktasında ve gerektiğinde dünyanın her yerinde özveriyle yerine getirmektedir. Yaşadığımız coğrafyada dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin bir arada huzur içinde yaşayabilmek adına mücadele etmek hepimizin görevi olmalıdır” diye konuştu.

Programın sonunda Seyyid Burhaneddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ramazan Güneş, günün anısına Ali Karagöz ve Ertunç Karahan’a plaket takdim etti.