Üniversite mezunlarının yaşadığı il ve ilçeler, Türk ve Çin öğrencilerin buluşması…

EN ÇOK ÜNİVERSİTE MEZUNU ANKARA ÇANKAYA’DA YAŞIYOR

2017 yılında en çok üniversite mezununun yaşadığı ilçeler belli olurken, birinci sırada 356 bin 754 üniversite mezunu ile Çankaya (Ankara) yer aldı.

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, ilçelerde yaşayan üniversite mezunu sayılarını inceledi. Ajans Press’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2017 yılında en çok üniversite mezununun yaşadığı ilçeler belli olurken, birinci sırada 356 bin 754 üniversite mezunu ile Çankaya (Ankara) yer aldı. Çankaya’yı 181 bin 049 ile Kadıköy (İstanbul) takip ederken, üçüncü sırada 107 bin 200 ile Nilüfer (Bursa) yer aldı.

EN AZ ÜNİVERSİTE MEZUNU ARDAHAN’DA

Ajans Press ve PRNet’in gerçekleştirdiği medya araştırmasına göre, incelemeye konu olan 2017 yılında, üniversite öğrencileriyle ilgili 41 bin 348 haber yansıması tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıklarında üniversite öğrencilerinin en çok işsizlik haberleriyle konuşulduğu tespit edildi. 100 binin üzerinde üniversite mezununun yaşadığı diğer ilçeler ise; 106 bin 860 ile Muratpaşa (Antalya) ve 106 bin 748 ile Karşıyaka (İzmir) oldu. 100 bin ile 50 bin arasında üniversite mezununun yaşadığı birçok yer mevcutken, bunların arasında Selçuklu (Konya), Eskişehir (Merkez), Çukurova (Adana), Melikgazi (Kayseri), Gaziantep (Merkez), Trabzon (Merkez), Yenişehir (Mersin) gibi çeşitli ilçeler yer aldı. Buna karşın, üniversite mezunlarının en az yaşadığı ilçenin 4 bin 970 kişiyle Ardahan Merkez olduğu saptandı. Ardahan’ı, 6 bin 552 ile Artvin Merkez, 6 bin 905 ile de Şırnak Merkez takip etti.

TÜRK VE ÇİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİR ARAYA GELECEK

Türk Çin Kültür Derneği ile İstanbul Gedik Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Üniversitenin İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin, Çin üniversite öğrencileriyle kültürel etkileşim içinde olması adına bir zemin hazırlanması ve öğrencilere ek yabancı dil yeterliliği kazandırılması protokolün hedefleri arasında.

Protokol çerçevesinde önümüzdeki dönemde Çin Üniversiteleriyle de işbirliği yapılması, bu sayede de Türk kültürünü Çin’den gelecek öğrencilere tanıtılması planlanıyor. Özellikle İstanbul Gedik Üniversitesi’nin İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri ile Çin Üniversite öğrencilerinin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesi ve bu sayede farklı iki kültürden benzer alanlarda çalışma yapan üniversite öğrencilerinin etkileşiminin artırılması düşünülüyor.

İmzalanan işbirliği protokolü ile ilgili bilgi veren İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu,  “Üniversitemiz ile Türk Çin Kültür Derneği arasında imzalanan bu protokolün ikili ilişkileri geliştir­me ve derinleştirmeye katkı sağlayacağını ilişkilerin işbirliği doğrultusunda gelişmesine hizmet edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu. İstanbul Gedik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İİSBF Dekanı Prof. Dr. Şaduman Okumuş ise yapılan protokolle ilgili olarak “Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda başta Çin ile olan ticari ve sanayii işbirliğimizi geliştirmeye katkı sağlayacak insan gücü yetiştirilmesinde İstanbul Gedik Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapmak amacındayız. Ayrıca Üniversitemizde gelecek akademik yıl itibariyle Rusçaya ek olarak ikinci seçmeli yabancı dilin Çince olabilmesi için çalışmaları başlattık. Bir süre önce yine İİSBF ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin gönüllü katılımlarıyla Çin dilinin ve temel kavramlarının tanıtılmasına yönelik olarak Türk Çin Kültür Derneği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, 10 saati tamamlayan öğrencilere sertifika verdiğimiz seminer çok verimli geçti. Öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği ve seminer bize bundan sonra yapacağımız çalışmalar için de aydınlatıcı nitelikte oldu” dedi.