Uluslararası Göç.. (Köşe yazısı 07.09.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Hatırlar mısınız bilmiyorum ama bu yılın başında, Vali Süleyman Kamçı, Polisevinde genel değerlendirme toplantısı yapmıştı.

Bu toplantıda daha çok olaylar üzerine bilgi alışverişi yapılmıştı.

Bende Suriyeliler üzerine soru sormuştum.

Türkiye’ye ve Kayseri’ye gelen Suriyelilere yönelik ‘aile planlaması, çok çocuk yapmamaları üzerine’ Devleti temsil edenlerin önlem alıp almadığını sormuştum.

Tabi ‘güven ve ciddiyet’ son sıralarda olan basın ile basın mensubu çoğu arkadaş bu soruma gülmüş, bu gülüşmelerden sonra Vali Kamçı’da esprili ‘Bu konuda nasıl önlem alabiliriz. Bu mümkün değil’ diyerek yanıt vermişti.

O günden sonra, Türkiye ve Kayseri gündemine, kalmak için çok çocuk yapan, ülkelerine dönmeyi kesinlikle düşünmeyen, çalışmayı sevmeyen, asalak yaşamaktan gurur duyan bu Suriyelilerin seçimlerde oy kullanıp kullanmayacakları, Türkiye Cumhuriyeti kimliği verilip verilmeyeceği konuşuldu.

Ben her fırsatta, 44 yıldır polis-adliye muhabirliği yaptığımı, bu göçmenlerin, mültecilerin, sığınmacıların, yabancı misafirlerin ileri de ülkenin nasıl başına bela olacağını iyi bildiğim için bu soruyu sormuştum.

Ve o günden bu güne gündem Suriyeliler, olaylar, yaptıkları çok sayıda çocuklar, sağlık imkanlarından sınırsız yararlanmaları, vergi ödemeden işyeri açmaları, ayni ve nakdi yardımların fazlalığı üzerine konuşuluyor.

Artık siyasiler bile Suriyelilerin çok çocuk yapmalarından, Türkiye’de kalmalarından rahatsızlıklarını sert dille ifade etmekten çekinmiyorlar.

Ama bizim ciddiyetten uzak meslektaşlarım ‘takla atacağım’ diye halen bu konunun çocukları, torunları için ne kadar tehlikeli olduğunun farkında bile değiller.

Onlar günü kurtarma telaşında. Takla atma, yağdanlık olma, yaptıkları görevin kamu görevi olduğundan bile bi haber meslek-yaşantı içindeler.

Gerçek yaşantıda ise ‘yandık, bittik, tükendik’ edebiyatındalar.

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü’nden aldığım son ‘Uluslararası göç istatistik’ verilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye’de ikamet eden nüfusun vatandaşlık ve doğum ülkesine göre dağılımı, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden yıllık olarak üretildi. Ayrıca idari kayıtlardan elde edilen istatistiklerin geliştirilmesi kapsamında mevcut kayıtlar üzerinde yapılan analiz çalışmaları sonucunda, yıllık göç akış istatistikleri olarak tanımlanan yurt dışından gelen ve yurt dışına giden göç bilgisi, kurum tarafından 31 Aralık tarihi referans alınarak idari kayıtlara dayalı olarak ilk kez değerlendirildi.

Uluslararası alanda her geçen gün daha da önem kazanan göç olgusunun ekonomik, siyasi, demografik, sosyal ve kültürel etkileri bulunmaktadır. Demografi alanında yürütülen çalışmalarda, ulusal ve yerel düzeyde sosyo-ekonomik plan ve politikaların belirlenmesi ile göç yönetiminde yıllık göç akış istatistikleri önemli bir yere sahiptir.

Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre %22,4 artarak 466 bin 333 kişi oldu. Bu nüfusun %52,3’ünü erkek, %47,7’sini ise kadın..

Türkiye’den göç eden kişi sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre %42,5 artarak 253 bin 640 oldu. Bu nüfusun %54’ünü erkek, %46’sını ise kadın.

Türkiye’ye 2017 yılında göç edenlerin, %12,3’ünün 25-29 yaş grubunda olduğu görüldü. Bu yaş grubunu sırasıyla %11,6 ile 20-24 ve %10,8 ile 30-34 yaş grubu izledi.

Diğer yandan, Türkiye’den göç eden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında; en fazla göç edenlerin %15,5 ile yine 25-29 yaş grubu olduğu görüldü. Bu yaş grubunu sırasıyla %14,4 ile 20-24 ve %12,3 ile 30-34 yaş grubu..

Türkiye’ye 2017 yılında göç edenlerin illere göre dağılımı incelendiğinde; 166 bin 44 kişi ile en fazla göç alan ilin İstanbul olduğu görüldü. İstanbul’u sırasıyla 46 bin 475 kişi ile Ankara, 21 bin 888 kişi ile Antalya, 12 bin 31 kişi ile İzmir ve 11 bin 191 kişi ile Bursa takip etti.

Türkiye’den göç eden nüfusun illere göre dağılımına bakıldığında ise 75 bin 849 kişi ile İstanbul’un en fazla göç veren il olduğu görüldü. İstanbul’u sırasıyla 27 bin 379 kişi ile Ankara, 15 bin 56 kişi ile Antalya, 13 bin 946 kişi ile Bursa ve 10 bin 353 kişi ile İzmir sıralandı.

Türkiye’ye 2017 yılında gelen yabancı uyruklu nüfusun içerisinde ilk sırayı %26,6 ile Irak vatandaşları aldı. Bunu sırasıyla; %10,4 ile Afganistan, %7,7 ile Suriye, %5,7 Azerbaycan ve %5,6 ile Türkmenistan takip etti.

Türkiye’den göç eden yabancı uyruklu nüfusun içerisinde ilk sırayı %20,4 ile yine Irak vatandaşları. Bunu sırasıyla; %7,5 ile Azerbaycan, %6,7 ile Suriye, %4,6 ile Afganistan ve %4,5 ile Çin izledi.