Ülke değil, dizi merakı.. (Köşe yazısı 16.03.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Geçtiğimiz günlerde içim sızlayarak, ülkenin geldiği noktayı yazdım.
Artık şehit haberlerinin bile sıradanlaştığı bir dönemde, devlet, millet, toprak, bayrak, dil, kültür, gelenek-göreneklere olan borç, vefa, saygı, sevgi de deforme olan toplumla ‘günlük yaşam biçimi’ne dönüştü.
Geçim derdini unutanların, seçim-başkanlığı konuştuğu bu ülkede, işsizi, karnını doyuramayanı, diploması iş yapamayanı, memuru, işçisi, değişik sektörlerde çalışan idareci-yöneticileri herkes, terörü, ülkemizdeki devletler savaşını, içimize dolan hainleri görmezden gelip ‘dizi’ler ile yatıp-kalkıyor.
Özellikle kamu kuruluşlarında erkeği-bayanı ‘Akşam şu diziyi izledin mi? Şu dizide bunlar oldu, gelecek haftayı iple çekiyorum’ der haline geldi.
Televizyonun sosyal medyası N’oluyo platformunda, en çok takip edilen, en çok check-in olunan ve en çok hatırlatma kurulan yerli ve yabancı yapımların listeleri oluştu. Geçen ay Kiralık Aşk ve Güneşin Kızları ile Survivor en popüler yerli yapımlar arasında yer alırken, yabancı işlerde ise Teen Wolf dizisinin güçlü rakiplerini geride bırakması dikkat çekti.
İzleyicilerin sevdikleri programlarla etkileşime geçmesini sağlayan TV odaklı en kapsamlı uygulama olarak hizmet veren N’oluyo, televizyon dünyasının nabzını tutuyor, kullanıcılarının tercihleri, TV’deki en popüler yapımları da gözler önüne seriyor.
Geçen ay en çok takip edilen, en çok check-in olunan ve en çok hatırlatma kurulan işler listelerinde Kiralık Aşk dizisi zirvede. Güneşin Kızları da popülaritesini hiç yoluna devam ediyor. Güneşin Kızları üç listede de ikinci sırada. Önümüzdeki günlerde listelerin üstüne çıkacağı beklenen Survivor daha ilk ayında “en çok konuşulan beş yerli iş” listesine girdi.
Yabancı yapımlar tercihinde ise sürpriz bir tablo ortaya çıktı. Teen Wolf, en çok takip edilen, en çok check-in olunan ve en çok hatırlatma kurulan işler listelerinde rakipleri Arrow, The Walking Dead ve The Flash’ı geride bıraktı. Teen Wolf hem genç kitlenin, hem de daha üst yaş kitlesinin izlediği dizilerin ilk beş sıralamasında. Bununla beraber kurgusu fantastik olan, süper kahramanların yer aldığı ve karakterlerinin mutlaka öne çıkan bir özelliği olan yabancı diziler belirleyici özellik taşıyor. Drama ve komedi odaklı yapımlar ise üst sıralarda kendilerine henüz yer bulamıyor.
Kullanıcıların en sevdiği karakter veya programları belirlemede önemli bir etken olan Kafakafaya oyunları yoğun ilgi görüyor. Kafakafaya oynanma oranlarında ise “Hangi Dizi Geri Dönsün?” en çok oynanan oyun olarak tablonun liste başı. Bu oyunda ilk sırada yer alan Leyla ile Mecnun’un televizyonlara armağan ettiği “absürd komedi” anlayışının hâlâ sevildiği ve etkisinin sürdüğünü görüldü.
İkinci sırada yer alan Kaçak Gelinler ise gerek çiftleri, gerek eğlenceli ancak kimi zaman da sinir bozucu tavırları ile izleyicide bağımlılık yaratan Şebnem Gürsoy karakteri ile televizyonun akılda kalan gençlik dizilerinden biri. Üçüncü sırada yer alan Behzat Ç. ise alışık olduğumuz polisiye dizilerinden farklı olarak bizi daha gerçek ve daha duygusal bir hikâye ile tanıştırdı. Sosyal medya seyirci kitlesi de bu üç dizinin ekranda yeniden yayınlanması için zaman zaman kampanyalar yapıyor.
Kafakafaya’nın ikinci sırasında bulunan “2016’nın Yıldızı Kim Olur?” oyununun zirvesinde büyük bir fark ile Murat Yıldırım var. İkinci Halit Ergenç, üçüncü Hazar Motan oldu. Geçen ayın en çok oynanan üçüncü Kafakafaya’sı “Hangisinin Esas Kızı Olursun?”. Birinci Kiraz Mevsimi’nin “Romantik Prensi” Ayaz Dinçer, ikinci Kiralık Aşk’ın “Beyaz Atlı Prensi” Ömer İplikçi, üçüncü Güneşin Kızları’nın “Asi Prensi” Ali Mertoğlu.
En çok oynanan Kafakafaya oyunlarının dördüncü sırasında “Hangi Gençlik Dizisine Aitsin?” var. Bu oyunda da Güneşin Kızları, Medcezir ve Güneşi Beklerken ilk üç sırayı aldı. İzleyicilerin sezonun yeni işleri yerine daha önceki yapımları tercih etmesi dikkat çekti.
Ayın en çok oynanan beşinci oyunu ise “Hangi Çift Kavuşsun?”. Kullanıcılar ilk üçün birinci sırasına Ömer ve Defne çiftini yerleştirdi. İkinci sırada Ali ve Selin çifti, üçüncü sırada Savaş ve Nazlı çifti var.
Şehitler, dul ve yetim kalan kadınlar-çocuklar, işsizlik, geçim derdi, çocukların geleceği, diplomalı iş bulamayanlar, terör, açlık, yoksulluk, trafik canavarı, deprem gerçeği, vatan, millet, devleti bir kenara bırakırsak, ‘pembe diziler’in bağımlısı olduk.
Ekranların nabzı sizce yalan mı söylüyor?